To Top
20:19 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
«...μια συνεπή πορεία εμετού»
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • «...μια συνεπή πορεία εμετού»
  12 Νοεμβρίου 2019, 9:54 πμ  
Στα απόνερα της υπόθεσης των απαράδεκτων πολιτογραφήσεων, με αποκορύφωμα αυτήν του Μαλαισιανού καταζητούμενου για μεγάλες απάτες Τζο Λόου, στον οποίο δόθηκε κυπριακό διαβατήριο (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για πλάκα, θέλω να παραθέσω εδώ σήμερα την άποψη ενός Κυπρίου, σχολιάζοντας στο facebook σχετική με το θέμα ανάρτηση φίλου συναδέλφου μου, από τους καλύτερους στο νησί, ιδίως στην ερευνητική δημοσιογραφία. Διευκρινίζω ότι αναδημοσιεύω αυτό το σχόλιό του για έναν μόνο λόγο: Δεν θεωρώ ότι ο τύπος είναι εξαίρεση. Αντίθετα, την ίδια πάνω-κάτω άποψη έχω ακούσει κατ’ ιδίαν από πολλούς στην Κύπρο, για αυτό λοιπόν και την αναδεικνύω:
 
«Μεγαλοδημοσιογράφε. Ποιος σε πληρώνει εσένα για να ασχολείσαι συνεχώς σαν μανιακός με αυτό το θέμα; (σ.σ.: των πολιτογραφήσεων, εννοεί ο μάγκας). Μόνο ζημιά κάνεις στην Κυπριακή Δημοκρατία και δυσφήμιση στο εξωτερικό! Με τη λογική τη δική σου, θα πρέπει να κατηγορήσουμε και το υπουργείο Άμυνας που έκανε τον Ορέστη αξιωματικό και ακολούθως, ή και κατά τη θητεία του, έκανε τα εγκλήματά του! Αυτό που κάνεις κατά την άποψή μου είναι κακούργημα, και πρέπει να σε κλείσουν μέσα». 
 
Ο συγκεκριμένος τύπος που τα γράφει αυτά, είναι χαρακτηριστική περίπτωση όσων είναι ακόμα έξω από τον κύκλο της απόλαυσης της διαφθοράς, και όνειρό τους είναι να μπουν κι αυτοί μέσα. Συμβαίνει πολύ συχνά αυτό σε μικρές και σχετικά ανώριμες πολιτικά χώρες. Σε πιο μεγάλες και σοβαρές, όπου ασφαλώς υπάρχει διαφθορά, και είναι και μεγάλη, εκείνοι που είναι απέξω αντιδρούν στη διαφθορά, και αγωνίζονται να σπάσουν τον κύκλο, ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί, έστω και με μια απλή διαμαρτυρία. Δεν έχουν στόχο ή επιθυμία να μπουν κι αυτοί μέσα, δικαιολογώντας κι ωραιοποιώντας τον όσο είναι απέξω. Όπως ο τύπος που θέλει να συλλάβουν τον φίλο μου!
 
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ένας νεαρός άνδρας, που αμφισβητείται εάν είναι φοιτητής –έτσι ξέφραγα αμπέλια που είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια– αυνανιζόταν πίσω από μια φοιτήτρια, που δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία του, και εκσπερμάτωσε επάνω στη πλάτη της. Η είδηση, βίαιη έτσι κι αλλιώς, έφτασε και στα λεγόμενα πρωινάδικα-μεσημεριάτικα των καναλιών, και πήρε πιο άγρια, πιο βίαιη τροπή. Σε μία τέτοια εκπομπή, στην τηλεόραση του Σκάι, που μέχρι τώρα δεν μας είχε μάθει στην φτήνια και στον χαβαλέ του λάιφσταϊλ, ο εντερτέινερ (δηλαδή διασκεδαστής – δεν βρίσκω άλλη κατάλληλη περιγραφή εργασίας, αλλιώς θα έλεγα «καραγκιόζης», αλλά αυτών των ήρωα του Θεάτρου Σκιών τον αγαπώ πάρα πολύ) Γιώργος Λιάγκας, συμπεριέλαβε την είδηση στη θεματολογία του, κάνοντας πλάκα με το περιστατικό. 
 
Είπε μια βλακεία που έκανε και όλες τις άλλες υπόλοιπες γλάστρες της εκπομπής να την υιοθετήσουν χαζογελώντας. Και έτσι μετέτρεψαν ένα πολύ σοβαρό θέμα σε λάιτ επιδόρπιο μετά από μεσημβρινό τσιμπούσι βαριάς βλακείας. 
 
Διάβασα άπειρα κείμενα που, δικαίως, έβαζαν τον οικοδεσπότη και τους ανάλογης ιδιοσυγκρασίας συνεργάτες του στη θέση τους. Εκείνο που ξεχώρισα, όμως, και που με εκφράζει απόλυτα, είναι το Editorial του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου, διευθυντή και ιδιοκτήτη του ιστότοπου lifo.gr. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον Λιάγκα, γράφει. Ούτε στον Παπανώτα. Ούτε και στις λοιπές χαμογελαστές γλάστρες τριγύρω τους (προσθέτω εγώ). «Οι άνθρωποι είναι γνωστοί. Έχουν διαγράψει μια συνεπή πορεία εμετού στην ελληνική τηλεόραση. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τους δίνει εκπομπή ο Σκάι.»
 
Και πράγματι, εκεί είναι ακριβώς το πρόβλημα. Και το πρόβλημα, προσθέτω, διαχέεται και σε κυπριακά κανάλια που συνεργάζονται με ελληνικά, και σερβίρουν αμάσητη την ίδια κακή τροφή που τους ταΐζει η Αθήνα. Έχω πει άπειρες φορές ότι η εισαγωγή τηλεοπτικού προϊόντος από την Ελλάδα, μπορεί να έχει βολέψει κάποιους σταθμούς (αφού παίρνουν έτοιμο πρόγραμμα, με μικρή καταβολή σε σχέση με το κόστος παραγωγής), σε μεγάλο ποσοστό έχει κάνει κακό στην κυπριακή τηλεόραση. Την έχει μολύνει. Ακράδαντα πιστεύω (το αποδείξαμε άλλωστε, νομίζω, όταν στήσαμε τον πρώτο ιδιωτικό ραδιοσταθμό στο νησί, τον Σούπερ), ότι η Κύπρος μπορεί, και αξίζει καλύτερης τηλεόρασης. Τα πρότυπα που «αγοράζουμε» από την Αθήνα, δεν είναι όλα για μίμηση. Αλλά, δυστυχώς, πουλάνε…
 
Εικονογράφηση από το sportime.gr
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...