To Top
18:24 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ακούτε, ταγοί της κακιάς ώρας, ποια λύση θέλουν οι Ε/κ;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ακούτε, ταγοί της κακιάς ώρας, ποια λύση θέλουν οι Ε/κ;
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοεμβρίου 2019, 11:32 πμ
Παρατήρησα με προσοχή χθες, τις συζητήσεις στην πολιτική παλαίστρα, των ενίοτε οχλαγογούντων πολιτικών θεατρίνων. Λες και το θέμα δεν υπήρχε. Τους είναι ενοχλητικό. Πώς να βγουν από την μακρόχρονη ραστώνη στην οποία βρίσκονται και στην οποία έχουν λουφάξει. Βολεύτηκαν σε αυτήν. Επαναλαμβάνοντας τα ίδια ανούσια και κενά περιεχομένου συνθήματα. Παρατήρησα με την ίδια ακριβώς προσοχή και τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τις σύγχρονες παλαίστρες της πλειονότητας των Κυπρίων. Ουδεμία αναφορά. Απόδειξη ότι οι πολιτικάντηδες κατάφεραν, εν πολλοίς, να εγκλωβίσουν τις σκέψεις μας στα δικά τους σχέδια.
 
Ο λόγος περί της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας, που παρουσιάστηκε προχθές σε διάσκεψη Τύπου από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόκειται για το κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα στο χώρο της Συγκριτικής Πολιτικής και Κοινωνιολογίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Ανάμεσα στα πολλά θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η έρευνα ήταν και το Κυπριακό και η μορφή λύσης την οποία προκρίνουν οι Κύπριοι. Τα αποτελέσματα συγκλονιστικά: 57,2% θέλουν λύση ενιαίου κράτους, 27% λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ), 13,9% λύση δύο κρατών και 18% διατήρηση του στάτους κβο (οι ερωτηθέντες τοποθετήθηκαν ξεχωριστά σε κάθε μορφή λύσης).
 
Επί 45 χρόνια οι πολιτικοί μας συζητούν αποκλειστικά και μόνο λύση ΔΔΟ. Επί 45 χρόνια παλεύουν να εμπεδώσουν στο μυαλό κάθε πολίτη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την ΔΔΟ. Το αποτέλεσμα; Μετά από 45 χρόνια μόλις και μετά βίας έπεισαν το 27%. Εύλογα μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί, αν σε αυτά τα 45 χρόνια συζητείτο παράλληλα και η λύση του ενιαίου κράτους, τι ποσοστά θα τοποθετούντο σήμερα υπέρ αυτής της λύσης. Πρόκειται για μια τραγική διαπίστωση που γίνεται μετά από 45 χρόνια κατά τα οποία οι ταγοί αιθεροβατούσαν. Διεκδικώντας έναν στόχο, που ουδόλως συμβαδίζει με τη βούληση του λαού.
 
Εκείνο το οποίο κάνει πιο επώδυνο το εύρημα, είναι ακριβώς ποιοι διενήργησαν, για ποιο σκοπό και σε ποια χρονική στιγμή την συγκεκριμένη έρευνα. Πανεπιστημιακοί, που δεν άγονται και φέρονται από κάποιο κομματικό συμφέρον. Στα πλαίσια της ΕΕ η οποία αποδίδει τεράστια σημασία σε τέτοιου είδους έρευνες. Μετά από 45 χρόνια εγκλωβισμού κάθε συζήτησης σε λύση ΔΔΟ.
 
Ακούνε άραγε οι ξένοι αυτή την κραυγή των Ε/κ μετά από 45 χρόνια; Ακούνε άραγε οι πολιτικοί ταγοί αυτή την κραυγή απόγνωσης και αγωνίας; Ακούνε άραγε και οι Τ/κ την ειλικρινή αυτή κραυγή, που επιζητεί συνύπαρξη σε συνθήκες αρμονίας, μακριά από τα τραγικά λάθη του παρελθόντος και στα πλαίσια ενός κανονικού κράτους; Προτού κάποιοι σπεύσουν να προτάξουν τον ξεπερασμένο ισχυρισμό περί ανέφικτου, ας αναλογιστούν ότι φτάσαμε στην εποχή, που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ μιλά για κανονικό κράτος.
 
