Ο διάλογος παραμένει στρατηγική επιλογή της Λευκωσίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με εκείνες τις πρωτεύουσες οι οποίες αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η Τουρκία, η μόνη χώρα της περιοχής που αρνείται διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί «δεν την αναγνωρίζει». Η κυπριακή κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη προσκαλέσει την τουρκική κυβέρνηση σε διάλογο για να συζητήσουν όσα προκύπτουν στα ενεργειακά, με την Άγκυρα να διαμηνύει πως «συνομιλητής των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι». 
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας επαναβεβαίωσαν χθες τη συνεργασία των χωρών τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Μια συνεργασία η οποία προκαλεί συνεχώς την αντίδραση της Άγκυρας, η οποία προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να περάσει μήνυμα αναβίωσης της συμμαχίας της με το Ισραήλ. Όπως φαίνεται κάτι τέτοιο αυτή την περίοδο δεν φαίνεται να υπάρχει. 
 
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε χθες την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι. Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών έγινε με πρωτοβουλία του Γκάμπι Ασκενάζι.  Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον Ισραηλινό ομόλογο του για την ανάληψη των καθηκόντων του «σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις». 
Κατά την πρώτη τους συνομιλία οι δύο ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο και το Ισραήλ, τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, ενώ ανασκόπησαν, ανάμεσα σε άλλα τις στρατηγικής σημασίας σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Χριστοδουλίδης και Ασκενάζι συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, δεδομένης και της κοινής προσέγγισης των δύο χωρών για οικοδόμηση κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή.
 
Κοινή θέση των δύο υπουργών είναι η σημασία του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Όπως και τη σημασία που έχει η θετική συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. 
 
Ο Γκάμπι Ασκενάζι ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόκληση του Νίκου Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Κύπρο στο αμέσως επόμενο διάστημα. 
Η σημασία που δίνει το Ισραήλ για τη στρατηγική συνεργασίας με την Κύπρο και την Ελλάδα διαφάνηκε μέσα από τις χθεσινές επαφές του Γκάμπι Ασκενάζι. Εκτός από τον Νίκο Χριστοδουλίδη συνομίλησε και με τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. 
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν η ολοένα αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ειδικότερα, συζητήθηκαν ο προγραμματισμός του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς και συναντήσεων τόσο στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και του σχήματος 3+1, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με τον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ, χωρών με αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερο θερμό κλίμα και επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
 
Η Τουρκία η οποία με κάθε ευκαιρία επιτίθεται κατά των χωρών που συνεργάζονται στην περιοχή αρνείται να συνομιλήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα ως υπέρμαχος του διαλόγου, αλλά όπως εξήγησε με τις δηλώσεις του αυτό δεν αφορά τους Ελληνοκύπριους. 
 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί «με όλους εκτός από τον ‘ελληνοκυπριακό τομέα’ [όπως αποκαλεί την ΚΔ]». Σύμφωνα με την τουρκική θέση – όπως εκφράζεται και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου – συνομιλητής του «ελληνοκυπριακού τομέα» είναι οι Τουρκοκύπριοι και η λεγόμενη «τδβΚ». 
 
Αδειάζει και πάλι τους Τ/Κύπριους
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις τελευταίες του δηλώσεις (πηγή ΓΤΠ) άδειασε και πάλι τους Τουρκοκύπριους. Από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προκύπτει ότι πρώτη έγνοια της Άγκυρας είναι η διασφάλιση των δικών της συμφερόντων. Είπε πως εάν οι Τουρκοκύπριοι τους διαμηνύσουν ότι συμφώνησαν με τους Ελληνοκύπριους και ότι δεν χρειάζεται να γίνουν γεωτρήσεις, η Τουρκία θα επανεξετάσει τη θέση της σ’ ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις που της είχαν ζητηθεί από το κατοχικό καθεστώς. 
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, «υπάρχουν και οι γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας στα νοτιοδυτικά της Κύπρου» στις οποίες θα συνεχίσουν οι τουρκικές έρευνες. Γιατί όπως υποστήριξε ο Μ. Τσαβούσογλου, εκείνη περιοχή «βρίσκεται στην τουρκική κυριαρχία». 
 
Απειλητικά μηνύματα από τον Ακάρ 
 
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, φρόντισε να στείλει απειλητικά μηνύματα τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο Χ. Ακάρ (πηγή ΓΤΠ) κατηγόρησε την Ελλάδα για παρενοχλήσεις στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον Ακάρ, η Τουρκία εξετάζει τα δικαιώματά της στη θάλασσα και «είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να διαφυλάξουμε τα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, αλλά κι αυτά των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας», είπε ο Ακάρ και πρόσθεσε πως «στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου το οποίο αγνοεί την Τουρκία». «Είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με διάλογο. Θέλουμε πολιτικές λύσεις με ειρηνικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας και αυτό δεν συνιστά απειλή. Θέλουμε όλοι να το γνωρίζουν αυτό».