ΣΕ καιρούς αναστάτωσης και γενικότερης κρίσης (όπως την τωρινή του κορωνοϊού) καθίσταται –δικαιολογημένη– η διαπίστωση πως: Ο έντυπος Τύπος αποτελεί το αντίδοτο στην παραπληροφόρηση. Διατυπώνοντας αυτή την άποψη 42 ευρωβουλευτές με κοινή τους επιστολή ζήτησαν από την Ε.Ε. να δημιουργήσει κατεπειγόντως ένα έκτακτο ταμείο για απευθείας βοήθεια προς τα ποιοτικά Μέσα Ενημέρωσης που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με μείωση των εσόδων τους της τάξης του 80%.

Η επιστολή που στάληκε από την Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει πως τα Μ.Μ.Ε. αποδεκατίζονται από την κρίση, επισημαίνοντας –και– στους αρμόδιους Επιτρόπους πως:

· Ο τομέας του έντυπου Τύπου διαδραματίζει σήμερα κρίσιμο ρόλο στην παροχή αξιόπιστων πληροφοριών και αναλυτικής ενημέρωσης. Αποτελούν κρίσιμο αντίδοτο για ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση. Αυτός ο τομέας (του έντυπου Τύπου) πλήττεται σκληρά πέραν του 80% πτώσης των διαφημιστικών του εσόδων. Χαρακτηριστική η αναφορά: «Σε ορισμένα κράτη-μέλη η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα για το μέλλον».

· Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη του Τύπου, αντλώντας χρήματα που δεν μπορούν να δαπανηθούν σε άλλα προγράμματα λόγω της πανδημίας. Πρόσθετα, ζητούν να εξεταστεί η δημιουργία ενός ad hoc χρηματοδοτικού μέσου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πόροι της Ε.Ε. θα διοχετευτούν στον τομέα του Τύπου.

· Οι 42 ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι τα προγράμματα στήριξης θα φτάσουν σε όλους όσοι τα χρειάζονται. Επίσης, προτείνεται –μεταξύ άλλων– από τους ευρωβουλευτές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθήσει ένα σύστημα κουπονιών που να διατεθούν στους νέους, με τα οποία να αγοράζουν εφημερίδες και συνδρομές, και να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε παραγωγές ποιότητας.

· (Ευχή της στήλης, μονολεκτικά: Γένοιτο!)