Υπάρχουν πολλές λέξεις που βάζουν υποψηφιότητα για λέξη της χρονιάς, όταν με το καλό σε λίγους μήνες θα αποχαιρετούμε το δύσκολο και απρόβλεπτο 2020. Κορωνοϊός, εγκλεισμός, περιοριστικά μέτρα είναι μερικές από αυτές. Προσωπικά, θα πόνταρα στο social distancing, δηλαδή την κοινωνική απόσταση, επειδή είναι κάτι που θα ασχολούμαστε για πολύ καιρό μαζί του. Αυτό δυστυχώς είναι και το σκληρό μάθημα, που μας δίδαξε η καραντίνα, ότι δηλαδή η διαταραχή στην καθημερινότητά μας, μπορεί και να αποκτήσει κάποιου είδους μονιμότητα.
Καθώς όλοι μας περιμένουμε την επανεκκίνηση, ξέρουμε πως δεν πρόκειται για μια απλή επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων. Η άρση του περιορισμού θα γίνει σταδιακά και με μικρά διστακτικά βήματα. Είναι βέβαιο πως κάποια μέτρα θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, ενώ θα προστεθούν και κάποια άλλα, που θα επηρεάζουν αν όχι όλες τις περισσότερες καθημερινές μας δραστηριότητες.
Για πολύ καιρό ακόμη θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε τηρώντας αποστάσεις, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό σε κοινωνίες όπως η δική μας, που δίνει μεγάλη σημασία στη σωματική και κοινωνική επαφή. Θέλοντας και μη θα σταματήσουμε τις αυθόρμητες αντιδράσεις μόλις δούμε ένα γνωστό να θέλουμε, για παράδειγμα να τον αγκαλιάσουμε, δεν θα δίνουμε τα χέρια για χειραψία και θα μάθουμε να επικοινωνούμε κρατώντας αποστάσεις. Δύσκολο ναι, ακατόρθωτο όχι.
Την ίδια στιγμή το social distancing θα εφαρμόζεται παντού. Το να μην ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους θα επηρεάσει ένα ευρύ φάσμα χώρων και θα διαμορφώσει νέες σχέσεις στην οικονομία. Στις δουλειές τα γραφεία θα πρέπει να αραιώσουν και στα καταστήματα να συνεχίσουν να διατηρούν αποστάσεις. Αυτό θα εφαρμοστεί σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, σε ινστιτούτα ομορφιάς και στα γυμναστήρια. Ακόμη και στις παραλίες θα μπουν κανόνες και ήδη ξεκίνησαν αναπροσαρμογές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξίδια.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση θα προσεγγιστεί με ευαισθησία και λογική λένε οι ειδικοί και συστήνουν πως θα πρέπει να τηρούμε απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο. Κάποιοι αστειεύονται πως από τώρα και στο εξής θα πρέπει να κυκλοφορούμε με μια μεζούρα και να υπολογίζουμε πόσο θα απέχουμε ο ένας από τον άλλο. Η σκέψη αυτή δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ακόμη και αν η μεζούρα είναι φανταστική, ένας νέος κόσμος αποστάσεων δημιουργείται.