To Top
04:58 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Καλόπιαναν τον Ερντογάν και ιδού τα αποτελέσματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Καλόπιαναν τον Ερντογάν και ιδού τα αποτελέσματα
  14 Νοεμβρίου 2019, 9:43 πμ  
Ο ΤΟΥΡΚΟΣ πρόεδρος απάντησε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις ως αποτέλεσμα της εισβολής στην κυπριακή ΑΟΖ, ως… Ερντογάν. Απάντησε με τη γνωστή αλαζονική του συμπεριφορά και εκτοξεύοντας απειλές προς κάθε κατεύθυνση. Χαρακτηρίζοντας τα μέτρα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ως απειλή κατά της Τουρκίας, έσπευσε να αναφέρει ότι «εμείς δεν κολλάμε σε αυτά, συνεχίζουμε το δρόμο μας». Κοντολογίς, έστειλε το μήνυμα πως δεν… ιδρώνει το αφτί του από τέτοια μέτρα και πως η απόφαση δεν αλλάζει τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της κατοχικής Τουρκίας. 

ΠΩΣ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη; Με ένα μέτρο που έχει ήδη εφαρμόσει και προφανώς σχεδιάζει να το ενισχύσει. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως όταν η Τουρκία ανοίξει τις πόρτες, θα στείλει τα μέλη του ISIS στην Ευρώπη. Αυτό το πράττει ήδη και δεν το έχει κρύψει ο Τούρκος πρόεδρος. Το ανέφερε, άλλωστε, όταν απάντησε σχετικά για το μέλος του ISIS που η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «είναι εκεί στα σύνορα». «Εάν έχει μείνει εκεί ή δεν έχει μείνει, πλέον εμάς αυτό δεν μας ενδιαφέρει πολύ. Εμείς θα συνεχίσουμε να τους στέλνουμε», ανέφερε.

ΑΥΤΗ η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα και της στάση των ισχυρών του πλανήτη έναντι του. Για παράδειγμα, ο κ. Ερντογάν βρισκόταν χθες στο Λευκό Οίκο. Τι προηγήθηκε, με τους ρωσικούς πυραύλους, τις κυρώσεις που έχει προαναγγείλουν οι Ηνωμένων Πολιτειών είναι γνωστά σε όλους. Όπως ασφαλώς και το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ προς τον Τούρκο ομόλογό του, με την οποία τον χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, ως «ανόητο». Αυτό δεν άλλαξε το πρόγραμμα της επίσκεψης. Δεν ξεχνάμε, βεβαίως και το περιστατικό της κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις. Ακόμη πιο γνωστή η συνέχεια με τη συνεργασία των δυο κρατών.

ΑΛΛΑ και στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίναμε για χρόνια μάρτυρες του καλοπιάσματος του Ερντογάν, στον οποίον έχουν επενδύσει πολλά ως προς την «ευρωπαϊκή» πορεία της Τουρκίας. Ακόμη και ως πρότυπο ισλαμοδημοκράτη και ιδανικού μοντέλου για τον μουσουλμανικό κόσμο τον παρουσίασαν. Όλα αυτά, βέβαια, ήταν εντυπώσεις. Πολύ γρήγορα ξεφούσκωσε το καθεστώς Ερντογάν και έδειξε το πραγματικό του προσωπείο. Ακόμη και τότε, θέτοντας τα οικονομικά κυρίως συμφέροντα υπεράνω, κάποιες χώρες, αλλά και τεχνοκράτες, της ΕΕ εξακολουθούσαν να φλερτάρουν με την κατοχική Τουρκία και τον δικτάτορα Ερντογάν. Χώρες και Οργανισμοί γνωρίζουν καλύτερα από τους πολίτες και τα ΜΜΕ πόσα μεγάλα είναι τα ελλείμματα δημοκρατίας στην Τουρκία. Γνωρίζουν πολύ καλύτερα πώς συμπεριφέρεται το καθεστώς Ερντογάν στις γειτονικές χώρες. Αλλά για χρόνια δεν έκαναν τίποτα. 

ΤΩΡΑ που όλοι γνωρίζουν. Τώρα που δεν μπορούν να κρύψουν τις ακραίες συμπεριφορές της Τουρκίας δεν έχουν κανένα λόγο να τιθασεύουν το θηρίο. Δεν το εξημερώνουν με αυτόν τον τρόπο, αλλά αντίθετα το αποθρασύνουν. Θεωρούμε πως εάν έστω και στο ελάχιστο σκέφτονται τον τουρκικό λαό, τους γειτονικούς λαούς, θέλουν να προστατεύσουν τη δημοκρατία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατοχική Τουρκία στα ίσια και τον Ερντογάν ως ένα στυγνό δικτάτορα. Να τον αντιμετωπίσουν ως απειλή κατά της ειρήνης.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...