To Top
03:12 Πέμπτη
12 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Είναι να μη βγαίνεις από τα ρούχα σου;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Είναι να μη βγαίνεις από τα ρούχα σου;
  13 Νοεμβρίου 2019, 9:45 πμ  
Αυτό το 13,9% των Κυπρίων που, στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS) 2017-2019, απάντησε ότι  είναι υπέρ της λύσης των δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, αναρωτιέμαι: (α) εάν γνωρίζει ότι το άλλο «κράτος», απ’ εκεί όπως λένε, θα είναι και με τη βούλα τους πια η Τουρκία, και (β) εάν είναι πρόθυμοι, αυτοί οι πολίτες, να πληρώσουν τον τεράστιο στρατό που θα απαιτηθεί για να φυλάξει την δική τους Κύπρο, την άλλη μισή, από την τουρκική, καθότι απ’ όσο καταλαβαίνω, σε τέτοια περίπτωση δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Ελλάδα θα αναλάμβανε και αυτόν τον ρόλο, και αυτό το κόστος, πολιτικό και οικονομικό.
> Θέτω μόνο αυτά τα 2 πρακτικά ερωτήματα, γιατί τα άλλα (όπως πχ εάν νοιώθουν ηθικώς εντάξει με τον εαυτό τους, να χαρίσουν τη μισή πατρίδα τους) δεν είμαι σίγουρος ότι τα καταλαβαίνουν.
 
Αντικαπνιστικός Νόμος: Ένα αστείο σε χώρες τριτοκοσμικές, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, όπου δεν εφαρμόζεται όπου πρέπει, χωρίς εξαιρέσεις. Εφαρμόζεται αλά κάρτ, και είμαι σίγουρος πως κάποιοι θα δώσουν και στη δημοσιότητα στοιχεία με τιμωρίες των παραβατών. Είναι γνωστό σε όλους, όμως ότι υπάρχουν, μάλιστα, μαγαζιά που ενδίδουν στις πιέσεις των πελατών τους, ιδίως των «καλών», όπως τους ονομάζουν, και τους το επιτρέπουν «αρκεί να το κάνετε λίγο διακριτικά, μην ενοχλήσουμε τους υπόλοιπους». Ελπίζω η νέα Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, η δική μας Στέλλα Κυριακίδου, να είναι ακόμα πιο δυναμική απ’ ό,τι ήταν ο προκάτοχός της Βιτένις Αντριουκαίτις ο οποίος, σε επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο για να λάβει μέρος σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, δεν δίστασε να τα ψάλλει ευθέως στον τότε Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για την μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αμέλεια καθιστά ευθέως την Ελλάδα ως χώρα που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ο Νούνο Μαρσελίνο έχει το La Celle-Saint-Cloud καφέ-ταμπάκ, στα περίχωρα του Παρισιού. Το δουλεύει με τη γυναίκα του Νάντια. Είναι ένας από τους 24.500 νόμιμους καπνοπώλες της χώρας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι και ιδιοκτήτες των εμβληματικών καφέ και μπιστρό της Γαλλίας. Μιας χώρας, που έχει μεγάλη παράδοση στο κάπνισμα, το οποίο έχει εμφυτευθεί στην ιστορία και στην κουλτούρα της χώρας.  Η Κοκό Σανέλ, ο Ζαν Πολ Σαρτρ και η Μπριτζίτ Μαρντό, είναι μερικά μόνο από τα λαμπερά ονόματα που έδωσαν αίγλη στο κάπνισμα. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι η νικοτίνη ονομάστηκε έτσι από τον Ζαν Νικότ, ο οποίος στο 16ο αιώνα, ως Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Πορτογαλία, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφερε φύλλα καπνού στην Ευρώπη.
 
> Τώρα λοιπόν, λόγω ευαισθητοποίησης για την υγεία, αλλά και της επιβολής πολύ υψηλών φόρων σε καπνικά προϊόντα, περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Γαλλία πέταξαν το τσιγάρο. Η σχέση αγάπης με αυτό φαίνεται να τελειώνει, και τα παραδοσιακά καφέ μπιστρό αναγκάζονται να πουλάνε άλλα πράγματα για να μείνουν ζωντανά. Το καφέ-ταμπακ του κυρίου Νούνο έχει γίνει και βιβλιοπωλείο, που το βρίσκω καταπληκτικό, και που δένει και με μιαν άλλην κουλτούρα των Γάλλων, που είναι γνωστοί βιβλιόφιλοι. Τσιγάρο δεν μπορεί να ανάψει ο πελάτης, αλλά μπορεί να κατεβάσει όποιο βιβλίο θέλει από το ράφι, να το φυλλομετρήσει, και εάν του αρέσει το αγοράζει, η  το συνεχίζει την επόμενη φορά. (Πηγή: Ft Weekend, 28-29/9/2019)
 
 

Σκέψη της Ημέρας

«Για το χρήμα: Ο γιατρός σε θέλει άρρωστο, ο δικηγόρος παράνομο, ο παπάς αμαρτωλό και ο πολιτικός ηλίθιο» - από τα πολλά ανώνυμα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στα social media, και αναμεταδίδονται σαν ιό σε κλειστό χώρο. Είναι κάπως σαν τα ανέκδοτα που, ιδίως όταν είναι πετυχημένα, πόσες φορές δεν έχουμε πει «μα ποιος τα βγάζει αυτά;». Πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε… (Το πιο πάνω, για την ιστορία, έφτασε στον λογαριασμό μου στο facebook από τον κ. Άκη Λόρδο).
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...