Χωρίς «να παραγνωρίζω την ανάγκη αμφίδρομης προστασίας τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των συμμετεχόντων στην προσπάθεια επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων υπό το καθεστώς των εξαιρετικών περιστάσεων που προκάλεσε η πανδημία δεν μπορώ να σημειώσω την παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και μη διάκρισης όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ», αναφέρει σε έκθεση της για τη φοίτηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα σχολεία, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη , ως Ανεξάρτητος Μηχανισμός Προώθησης, Προστασίας και Παρακολούθησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων.
 
Η Επίτροπος εισηγείται όπως η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, και οι προϋποθέσεις που επιβάλλει αναφορικά με τη φοίτηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, επανεξεταστεί άμεσα και ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν ευνοϊκότερη μεταχείριση στα παιδιά με αναπηρίες και οι οποίες θα διασφαλίζουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση των πρόσβαση όλων των μαθητριών και μαθητών στα σχολεία, χωρίς καμία διάκριση.
 
Όπως σημειώνει στην έκθεση της, ο δικηγόρος κ. Σ. Α. κοινοποίησε επιστολή στην Επίτροπο, με ημερομηνία 20 Μαΐου 2020, η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με θέμα: «Επαναλειτουργία Δημοτικών Σχολείων την 21η Μαίου 2020 – Φοίτηση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες» .
 
«Με την εν λόγω επιστολή υποβάλλεται παράπονο, αναφορικά με τις συνολικές αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου σε σχέση με τη φοίτηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες μετά την επαναλειτουργία των σχολείων την 21η Μαίου 2020. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το αρχικό πλάνο του Υπουργείου για την επανέναρξη των σχολείων δεν συμπεριελάμβανε καθόλου τη λειτουργία των ειδικών μονάδων υπό τις νέες συνθήκες ,που αφορούσαν την πανδημία . Ακολούθως, παρότι στις 19 Μαΐου 2020, οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες έλαβαν, όπως και οι γονείς όλων των υπόλοιπων παιδιών, τον Οδηγό για γονείς και κηδεμόνες για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, ακολούθως, με την Ανακοίνωση του Υπουργείου, ημερομηνίας 20 Μαΐου 2020, για τη φοίτηση όλων των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα σχολεία, πληροφορήθηκαν ότι για αυτά τα παιδιά, τίθενται ξεχωριστές προϋποθέσεις και διαδικασίες», προστίθεται.
 
Στην έκθεση της, η Επίτροπος αναφέρει ότι η ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ αναφορικά με τη φοίτηση παιδιών με αναπηρίες κατά την επανέναρξη των σχολείων, προκύπτει ότι οι μαθήτριες και μαθητές με αναπηρίες υπό τις παρούσες συνθήκες για να αποκτήσουν πρόσβαση στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να πληρωθούν  διαφορετικοί όροι και διαδικασίες σε σχέση με τα όσο ισχύουν για τα υπόλοιπα παιδιά χωρίς την κατάθεση εξειδικευμένης εμπειρογνωμοσύνης από τους ειδικούς.
 
«Όροι που για να εκπληρωθούν χρειάζεται χρόνος και προετοιμασία απροσδιόριστης διαρκείας με κίνδυνο οι δυο περίπου βδομάδας εκπαίδευσης που αναλογούν σε κάθε παιδί να χαθούν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης. Ο κίνδυνος του χαμένου χρόνου συνιστά από μόνος του διακριτική μεταχείριση των παιδιών με αναπηρία καθότι υπάρχει πιθανότητα πλήρους αποστέρησης στην εκπαίδευση για τον εναπομείναντα χρονικό διάστημα. Περαιτέρω αν η σύσταση της εν λόγω επιτροπής ήταν αναγκαία με βάση την προεξασφαλισμένη γνώμη των ειδικών αυτή θα έπρεπε να ελάμβανε χώρα, πολύ πριν την απόφαση και ανακοίνωση της επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων ούτως ώστε να έδινε την ευκαιρία της έγκαιρης  προετοιμασίας χωρίς τον κίνδυνο απουσίας από τον προγραμματισμένο χρόνο εκπαίδευσης», σημειώνει.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση με βάση το προαναφερθέν νομικό πλαίσιο, στα παιδιά με αναπηρία συνιστά από μόνο του λόγω διάκρισης, ποσό μάλλον να επιβάλλονται και επιπλέον προϋποθέσεις για την φοίτηση τους που δεν δικαιολογήθηκαν με βάση την επιστημονική γνωμάτευση και που εν πάση περιπτώσει δεν περιορίζονται στην εξέταση για covid 19 των δασκάλων και των συνοδών τους που θα έρχονταν σε επαφή μαζί τους.
 
