Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ κρουσμάτων κορωνοϊού και στη χώρα μας, ήταν αναμενόμενο καθώς ο ιός «προελαύνει» διεθνώς. Εδώ και ημέρες οι αρμόδιοι τόνιζαν με έμφαση και προειδοποιούσαν πως ήταν θέμα ωρών ή ημερών η εμφάνιση κρούσματος ή κρουσμάτων. Το ζητούμενο τώρα, που εμφανίστηκαν κρούσματα, είναι η ψύχραιμη αντιμετώπιση του ιού. Χωρίς πανικό, αλλά και χωρίς υποβάθμιση του φαινομένου. Την ώρα που οι προβλέψεις  διεθνώς κάνουν λόγο για πανδημία, αυτό που προέχει είναι διά των προληπτικών μέτρων να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης για να περάσουμε ηπιότερα τον κορωνοϊό. Δεν εξαρτάται τούτο, βέβαια, μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους αλλά και από το πώς εξελίσσεται η ανάπτυξη και η εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, στις γειτονικές μας χώρες. 
 
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ των κρουσμάτων έχει εκ των πραγμάτων σημάνει συναγερμό στη χώρα. Οι πολίτες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Αντί να πανικοβάλλονται θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προσωπικής υγιεινής. Όπως επισήμανε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος: «Εάν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, να μένετε στο σπίτι και να επικοινωνείτε άμεσα με τον γιατρό σας. Αποφεύγετε χώρους συνάθροισης και μη σπεύδετε απροειδοποίητα σε νοσοκομεία και ιατρεία». Οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα. 
 
ΗΤΑΝ αναμενόμενο ότι θα βρισκόμαστε ενώπιον κρουσμάτων κορωνοϊού και στην Κύπρο. Δεν ήταν δυνατό να μην εμφανίζονταν κρούσματα και στη χώρα μας. Συνεπώς σήμερα, έχουμε φθάσει στο σημείο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση πραγμάτων. Κι αυτό που προέχει είναι να εφαρμοστεί ένας σχεδιασμός, ο οποίος θα μπορεί να διαχειριστεί σωστά και αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα.
 
ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΣ σύμβουλος μας η ψυχραιμία. Εχθρός μας ο πανικός. Μια κοινωνία σε πανικό δεν βοηθά ποσώς την προσπάθεια συλλογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ιού. Έχει αναφερθεί πολλές φορές τις προηγούμενες ημέρες πως έχουν γίνει πολλές ασκήσεις επί χάρτου ώστε να είναι προετοιμασμένο το κράτος για κάθε ενδεχόμενο. Τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής στην πράξη των σχεδιασμών αυτών. Ο ιός είναι αντιμετωπίσιμος, όπως οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι έχουν πολλές φορές αναφέρει από της εμφανίσεως του και εντεύθεν. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να μην ξεφύγει η λοίμωξη σε μεγάλους αριθμούς. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση έχει ήδη από χθες προχωρήσει στην απαγόρευση εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και γενικά μαζικών συνάξεων, που θα μπορούν να αποφευχθούν. 
 
ΤΗΝ ίδια ώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Σαφώς και θα υπάρξουν επιπτώσεις και αυτό που σήμερα προέχει είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό. Κάποιες εξαγγελίες γίνονται και κάποιες άλλες τυγχάνουν επεξεργασίας. Και στο πεδίο αυτό θα πρέπει να μην δραματοποιούνται τα δεδομένα. Άλλωστε στη χώρα αυτή έχουμε βιώσει πολλές επιπτώσεις από καταστροφές και μεγάλες κρίσεις και εξήλθαμε με καλά αποτελέσματα. Αντιμετωπίστηκαν. Αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοστεί σχέδιο, αλλά και να γίνεται καλή διαχείριση. Να μην υπάρξει πανικός, αλλά ούτε και υποβάθμιση του ιού.