To Top
22:03 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Τ’ απομεινάρια της εβδομάδας…*
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τ’ απομεινάρια της εβδομάδας…*
  17 Νοεμβρίου 2019, 10:00 πμ  

Ένας πλανόδιος μουσικός στο Μοναστηράκι, έπαιζε και τραγουδούσε το υπέροχο τραγούδι του Ben E. King, Stand By Me (Στάσου στο Πλευρό μου), τραγούδι του 1961 που έκτοτε έχει ερμηνευτεί από πάρα πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες. Εκείνη τη στιγμή, που λέτε, περνούσε από εκεί, κάνοντας περιπολία, ένας ένστολος αστυνομικός. Κοντοστάθηκε, πλησίασε τον μουσικό, οι περίεργοι και καχύπτοπτοι σήκωσαν τα κινητά τους νομίζοντας πως θα βγάλουν είδηση, και δικαιώθηκαν. Μόνο που η είδηση ήταν καλή. Ή μάλλον, υπέροχη. Και, όπως λέμε, έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο Έλληνας αστυνομικός, που αυτές τις μέρες με τα Πολυτεχνεία και τους μπαχαλάκηδες περνά δύσκολες στιγμές, πλησίασε το μικρόφωνο του πλανόδιου μουσικού, και άρχισε να τραγουδά μαζί του το Stand By Me.

> Μια απλή, αυθόρμητη πράξη. Που σκεφθείτε όμως πόση επίδραση είχε. Τόση, που για πρώτη φορά είδαμε ανώνυμους πολίτες, Έλληνες και ξένους, να χειροκροτούν θερμά ένα όργανο της τάξεως. Υπάρχει νομίζω μόνο μια λέξη, που περισσότερο από κάθε άλλη εξηγεί αυτήν την ενέργεια: Παιδεία. Από την οποία απορρέουν και άλλες δύο: Καλλιέργεια, και αγωγή.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/vinteo-astenomikos-pairnei-to-mikrofono-kai-trayoeda-mazi-me-planodio-sto-monasteraki_gr_5dce5b4ee4b029474814cc5b?fbclid=IwAR0G5WrVwaa2x27qLAXGxhm7u9102N6IjbHBY5vdnY5AYvvfAIgm6Gv_9lU
 

 
Το 2015 θα έχουμε μηδέν εκπομπές άνθρακα. Έως το 2035 θα καλύπτουμε το 100% της ενέργειάς μας από ανανεώσιμες πηγές. Οι εκπομπές αερίων στην γεωργία θα μετρώνται και θα κοστολογούνται. Οι εκπομπές μεθανίου θα μειωθούν κατά 80%. Μερικά από τα μέτρα που ανακοίνωσε την εβδομάδα αυτή στην Βουλή της Νέας Ζηλανδίας η 39χρονη Πρωθυπουργός της Γιασίντα Άρντερν, σε έναν λόγο που αξίζει να τον αναζητήσουν και να τον ακούσουν οι δικοί μας. Δήλωσε, κατ’, αρχάς χαρούμενη που, μετά από 10 χρόνια που η Βουλή άρχισε να συζητά για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του Πλανήτη, «σήμερα δεν συζητάμε καν εάν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο – κανείς δεν το αμφισβητεί, το έχουμε λύσει. Δεύτερον, για να θυμηθώ και τα πολλά, πάρα πολλά πομπώδη που ακούστηκαν στην Σύνδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η Νεοζηνλανδή πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα, για τα οποία ζήτησε η ίδια να ελέγχεται, ως προς την πρόοδο στην εφαρμογή της, κάθε τρίμηνο. Από όλους. ΜΜΕ, Βουλή. Ομάδες πολιτών. Όλους.
> Τι κρίμα που δεν έχουν καθιερωθεί και στην πολιτική οι μεταγραφές. Μάι-δυο, τουλάχιστον. Για να υπάρχει παράδειγμα χειροπιαστό. Μήπως κάποιοι θελήσουν να το ακολουθήσουν.
https://twitter.com/JMGlachant/status/1193417130265522176
 
Στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη απέσυρε διάταξη νόμου που απαγόρευε την ύβρη των Θείων, και προέβλεπε σοβαρά πρόστιμα. Αισθάνομαι βαθιά ντροπή και απογοήτευση που ζω σε μία χώρα που χρειάζεται να βγάζει νόμους που να απαγορεύουν στους πολίτες τους να βρίζουν οτιδήποτε, πόσο μάλλον τον Χριστό, την Παναγία και όλους τους Αγίους. Ασφαλώς και είμαι εναντίον της νομοθετικής ρύθμισης αυτού του φαινομένου – με ντροπιάζει.
> Από την άλλη, όμως, ας κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί για να ξεριζώσει αυτό το χτικιό της ασέβειας από την κοινωνία μας. Δεν χρειάζεται να βρίζεις κάτι εάν δεν το αποδέχεσαι.
 
Δεν έχω μετρήσει πόσες σελίδες έχουν καθημερινά οι εφημερίδες με προκηρύξεις/ειδοποιήσεις για πλειστηριασμούς. Είναι πολλές πάντως, και όσες φορές περιεργάστηκα μία-μία από αυτές, με έπιασε κατάθλιψη. Διότι κάθε εγγραφή, (όπως πχ «τεμάχιο/οικόπεδο 13.379 τμ στην Σωτήρα, Λεμεσού, ένα χωράφι 5.600 τμ στα Λατσιά στη Λευκωσία, στην τοποθεσία «Μακριές Μίζες του Παμπαλιού», , ένα δωμάτιο 33 τ.μ. μέσα στο χωριό του Αγ. Τύχωνα στη Λεμεσό, ή ένα χωράφι με ελιές στην Ακαπνού), είναι από μόνη της ολόκληρη ιστορία.
> Που, για να καταλήξει σε έκταση ελάχιστων τετραγωνικών εκατοστών σε σελίδα μιας εφημερίδας, έχει πολύ πόνο μέσα της. Πολλά λάθη. Πολλές αμαρτίες. Κι αναμνήσεις, να τις κλαις.
 
Ρατσιστική επίθεση με φραστικές προσβολές δέχτηκε ο Μάριο Μπαλοτέλλι, 29, ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που φόρεσε ποτέ την φανέλα της Εθνικής Ιταλίας.
> Όλο και αυξάνονται τέτοια κρούσματα, και σαφώς πυροδοτούνται από την πολιτική και ρητορική του κόμματος της Λίγκας του Ματτέο Σαλβίνι, 46, που έχει δυστυχώς μεγάλη πέραση στη κοινωνία, ιδίως στα νεώτερα στρώματά της.
 
Μεθυσμένος, και στο αντίθετο ρεύμα. Η είδηση αφορά 52χρονο οδηγό, που συνελήφθη να οδηγάει έτσι στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου.
> Σ’ άλλους καιρούς η είδηση αυτή θα ήταν πρωτοσέλιδη και θα προκαλούσε αίσθηση. Τώρα, εδώ στη Κύπρο, τη βρήκα στην σελ 12 του «Φ» της περασμένης Τρίτης, ως χωσμένο μονόστηλο. Και είμαι σίγουρος πως δεν παραξενεύει κανέναν.
 
Εικονογράφηση: Ακούει κανείς;
 
(*) Αυτά που διέφυγαν της προσοχής μας, που υποτιμήθηκαν ειδησεογραφικά, που ίσως να πέρασαν απαρατήρητα, ή που αξίζει να αναδείξουμε πιο πολύ
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...