Την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, θα αναμένουν τα κόμματα σε σχέση με το νομοσχέδιο παροχής πιστωτικών διευκολύνσεων (vouchers) με κρατικές εγγυήσεις για προπληρωμένες κρατήσεις ταξιδιών οι οποίες θα ακυρωθούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
 
Κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου ενημέρωσε τα κόμματα ότι Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ετοιμάζει νέα οδηγία  καλώντας τα να αναμένουν μερικές μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Εγγυήσεων, Θεοφάνης Θεοφάνους, φέρεται να ανέφερε πως το νομοσχέδιο συνιστά κρατική ενίσχυση.
 
Πάντως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα vouchers θα φέρουν και κρατικές εγγυήσεις πέραν των €80 εκατ. Στην πλειονότητά τους τα κόμματα συναινούν με το νομοσχέδιο, ωστόσο αναμένουν την οδηγία της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ανέφερε πως η ευρωπαϊκή οδηγία θα είναι παρόμοια με το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Όπως είπε «εκεί που οι χώρες έχουν επιλέξει να δώσουν “voucher” χωρίς κρατική εγγύηση, αναμένεται να ενθαρρύνει τις χώρες να προχωρήσουν και με κρατική εγγύηση, κάτι που θα είναι προς όφελος και του καταναλωτή και του τουρισμού ευρύτερα».
 
Στο μεταξύ, χθες με συνοπτικές διαδικασίες συζητήθηκαν και τα δύο νομοσχέδια με τα οποία παρέχονται φορολογικές εκπτώσεις σε όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν σε μειώσεις ενοικίων.