To Top
23:33 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ας σκεφτούμε λογικά, δεν βοηθούν οι συναισθηματισμοί
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ας σκεφτούμε λογικά, δεν βοηθούν οι συναισθηματισμοί
  16 Νοεμβρίου 2019, 10:55 πμ  
Σου λένε, μην τα βλέπεις συναισθηματικά τα πράματα, δεν βοηθούν οι συναισθηματισμοί. Μα, πώς; Δηλαδή, τον Καραβά πώς να τον δω; Να δω χωρίς συναισθηματισμούς ότι βρίσκεται πλέον στο έδαφος της «ΤΔΒΚ»; Ότι, ας πούμε, συμφώνως της λογικής δεν θα επιστραφεί ποτέ στους Ελληνοκύπριους. Κι ότι οι λεμονιές που φύτεψαν οι παππούδες τους τώρα ανήκουν σε άλλους, διότι τις καλλιεργούν τέσσερις δεκαετίες και απέκτησαν δικαιώματα. Δεν είναι πια σφετεριστές, είναι χρήστες. Ποια λογική, όμως, το λέει αυτό; Ποιος νόμος; Ποιο διεθνές δίκαιο;

Αλλού είναι ο συναισθηματισμός. Να κάθεσαι να αναλύεις το ότι ο Μουσταφά Ακιντζί στην επέτειο του παράνομου καθεστώτος παρέλασε μέσα σε ανοικτή Ρολς Ρόις και όχι μέσα σε στρατιωτικό τζιπ, όπως γινόταν προηγουμένως. Και να βρίσκεις συμβολισμούς που ικανοποιούν τον συναισθηματικό σου κόσμο, όχι τη λογική σου. Μήπως τα έβαλε με τον στρατό; Μήπως αμφισβητεί την Τουρκία, να βγούμε στους δρόμους να πανηγυρίσουμε; Ναι, ναι, αν σε καλύπτει συναισθηματικά μπορείς να τα λες κι αυτά. Όμως, λογικά και ρεαλιστικά δεν είναι. Προπάντων, όταν τα λένε εκείνοι που διατυμπανίζουν πως πρέπει να βιαστούμε, διότι ο χρόνος εδραιώνει τα τετελεσμένα. Από την άλλη, αν είναι έτσι, κι αν το πρώτο βήμα αμφισβήτησης της Τουρκίας είναι η παρέλαση του Ακιντζί σε Ρολς Ρόις, τα επόμενα βήματα θα χρειαστούν τριακόσια χρόνια για να γίνουν. Οπότε, δεν υπάρχει λογική ούτως ή άλλως.

Σου λένε, δείξε ρεαλισμό, δεν βοηθούν οι συναισθηματισμοί. Και την επόμενη στιγμή διαβάζεις στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι τον ανησυχούν «οι πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες» και επαναλαμβάνει, λέει, την έκκλησή το προς «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση». Υπάρχει καμιά λογική για να την ασπαστείς κι εσύ, να μην παρασύρεσαι από οργή κι απογοήτευση; Να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τα θύματα των εξελίξεων, αυτοί που δέχονται επίθεση. Τι να κάνουμε εμείς, δηλαδή, μακριά από συναισθηματισμούς; Να σκεφτούμε λογικά και να τερματίσουμε την εισβολή μας στην Κωνσταντινούπολη; Να αποσύρουμε τα γεωτρύπανα μας από την τουρκική ΑΟΖ για να μην δημιουργούν ένταση; Να ασκήσουμε αυτοσυγκράτηση, λέει ο άλλος από το άνετο γραφείο του μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το στόμα του Γκρίζου Λύκου, κι εσύ πρέπει να πνίξεις τον συναισθηματισμό σου για να είσαι πολίτικαλ κορέκτ. Το ξέρεις ότι δεν μπορεί να υπάρχει λογική όταν σε καλεί να δείξεις αυτοσυγκράτηση, αλλά πρέπει να υποκριθείς ότι υπάρχει για να μην είσαι εκτός.

Ν΄ ακούς το φασιστόμουτρο της Άγκυρας, τον εισβολέα, τον λήσταρχο, να λέει για την προσπάθεια της Τουρκίας «για μία δίκαιη, βιώσιμη πολιτική λύση για την Κύπρο», ν΄ ακούς τον Γκουτέρες να του λέει μπράβο για την προσπάθεια, αλλά να μένεις ψύχραιμος, ρεαλιστής, χωρίς οπισθοδρομικά συναισθήματα. Διότι δεν βοηθούν τα συναισθήματα. Δεν σε αφήνουν να δεις καθαρά την πραγματικότητα και να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Όταν σου λέει ο άλλος ότι έχει και η Τουρκία συμφέροντα στην Κύπρο και στο φυσικό αέριο, δεν είναι σωστό να εξαγριώνεσαι, πρέπει να σκεφτείς χωρίς συναισθηματισμούς. Μήπως έχει, τελικά; Μήπως, πρέπει να φερθούμε λογικά και να τα εξυπηρετήσουμε; Αυτό πρέπει να σκεφτείς. Κι όχι τες ελιές στη νεκρή ζώνη στην Αυλώνα, που τις μαζεύουν έποικοι υπό την προστασία των Μεχμετζίκ κι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες παρακολουθούν από μακριά ανήμποροι να αντιδράσουν.

Όταν σου λέει ο άλλος ότι προτεραιότητα για να φτάσουμε σε λύση είναι να αναγνωρίσεις την πολιτική ισότητα τουρκικών προδιαγραφών, εσύ δεν μπορείς να σκέφτεσαι το βεβηλωμένο κοιμητήριο του Καραβά και τους θρυμματισμένους σταυρούς στους τάφους των παππούδων σου. Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό, καημένε. Πρέπει να τα ξεχωρίσεις στο μυαλό σου, να γίνεις προχωρημένος. Δεν βλέπεις που οι άλλοι, αυτοί που άφησαν πίσω τους συναισθηματισμούς και σκέφτονται ρεαλιστικά, πλησιάζουν στη λύση; Ολοταχώς. Μέχρι τέλος του μηνός μπορούν να το λύσουν, είναι σίγουροι.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...