Κυριολεκτικά τρέχει για να προλάβει τον χρόνο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αφού μια μόνο εβδομάδα πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας, πλείστες των διαδικασιών βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα και στόχος αυτή τη στιγμή είναι να διευθετηθούν όσα περισσότερα ζητήματα είναι δυνατόν πριν από την Παρασκευή. 
 
Αναβρασμός επικρατεί και στον δημόσιο τομέα ο οποίος δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να μπει σε μεγάλες περιπέτειες, αφού οι Συντεχνίες των γιατρών παρουσιάζονται έτοιμες για πόλεμο. Η ΠΑΣΥΚΙ συναντάται σήμερα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και η ΠΑΣΥΔΥ  αναμένει να ενημερωθεί αύριο. Και οι δύο ωστόσο φαίνεται ότι δεν πείθονται για την ετοιμότητα του Οργανισμού να τους παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση για τα κίνητρα των ειδικών γιατρών του δημοσίου.   
 
Η μεγάλη μάχη δίνεται βεβαίως από τον ΟΑΥ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο Σύστημα και κυρίως των μεγάλων νοσοκομείων της Λευκωσίας, αφού σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πόλεις η εικόνα φαίνεται να είναι αρκετά πιο ξεκάθαρη και σίγουρα πιο θετική. Το γεγονός δίνει το δικαίωμα στον ΟΑΥ να ευελπιστεί ότι η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, θα αρχίσει με τουλάχιστον 10-12 ιδιωτικά νοσηλευτήρια, διαφορετικής δυναμικότητας παγκυπρίως. 
 
Σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό, ένα μεγάλο νοσηλευτήριο το οποίο από την αρχή είχε εκφράσει την ετοιμότητα του να ενταχθεί πλήρως στο ΓεΣΥ, το νοσοκομείο “Mediterranean”, υπέγραψε ήδη τη σχετική σύμβαση για συνεργασία με τον ΟΑΥ ενώ το ίδιο ετοιμάζονται να πράξουν κι άλλες ιδιωτικές κλινικές της πόλης.
 
 
Σε σχέση με τις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου, επίσης τα μηνύματα που λαμβάνει ο ΟΑΥ από συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι πολύ θετικά και δεν αποκλείεται και σε αυτή την περίπτωση να γίνουν εντός των ημερών σχετικές ανακοινώσεις. 
 
Για τη Λευκωσία, ωστόσο, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ασαφή, καθώς δύο εκ των μεγαλυτέρων ιδιωτικών νοσοκομείων της πρωτεύουσας έχουν προγραμματίσει τις μετοχικές τους συνελεύσεις για την Πέμπτη και την Παρασκευή και ως εκ τούτου ο ΟΑΥ, είναι υποχρεωμένος να αναμένει τις αποφάσεις τους. Βεβαίως, άτυπα το ένα εκ των δύο νοσηλευτηρίων φαίνεται να έχει ενημερώσει για την κατ’ αρχήν πρόθεση του να ενταχθεί στο ΓεΣΥ θέτοντας ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες, όπως πληροφορούμαστε, ο ΟΑΥ μάλλον θα καλύψει χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νοσηλευτήριο, η εικόνα είναι κάπως πιο ασαφής με δεδομένο και το γεγονός ότι αριθμός των μετόχων του είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. 
 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Λευκωσία αναμένεται ότι θα λάβουν αποφάσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις και αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, άρα εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι από τώρα. Εμείς, συζητάμε αυτή τη στιγμή με μικρότερα νοσηλευτήρια διότι το ΓεΣΥ χρειάζεται νοσοκομεία και κλινικές όλων των μεγεθών για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους δικαιούχους του». 
 
«Πιστεύω», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου «ότι είμαστε αρκετά κοντά σε συμφωνίες. Είχαμε επαφές την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και σήμερα, γίνεται προετοιμασία και από τον Οργανισμό και από τα νοσηλευτήρια και ευελπιστούμε ότι στο τέλος όλα τα κυλήσουν ομαλά». 
Επεσήμανε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να αναμένεται ότι η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ θα αρχίσει χωρίς προβλήματα. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε προβλήματα και σίγουρα η ένταξη των νοσοκομείων στο Σύστημα δεν σταματά την 1η Ιουνίου. Άρα εκείνο που θέλουμε να πούμε στους δικαιούχους μας είναι ότι πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή και θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου, όπως έγινε και κατά την πρώτη φάση η κατάσταση θα εξομαλυνθεί». 
 
