To Top
02:56 Σάββατο
7 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Και τώρα η λίστα και οι κυρώσεις
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Και τώρα η λίστα και οι κυρώσεις
  13 Νοεμβρίου 2019, 10:04 πμ  
ΜΕ απόφαση της ΕΕ έχει γίνει πλέον πραγματικότητα το νομικό πλαίσιο κυρώσεων για τις «μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες» της Τουρκίας στην ΑΟΖ, στην υφαλοκρηπίδα και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου δεν έχουν διεθνώς οριοθετηθεί. Ένα ζήτημα, το οποίο συζητείτο εδώ και έξι μήνες, από τότε δηλαδή που εισέβαλε η κατοχική Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ με το γεωτρύπανο «Πορθητής». Ακολούθησε και το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», που διενήργησε γεώτρηση πρώτα στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας και τώρα διενεργεί στο θαλασσοτεμάχιο 7.

ΜΕΤΑ την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, προχθές Δευτέρα η προσοχή επικεντρώνεται πλέον στη συμπλήρωση της λευκής λίστας (empty annex) με τα ονόματα των νομικών οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις έκνομες τουρκικές ενέργειες. Είναι σαφές πως όταν πλέον διαμορφωθεί η λίστα με τα ονόματα θα προχωρήσει η υλοποίηση των κυρώσεων. Όπως έχει αναφερθεί, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παρουσιάσει ονόματα που θα περιληφθούν στη λίστα. Εννοείται πως θα είναι τεκμηριωμένα και θα δικαιολογείται η συμπερίληψή τους στη λίστα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρεπορτάζ του «Φ», το μεγαλύτερο κέρδος του πλαισίου κυρώσεων που εγκαθιδρύθηκε χθες αφορά στην ευρύτατη στόχευσή τους, η οποία όπως προκύπτει αβίαστα, δεν εξαντλείται στις γεωτρήσεις, αλλά καλύπτει τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες από το στάδιο της προετοιμασίας, δηλαδή από τις σεισμικές ενέργειες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάτι στο οποίο, όπως συναφώς αναφέρεται, επέμεινε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

ΕΙΝΑΙ πλέον σαφές πως η κατοχική Τουρκία και όχι μόνο, αλλά και όσοι συνεργάζονται στις παράνομες αυτές δράσεις θα έχουν κόστος. Κι αυτό γιατί θα δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται στις ενέργειες αυτές. Στην απόφαση υπάρχουν κι άλλα μέτρα, ενώ η εφαρμογή τους αποτελεί ευθύνη όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΟΛΑ, βέβαια, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και από τον βαθμό εφαρμογής των κυρώσεων. Είναι σαφές πως η απόφαση που υιοθετήθηκε αποτελεί έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αναμένουμε πόσο αυτές οι κυρώσεις θα «αγγίξουν» πρακτικά την κατοχική Τουρκία. Αναμένουμε και την αντίδρασή της στην απόφαση της Ένωσης. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ των κρατών μελών. Συμφέροντα που προδήλως επηρεάζονται από την απόφαση, από την εφαρμογή των κυρώσεων. Είναι, όμως, πεποίθησή μας πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα κράτος μέλος της ΕΕ η τουρκική συμπεριφορά και οι παράνομες ενέργειες. Άλλωστε, από αυτές τις προκλήσεις επηρεάζονται πολλοί εκ των εταίρων μας και όχι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Ιταλία, εταιρείες που δραστηριοποιούνται διά εταιρειών σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλά και να μην επηρεάζονταν ευθέως κι άλλα κράτη μέλη, η αντίδραση θα έπρεπε να υπήρχε, γιατί έχει αποδεχθεί διαχρονικά πως η Τουρκία όταν δεν έχει κόστος αποθρασύνεται και παρουσιάζεται πιο απαιτητική και προωθεί με ακραίες ενέργειες την επεκτατική της πολιτική. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι οι εταίροι μας. Η Ελλάδα και η Κύπρος το βιώνουν διαχρονικά. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...