«Σε σχέση με την αναφορά στην ανακοίνωση, για την εξέταση των παιδιών με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά τους, σημειώνεται ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι γνωστά εκ των προτέρων στο Υπουργείο και εφόσον δεν εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες όπως αυτές έχουν προκαθοριστεί για όλους ,θα συμφωνήσω με την άποψη των παραπονουμένων γονιών ότι με την εν λόγω ανακοίνωση τα παιδιά με αναπηρίες θεωρούνται χωρίς άλλο ως παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες κατά τρόπο αυθαίρετο και απόλυτο. Ως εκ τούτου αν οι διαδικασίες που έχουν προβλεφθεί,  στο χρόνο κατά τον οποίο αυτές ανακοινώθηκαν, και συγκεκριμένα, την αμέσως προηγούμενη ημέρας της επανέναρξης των σχολείων, παραμείνουν οι ίδιες ,καθιστά την έγκαιρη πρόσβαση των παιδιών αυτών στα σχολεία τους σχεδόν αδύνατη», σημειώνει.
 
Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι η μη ανάκληση και επανεξέταση των μέτρων προστασίας από το ΥΠΠΑΝ θα οδηγήσει σε στέρηση του δικαιώματός των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση,  που όχι μόνο δεν έπρεπε να έχουν επιπλέον βάρος για την προσέλευση τους στο σχολείο αλλά θα έπρεπε να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης ώστε να βρίσκονται σε ισότιμη  βάση με τα υπόλοιπα παιδιά.
 
Υπό το φως του συνόλου των πιο πάνω, σημειώνει στην έκθεση της η Επίτροπος, διαπιστώνεται ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση και άρα παραβίαση τόσο των κρατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, όσο και του περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμου, σε συνδυασμό με τον περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων άλλων Διακρίσεων (Επίτροπος) Νόμο, όχι μόνο γιατί δεν λήφθηκαν έγκαιρα όλα τα εξατομικευμένα μέτρα στήριξης για να βρίσκονται ήδη τα παιδιά με αναπηρία στο σχολείο, αλλά και δια τον λόγο ότι αντιμετωπίστηκαν αυτά τα παιδιά με λιγότερη ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με τα αλλά παιδιά που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με αυτά ενώ συνάμα τους προσετέθη επιπλέον βάρος το οποίο σχετίζεται με τη πλήρωση των εν λόγω προϋποθέσεων .
 
Στην έκθεση της, η Επίτροπος εισηγείται όπως η ανακοίνωση με ημερομηνία 20 Μαΐου 2020, και οι προϋποθέσεις που επιβάλλει  αναφορικά με τη φοίτηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες, επανεξεταστεί άμεσα και ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν ευνοϊκότερη μεταχείριση στα παιδιά με αναπηρίες και οι οποίες θα διασφαλίζουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση των πρόσβαση όλων των μαθητριών και μαθητών στα σχολεία, χωρίς καμία διάκριση.
 
Η παρούσα έκθεση υποβάλλεται στο Υπουργό Παιδείας ,Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας για τις δικές του ενέργειες, σημειώνεται.
 

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