To Top
16:17 Πέμπτη
5 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Παραδοχή Χαμπιαούρη για το φιάσκο των τετράμηνων και οι τιμωρίες μαθητών
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Παραδοχή Χαμπιαούρη για το φιάσκο των τετράμηνων και οι τιμωρίες...
  01 Δεκεμβρίου 2019, 10:54 πμ  
Από αύριο οι μαθητές της Α΄ Λυκείου εισέρχονται στην τελική ευθεία των περιβόητων τετράμηνων εξετάσεων. Ουδείς δύναται να έχει καθαρότερη, σφαιρικότερη και ορθότερη εικόνα και άποψη από τους ίδιους τους μαθητές της Α΄ Λυκείου  και τους γονείς τους. Εκείνοι βίωσαν, δίκην πειραματόζωων, το νέο φρούτο. Αυτό που ήταν εξόφθαλμο το προηγούμενο τρίμηνο, ήταν η στάση όλων των εμπλεκομένων έναντι των μαθητών. Από τον αρμόδιο Υπουργό και τον κολαούζο του, που διόρισε εκπρόσωπό του στα κανάλια, μέχρι εκείνον τον τυπάκο που αίφνης με την ταμπέλα του προέδρου μιας ομοσπονδίας είδε τον εαυτό του ειδικό παιδαγωγό.
 
Άκουγα τον Χαμπιαούρη πριν μερικές μέρες, με υφάκι άνεσης, το οποίο απεκάλυπτε την άγνοιά του για το βασανιστικό τρίμηνο το οποίο βίωσαν οι μαθητές – πειραματόζωα, να λέει χαμογελαστός, «μπαίνουμε στον Δεκέμβρη και οι μαθητές θα έχουν να δώσουν μόνο τέσσερα ενενηντάλεπτα γραπτά διαγωνίσματα». Άκουγα, παράλληλα, εκείνον τον Αντωνέλλο να πασχίζει να αποτρέψει την αποχή των μαθητών, λέγοντας ότι πρόκειται για νομοθεσία και το Υπουργείο δεν μπορεί παρά να την εφαρμόσει. Επιχείρημα για αμαθή παιδάρια. Διότι τη νομοθεσία το Υπουργείο την πήρε στην Βουλή. Οι νομοθεσίες πάντοτε μπορούν να τροποποιηθούν.
 
Άκουγα, επίσης, εκείνον τον «ειδήμονα» τον Νικηφόρου, να καλεί τους μαθητές να κόψουν τις ανοησίες, να εφαρμόσουν τον θεσμό και θα δουν μετά τι θα κάνουν. Όντας στρατιωτικός ο άνθρωπος, είναι πιστός στο δόγμα της τυφλής πειθαρχίας. Μάλιστα, δεν αρκούσαν όλα αυτά, σε μια συζήτηση στο Σίγμα, βγήκε και ο Καρεκλάς για να παίξει κι αυτός ένα ρολάκο. Είχε απέναντι του τον πρόεδρο της ΠΣΕΜ και επιχειρούσε να τον καθηλώσει. Του υποδείκνυε με «πάνσοφο» ύφος πόσο λάθος είναι και ότι η κοινωνία είναι εναντίον τους. Πασιφανώς, η γνώση του Καρεκλά επί του θέματος ήταν όσο η δική μου για τα διαστημόπλοια.
 
Οι νουθεσίες όλων αυτών δεν απέφεραν αποτέλεσμα. Τότε εμφανίστηκε το υπουργείο Παιδείας με τον πλέον απαράδεκτο τρόπο. Απειλώντας τους μαθητές με απουσίες και μονάδες για όσους θα έχαναν διαγωνίσματα την ημέρα της αποχής. Απέδειξαν ότι όσα κατά καιρούς λένε περί δημοκρατίας και κριτικής σκέψης στους μαθητές είναι φούμαρα. Διότι το δικαίωμα διαμαρτυρίας δεν μπορεί κανείς να το πνίξει για κανέναν. Επειδή αν θεωρούν ότι το νέο πείραμα τους σκοτώνει, έχουν δικαίωμα να φωνάξουν.
 
Η στήλη έχει πλήρη γνώση των όσων συμβαίνουν στο χώρο της Ά Λυκείου. Το έψαξε και το μελέτησε από όλες τις πλευρές. Έχει ξεκάθαρη άποψη για την προχειρότητα με την οποία εφάρμοσαν τον θεσμό. Αυτό το τρίμηνο ήταν καταστροφικό για μαθητές και γονείς. Την θέση αυτή, επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι. Αυτοί που αντιτάχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια των μαθητών να κραυγάσουν ότι τους σκοτώνουν.
 