Την πρώτη Ιουνίου, εξήγησε ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντινου «εντάσσεται στο ΓεΣΥ μόνο η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη». Όσες υπηρεσίες μένουν εκτός, εξήγησε, «θα ενταχθούν τους επόμενους μήνες, κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο». 
 
Πρόκειται για τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, τις υπηρεσίες ασθενοφόρων, την ανακουφιστική φροντίδα και τις υπηρεσίες αποκατάστασης καθώς και τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν διάφοροι επαγγελματίες υγείας όπως φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές και μαίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες κ.λπ. 
 
Στο μεταξύ, ύστερα από την άρση των περιορισμών στον τομέα της υγείας, «αρχίσαμε τις τελευταίες ημέρες να βλέπουμε ότι παρατηρείται ξανά κινητικότητα στο σύστημα σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα». 
 
Έτοιμες για πόλεμο οι Συντεχνίες στο δημόσιο
 
Καθοριστικές για τα δημόσια νοσηλευτήρια θεωρούνται η σημερινή και αυριανή ημέρα, αφού ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αναμένεται ότι θα ενημερώσει το πρωί την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών για τις προτάσεις του γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και κυρίως την παραχώρηση κινήτρων στους ειδικούς γιατρούς του δημοσίου. 
Και οι δύο Συντεχνίες ωστόσο παρουσιάζονται έτοιμες να φθάσουν στα άκρα, αφού θεωρούν ότι από πλευράς του ΟΚΥπΥ υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες δεν είναι δυνατό να καλυφθούν σε μερικά μόνο εικοσιτετράωρα. 
 
Ενδεικτικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρη Κούμα, ο οποίος μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι οι γιατροί «δεν θα είμαστε συμμέτοχοι στη διάλυση των νοσηλευτηρίων». «Είχαν πολύ χρόνο για να αποφασίσουν στον ΟΚΥπΥ, πράγμα το οποίο δεν έκαναν. Αδικαιολόγητα έξι μέρες πριν τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ αιωρείται το οικοδόμημα που λέγεται δημόσιος τομέας της Υγείας», είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς ως Συντεχνία, ως γιατροί οι οποίοι θα κληθούμε να εφαρμόσουμε το ΓεΣΥ, δεν έχουμε τύχει καμίας σχετικής ενημέρωσης». «Θα κρίνουμε αυτά που θα ακούσουμε αύριο (σήμερα) και αναλόγως θα αποφασίσουμε τι θα πράξουμε», υπενθυμίζοντας ότι «υπάρχει ήδη  απόφαση για μέτρα». 
 
Παρόμοιες και οι δηλώσεις του προέδρου του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλή Χριστοφίδη, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε το γεγονός ότι «ως Συντεχνία θα είχαμε κανονικά σήμερα (χθες) συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ αλλά μας ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ότι τελικά θα μας συναντήσουν την Τετάρτη». «Εγώ διερωτώμαι πραγματικά τι θα προλάβουμε να διευθετήσουμε και να συζητήσουμε μέσα σε τρεις ημέρες». Οι αποφάσεις του Κλάδου, υπενθύμισε και αυτός με τη σειρά του «είναι εκεί και σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι αυτά που θα ακούσουμε δεν μας ικανοποιούν τότε δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε όπως είχαμε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα στη λήψη μέτρων». 
 
Σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις των γιατρών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε στον «Φ» ότι «τα νοσηλευτήρια, τουλάχιστον από τεχνικής άποψης είναι έτοιμα για να ενταχθούν στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ». Για τα περαιτέρω παρέπεμψε στις συναντήσεις που θα έχουν οι Συντεχνίες με τον Οργανισμό σήμερα και αύριο.