Σε αναβρασμό ο δημόσιος τομέας της υγείας αφού από τη μια γιατροί και νοσηλευτές εντείνουν τις πιέσεις τους προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας δηλώνοντας ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια «είναι λαβωμένα από την πανδημία» και πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να κρατηθούν όρθια κατά το πρώτο διάστημα της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας. Aπό την άλλη ο ΟΚΥπΥ απαντά με την επανέναρξη του διαλόγου για τα κίνητρα που θα παραχωρηθούν στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου και την ετοιμασία συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών. 
 
Ο χρόνος βεβαίως πιέζει ασφυκτικά καθώς όλες αυτές οι διαδικασίες, συν αρκετές άλλες οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο εβδομάδων, γεγονός που και χθες σχολιάστηκε από τις Συντεχνίες των επαγγελματιών υγείας. 
 
«Δεν πιστεύουμε ότι μέχρι την 1η Ιουνίου θα γίνουν ως διά μαγείας όλες οι απαραίτητες ενέργειες», δήλωσε ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης, ενώ ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας, είπε από πλευράς του ότι «εξαρτάται από τη διάθεση της εργοδοτικής πλευράς το αν θα προλάβουμε ή όχι και εξαρτάται και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και από την Πολιτεία γενικά». 
 
 
Επί της ουσίας των εκκρεμοτήτων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «ο Οργανισμός έχει ετοιμάσει μια νέα πρόταση σε ότι αφορά τα κίνητρα των ειδικών γιατρών η οποία θα τεθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον των γιατρών σε συνάντηση που θα διευθετηθεί με τις Συντεχνίες με στόχο να ολοκληρωθεί ο διάλογος μέχρι τις 26-27 Μαϊου, πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ». Μέχρι τώρα, πρόσθεσε, «για τα υπόλοιπα ζητήματα έγιναν συναντήσεις με όλες τις Συντεχνίες των γιατρών και των νοσηλευτών εκτός από την ΠΑΣΥΚΙ με την οποία επίσης θα γίνει συνάντηση». 
 
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χαριλάου αντιμετωπίστηκε ωστόσο με δυσπιστία από τους εκπροσώπους των γιατρών ο οποίοι υπενθύμισαν ότι «ο διάλογος για τα κίνητρα άρχισε και διακόπηκε πολλές φορές ενώ τον περασμένο Μάρτιο είχε παρέμβει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας θέτοντας χρονοδιάγραμμα το οποίο βεβαίως δεν τηρήθηκε εξαιτίας της πανδημίας». 
 
ΠΑΣΥΔΥ και ΠΑΣΥΚΙ βεβαίως, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό. 
 
Οι δύο Συντεχνίες των γιατρών όπως και οι Συντεχνίες των νοσηλευτών τόνισαν και χθες την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών που απαιτείται να γίνουν για την πρόσληψη προσωπικού. Ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Προδρόμου υπενθύμισε μάλιστα ότι «η οδηγία για τη στελέχωση δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τρεις περίπου εβδομάδες και η εντολή ήταν όπως το θέμα διευθετηθεί «τάχιστα». Για εμένα η λέξη «τάχιστα» σημαίνει αυτό που λέει για αυτό δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση αν θέλουμε να προλάβουμε να ενισχύσουμε σωστά τα νοσοκομεία». 
 
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, «όσον αφορά τη στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό αναμένουμε εντός των ημερών να έρθουν στην Κύπρο από την Ελλάδα 11 γιατροί και κάνουμε διαβήματα μέσω του υπουργείου Μεταφορών για να έρθουν με τις πτήσεις του επαναπατρισμού». Παράλληλα, «βρίσκονται σε εξέλιξη συνεντεύξεις για άλλες 30 θέσεις και έχει γίνει προκήρυξη για επιπλέον 27 θέσεις ιατρικών λειτουργών». 
 
Για τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «μετά τις συναντήσεις που είχαμε με τις Συντεχνίες διαφάνηκε ότι υπάρχει ανάγκη για να προχωρήσουμε με συμπληρωματικό προϋπολογισμό για πρόσληψη προσωπικού για να στελεχώσουμε μεταξύ άλλων και τις νέες μονάδες που έχουν λειτουργήσει». 
 
 
Ανησυχούν αν θα αντέξουν την πίεση τα νοσοκομεία οι γιατροί και οι νοσηλευτές
 
Οι εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών τόνισαν και χθες την ετοιμότητα τους να συνεργαστούν με τον ΟΚΥπΥ προκειμένου «να διευθετηθούν όσο το δυνατό περισσότερα ζητήματα στις λίγες ημέρες που μας απομένουν μέχρι την 1η Ιουνίου». Ωστόσο, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ «έχουμε κάθε δικαίωμα να ανησυχούμε και να εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας διότι ακριβώς εμείς θέλουμε να αναλάβουν τον σημαντικό ρολο τους στο ΓεΣΥ τα δημόσια νοσηλευτήρια». 
 
Ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, τόνισε από πλευράς του το γεγονός ότι «θα πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται κεντρικά κάποιες αποφάσεις από τον ΟΚΥπΥ και οι αποφάσεις αυτές να εφαρμόζονται ομοιόμορφα σε όλα τα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, είπε, βάσει του διατάγματος του υπουργού Υγείας τα νοσηλευτήρια πρέπει να κρατούν το 40% των κλινών τους ελεύθερο για τον κορωνοϊό. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο της Λευκωσίας η αναλογία 60%-40% έγινε με βάση τον συνολικό αριθμό κλινών αλλά στο νοσοκομείο της Λεμεσού έγινε με βάση των αριθμό των κλινών σε κάθε τμήμα». 
 
Ο πρόεδρος του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης επεσήμανε το γεγονός ότι «μέσω του συγκεκριμένου Διατάγματος για την αναλογία των κλινών, σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα έχουν διαθέσιμο μόνο το 60% των κλινών τους για να εξυπηρετήσουν τις χιλιάδες δικαιούχους του ΓεΣΥ. Εάν δεν ενταχθούν έγκαιρα νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα στο Σύστημα, τότε τα κρατικά νοσοκομεία θα αναλάβουν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών. Διερωτώμαστε πώς θα γίνει αυτό το πράγμα και πώς θα τα καταφέρουμε».