Την περασμένη Τετάρτη, πήγε ο Νικηφόρου στον Χαμπιαούρη και του εξήγησε ότι ο θεσμός όπως εφαρμόζεται έχει προβλήματα! Του έκανε, μάλιστα, εισηγήσεις τι αλλαγές να κάνει για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση! Ο Χαμπιαούρης πείστηκε. Ανακοίνωσε αυθημερόν: «Θα καλέσω εντός των ημερών σύσκεψη, που να είναι προσκεκλημένοι οι οργανωμένοι μαθητές, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, η ΟΕΛΜΕΚ και η ΟΛΤΕΚ, ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούμε να πάρουμε κάποιες κοινές αποφάσεις για βελτίωση του θεσμού το δεύτερο τετράμηνο»!
 
Καλά διαβάζετε. Ο Νικηφόρου, που τα έβαζε με τους μαθητές γιατί αντιδρούσαν πριν καν εφαρμοσθούν οι εξετάσεις, πήγε στον Υπουργό και του είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να τις αλλάξουν (πριν καν εφαρμοσθούν). Ο Χαμπιαούρης, που έλεγε στους μαθητές να κάτσουν στα βραστά τους και όλα κυλάνε μια χαρά, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα. Πριν καν γίνουν οι εξετάσεις…
 
Προφανώς, εκείνος ο Αντωνέλλος, που εμφανιζόταν άτεγκτος στα κανάλια, θα ζήτησε μετάθεση μετά από τέτοιο άδειασμα. Δια στόματος Χαμπιαούρη γίνεται παραδοχή για το φιάσκο. Το περιβόητο επιχείρημά του ότι ο θεσμός θα αξιολογηθεί μετά τις εξετάσεις και αφού αναλυθούν τα αποτελέσματα κατέληξε στα σκουπίδια. Ο Υπουργός του αξιολόγησε τον θεσμό από τώρα και κατέληξε ότι πρέπει να τον αλλάξουν!
 
Όσοι έψαξαν και γνώριζαν τα τεκταινόμενα ήξεραν ότι ο θεσμός εφαρμόστηκε με απίστευτη προχειρότητα. Αδικαιολόγητα, αφού συζητείτο χρόνια και υπήρξε και ένας ολόκληρος χρόνος αναβολής στην εφαρμογή τους. Οι φωστήρες είχαν μια καλή ιδέα, τον διαχωρισμό της ύλης σε δύο φάσεις ώστε να μην πνίγονται οι μαθητές στο τέλος του χρόνου. Την εφάρμοσαν, όμως, εγκληματικά. Εισήγαγαν τον θεσμό των project, που στρέφει αλλού την βαρύτητα από την απλή γραπτή εξέταση. Με δημιουργικό τρόπο προς όφελος των μαθητών. Άφησαν, όμως, τον τεράστιο όγκο ύλης να καλυφτεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι καθηγητές απνευστί αγωνίζονται να προλάβουν την ύλη. Και οι μαθητές με την ψυχή στο στόμα να την καταλάβουν. Το αποτέλεσμα τραγικό. Εκτοξεύθηκαν σε ακόμη πιο δυσθεώρητο ύψος τα φροντιστήρια. Ακόμη και για μαθήματα, που υπό άλλες συνθήκες δεν χρειαζόταν, αφού δεν υπάρχει χρόνος να χωνέψουν στις τάξεις την παράδοση. Απογειώθηκε και η παπαγαλία σε σημείο τρομακτικό. Πέραν τούτων, εκμηδένισαν ουσιαστικά στοιχεία τα οποία ήσαν ήδη προβληματικά. Διαπαιδαγώγηση, έμπνευση, κριτική σκέψη, αρχές, καλλιέργεια σωστών πολιτών, παιδεία…
 
Τώρα, οι ίδιοι οι φωστήρες αναγνωρίζουν το φιάσκο πριν καν το ολοκληρώσουν. Ας είναι. Έμειναν, όμως, οι απειλές κατά των μαθητών. Πριν λοιπόν αρχίσετε να συζητείτε τις αλλαγές, φροντίστε να άρετε τις τιμωρίες. Διότι έχετε ήδη ομολογήσει ότι είχαν δίκαιο τα… πειραματόζωα. Φροντίστε πριν τις επόμενες σοφιστείες σας, να ακούσετε και αυτούς που τα βιώνουν, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές!
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...