To Top
17:14 Πέμπτη
5 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Μα, να ελέγχονται καθηγητές ή κοινωνικοί λειτουργοί; Προς θεού, είναι φασισμός
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μα, να ελέγχονται καθηγητές ή κοινωνικοί λειτουργοί; Προς θεού,...
  01 Δεκεμβρίου 2019, 10:55 πμ  
Την πρώτη μέρα της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, βλέποντας το βραδινό ρεπορτάζ του ΡΙΚ, είχα γράψει ένα σχόλιο στο προσφερόμενο για γρήγορο σχολιασμό Facebook, και επέκρινα το γεγονός ότι κοτζάμ ΡΙΚ, το μόνο που βρήκε να προβάλει προς ενημέρωση των θεατών του από αυτό το γεγονός ήταν το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του στην Τουρκία Άννας Ανδρέου. Η οποία, από μια πλατεία της Κωνσταντινούπολης, ενημέρωνε την Κύπρο για τη χαρά που ένιωθαν οι Τούρκοι για την εισβολή. Το σχόλιό μου αφορούσε το ΡΙΚ, που δεν φρόντισε να έχει πληροφορίες από τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς και την προσφυγιά των Κούρδων, και όχι την Άννα, η οποία ήταν απολύτως λογικό να στέλνει ανταποκρίσεις από την Τουρκία. Τις επόμενες μέρες διαπίστωσα ότι η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέταζε υπόθεση εναντίον μου, με τη λογική ότι προκάλεσα αρνητικά σχόλια για την Άννα και με το σκεπτικό ότι έχω ευθύνη για τα γραφόμενά μου ή και για τα συνακόλουθα σχόλια των αναγνωστών, ακόμα κι όταν γράφω στο Facebook κι όχι στην εφημερίδα. Έχει τη λογική του, βεβαίως. Παρόλο, που για έναν περίεργο λόγο η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δείχνει αυτεπάγγελτη ευαισθησία ειδικά για κείμενα συγκεκριμένης πολιτικής ιδεολογίας. Πάλι καλά που δεν βρήκαν τίποτε να με καταδικάσουν. Έτσι νομίζω, τουλάχιστον, αν και δεν ενημερώθηκα επίσημα.

Λοιπόν, το λέω, γιατί θέλω να ρωτήσω: Αν ένας δημοσιογράφος ελέγχεται, και πρέπει να ελέγχεται, ακόμα και για όσα γράφει στο διαδίκτυο, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν πρέπει να ελέγχεται; Για τον Παναγιώτη Σταυρινίδη, λέω, που έγραψα χτες για τη χαιρέκακη ανάρτησή του (καλούσε Ελληνοκύπριους να πάνε να κάψουν σημαία του ψευδοκράτους στην Κερύνεια, για να τους στείλουν πίσω οι Αττίλες μέσα σε κασιούες, το κόστος των οποίων μάλιστα θα αναλάβει ο ίδιος), και κάποιοι μου είπαν ότι είναι η γνώμη του και είναι ελεύθερος να τη λέει. Όπως, δηλαδή, είπε και ο ίδιος όταν βουλευτές ζήτησαν να ελεγχθεί από τη διοίκηση και τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Είναι, λέει, η ακαδημαϊκή ελευθερία. Λοιπόν, οι ακαδημαϊκοί δεν πρέπει να έχουν κανένα δεοντολογικό έλεγχο; Οφείλει μια εξήγηση γι’ αυτή την ιστορία με τον Σταυρινίδη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αν θέλει να το σέβεται ο κόσμος.
Αλλά ποιος έχει έλεγχο στην Κύπρο για να έχουν αυτοί; Εδώ, ένας έλεγχος έγινε στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του κράτους, βγήκε πόρισμα που αποκαλύπτει ότι αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους δεν θα χανόταν ο δεκαπεντάχρονος Στυλιανός, κι επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να αποδοθούν οι ευθύνες, ξεκίνησαν απεργίες.

Ή, στις Κεντρικές Φυλακές έχουν, λέει, πρόβλημα χωρητικότητας (αντί 520 έχουν 760 φυλακισμένους), μετέτρεψαν σε κελιά ακόμα και ντους και χώρους ψυχαγωγίας, αλλά φυλακίζουν ακόμα ανθρώπους που χρωστούν πρόστιμα. Φυλάκισαν προχτές έναν ανάπηρο, με κομμένο το ένα πόδι, ο οποίος παίρνει και ινσουλίνη, επειδή χρωστούσε στο κράτος €900. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φυλακή 20 άτομα επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στο κράτος ή σε διατροφές. Εντάξει, πρέπει να πληρώσουν, αλλά μπορούν να πληρώσουν μέσα από τη φυλακή; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει τρόπος να κάνουν μια συμφωνία να πληρώνουν με δόσεις έξω από τη φυλακή όπου υπάρχει και μια πιθανότητα να βρουν δουλειά; Ποιος ελέγχει, λοιπόν, αυτές τις φυλακίσεις; Προφανώς, ούτε που ασχολείται κανένας.

Ποιος ελέγχει, ας πούμε, το μεγάλο έγκλημα που έγινε με τα λεωφορεία; Πλήρωνε το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο για να λειτουργούν οι εταιρείες λεωφορείων, αλλά ουδείς έλεγχος. Αποτέλεσμα; Έγινε μια πραγματική λεηλασία. Μπήκαν στις εταιρείες αναγκαστικά οδηγοί λεωφορείων που έβγαζαν το ψωμί τους από αυτή τη δουλειά, έβαλαν τα λεωφορεία τους και τους έδωσαν μετοχές, περίμεναν να ορθοποδήσει το σύστημα για να έχουν κάποια έσοδα, και τώρα τους λένε έγιναν νέες προσφορές, νέες συμβάσεις, κι εσείς που επί είκοσι χρόνια περιμένετε έσοδα, τώρα τα χάνετε όλα. Και τα λεωφορεία σας και τις μετοχές σας. Ποιος θα δώσει εξηγήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους;

Μην πω και για το φιάσκο με τις αφαιρέσεις διαβατηρίων. Αποφάσισε το Υπουργικό να ορίσει επιτροπή για να εξετάσει 26 περιπτώσεις. Ξαφνικά κάποιος διαρρέει τα ονόματα σε μιαν εφημερίδα, λες και πρόκειται για τελεσίδικη απόφαση ότι αυτοί οι 26 είναι απατεώνες και όχι υπό έρευνα. Καλά, γιατί διορίστηκε η επιτροπή αν υπάρχει ήδη απόφαση; Και πώς συμπεριφερόμαστε ως κράτος σε αυτούς τους 26, που καλώς ή κακώς είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι Κύπριοι υπήκοοι. Να διερευνηθούν, φυσικά, αλλά όχι να διαπομπεύονται. Και όχι, μόνο και μόνο για να βγει η κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση.

Τέλοσπαντων. Τίποτε σωστό και δίκαιο μπορούμε να κάνουμε; Ή όλα χύμα κι όπου μας βγάλει;

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...