Η πρώτη πτήση με φοιτητές, οι οποίοι εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, όπως αξιολογήθηκαν από το ιατροσυμβούλιο, αναμένεται αύριο Τρίτη να αφιχθεί στην Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο ασκούνται έντονες πιέσεις από τους γονείς των φοιτητών, υπάρχουν κι εκείνοι που επιλέγουν να παραμείνουν στη Βρετανία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πλάνο του επαναπατρισμού των Κυπρίων φοιτητών που είναι στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν στο νησί άρχισε να υλοποιείται. Σήμερα αναμένεται μια πτήση με όσους εντάσσονται στις κατηγορίες που έχουν καθοριστεί με τα κυβερνητικά διατάγματα. Στην πτήση αυτή περιλαμβάνονται άτομα τα οποία βρίσκονταν σε διάφορες χώρες. 
Από αύριο Τρίτη ξεκινά ο επαναπατρισμός των φοιτητών. Οι πρώτοι που θα αφιχθούν είναι οι φοιτητές που το ιατροσυμβούλιο ενέταξε στις ευάλωτες ομάδες. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ακολουθήσουν και άλλες πτήσεις από τη Βρετανία με φοιτητές της κατηγορίας «ευάλωτες ομάδες». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Μεγάλη Eβδομάδα του επαναπατρισμού

Παράλληλα, ετοιμάστηκαν και οι κατάλογοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων των φοιτητών, με τους πρωτοετείς και όσους βρίσκονται στο προπαρασκευαστικό στάδιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι κατάλογοι αυτοί έχουν σταλεί στην Hermes προκειμένου να προχωρήσει στον προγραμματισμό των πτήσεων. Προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων είναι να διοργανωθούν κατά τέτοιο τρόπο οι πτήσεις ώστε οι φοιτητές να χρειαστεί να μετακινηθούν κατά τον ελάχιστο δυνατό χρόνο και να διανύσουν τη μικρότερη απόσταση από τον τόπο όπου βρίσκονται σήμερα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ειδικοί καθορίζουν τη ροή του επαναπατρισμού

Όπως γράψαμε και το Σάββατο, σε κάθε πτήση προς την Κύπρο θα τοποθετούνται μέχρι 120 άτομα για λόγους ασφάλειας και υγιεινής, όπως καθορίζονται από τους εμπειρογνώμονες.  

Θα πρέπει να σημειωθεί πως την ώρα που στη Λευκωσία γονείς και διάφοροι φορείς πιέζουν για τον επαναπατρισμό των παιδιών τους, οι ίδιοι οι φοιτητές σταθμίζουν κατά πολύ διαφορετικό τρόπο την κατάσταση πραγμάτων. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών, οι οποίοι θα βρίσκονταν στις πρώτες πτήσεις λόγω των ειδικών κριτηρίων που έχουν τεθεί, ενημέρωσαν το υπουργείο Εξωτερικών ότι θα παραμείνουν στη Βρετανία. Κριτήριο για τους συγκεκριμένους φοιτητές ήταν τα μαθήματά τους.

Παράλληλα, ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές ότι επιθυμία τους είναι να επαναπατριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο όταν θα ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους. Το ότι οι φοιτητές σταθμίζουν τα δεδομένα σε σχέση με τον επαναπατρισμό πολύ διαφορετικά από τους γονείς, φάνηκε από την αρχή που ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών.