To Top
07:15 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν υπάρχουν δεδομένα για επανέναρξη συνομιλιών
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Δεν υπάρχουν δεδομένα για επανέναρξη συνομιλιών
  16 Νοεμβρίου 2019, 9:00 πμ  
Η ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, θα έχει σήμερα επαφές στο νησί μας. Θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότ  η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού  θα προσπαθήσει να συμφωνηθεί από τους εμπλεκόμενους ένα κείμενο, το οποίο θα είναι βασικά το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Αυτό προφανώς και θα διευκολύνει τη συνάντηση στη Γερμανία και θα προδιαγράψει πριν την πραγματοποίησή της τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Τι θα περιλαμβάνει αυτό το κείμενο; Ένα «ισορροπημένο» ανακοινωθέν, που θα αφήνει ανοικτή την προοπτική για την επανέναρξη των συνομιλιών. Κι αυτό θα γίνει καθορίζοντας προφανώς και το πλαίσιο των συζητήσεων. Αυτό αφορά στο διαδικαστικό, που σε μεγάλο βαθμό είναι και ουσία. Αυτό ισχύει ενίοτε στο Κυπριακό, δηλαδή να είναι και η διαδικασία σημαντικό μέρος της ουσίας. 

ΓΙΑ να έρθουμε στο διά ταύτα, είναι προφανές πως μια διαδικασία διαπραγματεύσεων συνδέεται και με τις προοπτικές επιτυχίας. Εάν, δηλαδή, το κλίμα δεν ευνοεί συνομιλίες και αυτές συγκληθούν, τότε η αποτυχία θα προκαλέσει μεγαλύτερο κόστος. Είναι σαφές πως όλοι μας έχουμε μια εικόνα για τα δεδομένα που διαμορφώνονται στο Κυπριακό. 
 
ΠΡΩΤΟ, συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Δεύτερο, συνεχίζονται οι προκλήσεις της Άγκυρας στη νεκρή ζώνη.
Τρίτον, είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία δεν θέλει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πριν από τη διεξαγωγή των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Απρίλιο.
 
ΕΙΜΑΣΤΕ πεπεισμένοι ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν ποσώς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η τουρκική πλευρά ζητά εκ προοιμίου αποδοχή από την ελληνοκυπριακή πλευρά των όρων της. Τόσο σε σχέση με την αποδοχή των βέτο όσο και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Περαιτέρω, θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως δεν μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες ενόσω συνεχίζονται οι παραβιάσεις από τουρκικής πλευράς στην κυπριακή ΑΟΖ. Η παρουσία των τουρκικών γεωτρύπανων και των ερευνητικών σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ακόμα και να θέλουμε, δεν μπορούμε. 
 
ΤΗΝ ίδια ώρα, η κ. Λουτ δεν θα πρέπει να περιοριστεί διαβάζοντας τους φακέλους προκατόχων της. Να πραγματοποιεί ταξίδια-αστραπή στην Κύπρο, μερικών ωρών, μερικών ημερών. Ένα διεθνές πρόβλημα, πέρα από τα διαδικαστικά και τα υπό συζήτηση ζητήματα, πρέπει να αντιμετωπίζεται και μέσα από τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα αυτονόητα. Δηλαδή, να ισχύσουν όλα εκείνα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Σε κράτη που είναι ευρωπαϊκά, δημοκρατικά. 
 
ΤΟ Κυπριακό, θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, θα λυθεί με διαπραγματεύσεις. Σήμερα τα δεδομένα δεν συνηγορούν για επανάναρξη των συνομιλιών. Την ίδια ώρα, οφείλουμε να αναφέρουμε πως θέλουμε μια λύση η οποία να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι υπερβολικά αυτά που ζητούμε; 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...