Παράλληλα, το αποτέλεσμα της έρευνας απογυμνώνει την υπόθεση της επαναπροσέγγισης. Όχι ως προς την χρησιμότητά της. Κάθε άλλο. Ως προς τους στόχους, όμως, που επιδιώχθηκαν μέσα από αυτήν. Αποτύχαμε να πείσουμε τους Τ/κ ότι έπρεπε από κοινού να διαγράψουμε το παρελθόν και να εστιάσουμε στη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους στα πλαίσια αλληλοσεβασμού. Αποτύχαμε να πείσουμε ότι δεν πρέπει να μας φοβούνται διότι το παρελθόν το καταδικάζουμε κι εμείς.
 
Δεν επιδιώξαμε ποτέ να τους πείσουμε ότι μόνο στα πλαίσια ενός ενιαίου και άρα κανονικού κράτους, θα μπορούσαμε να κτίσουμε ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Απαλλαγμένο από κάθε κηδεμονία του κάθε ξένου. Αντιθέτως, περιορίσαμε τις συζητήσεις στην ΔΔΟ, την οποία υπό τις συνθήκες εκείνης της εποχής, κάποιοι βάφτισαν ως την μόνη εφικτή λύση. Η απουσία οράματος, τόλμης και μαχητικότητας εκ μέρους των ταγών, δολοφόνησε αυτό που ο λαός επιθυμεί.
 
Ξέρω, οι αγκυλωμένοι πολιτικοί θα πουν ότι οι αράδες αυτού του κειμένου είναι ρομαντικές και αδύνατες. Ξέρω, οι αγκυλωμένοι πολίτες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο μύθο της δήθεν μοναδικής εφικτής λύσης θα συμφωνήσουν με τους πολιτικάντηδες. Ξέρω, οι ξένοι θα συμφωνήσουν κι αυτοί με τους προαναφερόμενους επειδή αυτό βολεύει τα συμφέροντά τους. Τίποτα, όμως, στην πολιτική δεν είναι ανέφικτο. Όλα μπορούν να γίνουν. Αρκεί να τα διεκδικήσεις με επιμονή και επιχειρήματα. Ιδίως, όταν πρόκειται για το μέλλον πατρίδων…
 
Είναι δυνατόν, 45 ολόκληρα χρόνια να συζητούν οι ταγοί χωρίς ποτέ να έχουν ρωτήσει το λαό τι είδους λύση θέλει; Είναι δυνατόν, 45 ολόκληρα χρόνια να μην τολμούν να θέσουν στο τραπέζι προς συζήτηση την μοναδική ορθόδοξη λύση που οδηγεί σε κανονικό κράτος; Είναι δυνατόν, να θέσεις σε οποιονδήποτε ξένο την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κανονικού κράτους και να έχει το παραμικρό επιχείρημα να το απορρίψει;
 
Οι θεατρίνοι της πολιτικής, που δεν τολμούν να ξεφύγουν από το βόλεμα τους και εκνευριστικά επαναλαμβάνουν τις ίδιες αναποτελεσματικές θέσεις στο κυπριακό εδώ και 45 χρόνια, είναι ουτοπία να πιστέψει κάποιος ότι ξαφνικά θα βρουν τα κότσια λόγω μιας έρευνας. Όσο σπουδαίας και αν είναι αυτή. Οφείλουν, όμως, να χωνέψουν ότι κανένα σχέδιο λύσης δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί ο λαός, αν θα αφήνει την λατρεμένη πατρίδα μας υπό την κηδεμονία της Τουρκίας. Αν θα περιλαμβάνει στοιχεία, που κάθε άλλο παρά σε κανονικό κράτος θα παραπέμπει. Ας το χωνέψουν τώρα. Για να μην υποχρεώσουν το λαό σε νέα απόρριψη. Αυτή τη φορά θα παραείναι επώδυνη…
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...