To Top
18:11 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Θα παύσει ο Πρόεδρος το δ.σ. της ΑΤΗΚ;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Θα παύσει ο Πρόεδρος το δ.σ. της ΑΤΗΚ;
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Δεκεμβρίου 2019, 10:59 πμ
Πρόεδρε της Δημοκρατίας, την έβαψες. Θα πληρώσεις το λάθος σου να διορίσεις τη Ρένα Πάνου Ρουβιθά και τα άλλα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της Cyta. Κοίτα τι έκαναν οι άτιμοι. Διπλασίασαν το 2018 (το ίδιο ισχύει και για το 2019) τα κέρδη του ημικρατικού οργανισμού. 
 
Ανέτρεψαν την πολιτική σου, κύριε Πρόεδρε, περί ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών. Ανέτρεψαν και την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος. Ανέτρεψαν βασικά όλη τη συντηρητική ή δεξιά ή φιλελεύθερη – όπως θέτε πέστε την – φιλοσοφία για την οικονομία και το κράτος. Ακούς εκεί να διπλασιάζει τα κέρδη του, εν μέσω έντονου ανταγωνισμού, ένας ημικρατικός οργανισμός που η προηγούμενη και η νυν Κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπαθεί εδώ και έξι χρόνια να ιδιωτικοποιήσει ή να πωλήσει, με κύριο επιχείρημα ότι αν μείνει κρατική, θα πτωχεύσει! Πόσο μάλλον όταν η προοπτική είναι να διατηρήσει την αυξημένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια.
 
Με το δικό σας σκεπτικό και πολιτική φιλοσοφία, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, έπρεπε να παύσετε πάραυτα την πρόεδρο και τα μέλη του δ.σ της Cyta.
 
Με το δικό μου πάλι απλοϊκό σκεπτικό, εκείνο που απλώς πρέπει να κάνετε και εσύ και οι επόμενοι Πρόεδροι της Κύπρου είναι να αναθεωρήσετε ριζικά τα κριτήρια επιλογής των προέδρων και των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών. 
 
Η αύξηση των κερδών της Cyta από €30 εκατ. σε €60 εκατ. το 2018 (όπως φαίνεται και φέτος) δεν ήταν καμιά σπουδαία υπόθεση. Ήταν αποτέλεσμα κάποιων δύσκολων αλλά σωστών αποφάσεων, με τις οποίες το παρόν δ.σ. μπάλωσε τις χοντρές λαδιές των προηγούμενων τεσσάρων-πέντε διοικητικών συμβουλίων. 
 
Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο διπλασιασμός των κερδών δεν προήλθε από εμπορικές ή άλλες δραστηριότητες της Cyta, αλλά από τρεις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, προς κάποιες από τις οποίες μάλιστα ήταν εναντίον και πολέμησε μέρος της ανώτατης Διεύθυνσης:
1.    Την πώληση της Cyta Hellas
2.    Το ξεκαθάρισμα των υπέρβαρων πληρωμών σε ποδοσφαιρικές ομάδες για τη Cytavision.
3.    Το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης.
 
Αυτές οι τρεις αποφάσεις έφεραν τον διπλασιασμό των κερδών. Γλύτωσαν τις ζημιές των €10 εκατ. έως €15 εκατ. ετησίως που πλήρωνε η μητρική Cyta κάθε χρόνο εδώ και δέκα χρόνια για τη θυγατρική Cyta Hellas. Με την –δύσκολη -  απόφαση να μη χρυσοπληρώνουν για τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών ομάδων και να σουλουπώσουν τι πληρώνουν για άλλα τηλεοπτικά δικαιώματα, γλύτωσαν πρόσθετες ζημιές €5 εκατ. έως €10 εκατ. τον χρόνο για τη Cytavision. Με τα σχέδια πρόωρης αφυπηρέτησης γλυτώνουν ακόμα €10 εκατ. τον χρόνο από μισθούς. 
 
Όλες αυτές οι εξοικονομήσεις διπλασίασαν την κερδοφορία της Cyta. Από αποφάσεις του δ.σ του οργανισμού ήρθε ο διπλασιασμός, ούτε η πίτα της αγοράς αυξήθηκε –μάλλον σταθεροποιήθηκε με ανεπαίσθητες απώλειες– ούτε οι πελάτες μιλάνε περισσότερο στα κινητά για να πληρώνουν περισσότερα. 
 
Απλώς, το δ.σ κατέρριψε μύθους, που εμπεδώθηκαν για δέκα και πλέον χρόνια ως πραγματικότητα, ότι αν δεν αγόραζαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα μεγάλων ομάδων, θα έχαναν καταστροφικά πολλούς πελάτες στο ίντερνετ ή ότι η Cyta Hellas κάποια στιγμή αυτόν ή τον επόμενο αιώνα θα γινόταν κερδοφόρα. 
 
Στην πράξη, Πρόεδρε, εκείνο που έκανε το δ.σ που διόρισες στη Cyta είναι ότι έκλεισε το καπάκι κάποιων βάζων με μέλι, αφήνοντας χωρίς πρόσβαση αρκετά χρυσά κουτάλια που έτρωγαν από μέσα. 
 
Δυστυχώς, όμως, αυτό έδειξε ότι οι ημικρατικοί μπορούν να διαπρέψουν ακόμα και μέσα από τον ανταγωνισμό. Δεν χρειάζονται ιδιωτικοποίηση. 
 
Το κύριο πρόβλημα είναι κατά πόσο οι Πρόεδροι διορίζουν τα σωστά διοικητικά συμβούλια με όραμα για τους οργανισμούς που αναλαμβάνουν ή με όραμα για τις οικονομικές ή πολιτικές τους ατζέντες (και οι κομματικές – ας μην ξεγελιόμαστε – σε οικονομικές ατζέντες άγονται τελικά).  
 
Τώρα σκεφτείτε αν πρέπει να διώξετε το δ.σ. της Cyta επειδή η πολιτική τους ανατρέπει την πολιτική σας, και αποφασίστε...
 
petrost@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...