Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, που ανέλαβε την εκπόνηση του προτεινόμενου κώδικα δεοντολογίας και ηθικής για τους βουλευτές και που είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το περιεχόμενο του, παραδέχθηκε χθες ότι και ο ίδιος διαφωνεί με σημεία του κώδικα και ότι έχει τις αμφιβολίες του.

Η παραδοχή του κ. Συλλούρη έγινε ενώπιον της χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να μετακυλήσει τις ευθύνες στους υπηρεσιακούς της Βουλής που ανέλαβαν, υπό την δική του εποπτεία και καθοδήγηση, τη σύνταξη του κώδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συλλούρης: Προσχέδιο κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Συλλούρης υιοθέτησε τον κώδικα και προχώρησε, μάλιστα, στη δημοσιοποίηση του στις 24 του μήνα, εξηγώντας μας σε διάσκεψη Τύπου, ότι είναι τόσο σπουδαίος ο κώδικας που θα μπορούσε, όπως μας είπε, να αποτελέσει και μια καλή βάση για να αναπτυχθούν κώδικες και για άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας. Σημειώνεται, ότι η παραδοχή του κ. Συλλούρη έγινε μετά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το περιεχόμενο του κώδικα από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Οικολόγων. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κώδικας Συλλούρη για βουλευτές νηπιαγωγείου

Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι ο προτεινόμενος κώδικας  που κατέθεσε ο κ. Συλλούρης δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για τη διεξαγωγή μιας ουσιαστικής συζήτησης, αναφέροντας ότι είναι πολύ μεγάλος σε έκταση. Συγκεκριμένα, αριθμεί 155 σελίδες συν τα παραρτήματα, με τον κ. Κυπριανού να υποδεικνύει πως ο κώδικας δεοντολογίας του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν υπερβαίνει τις επτά σελίδες. «Αντί να γράψουμε κώδικα δεοντολογίας, γράψαμε κείμενο για δοκτοράτο» υπέδειξε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, προειδοποιώντας ότι αυτή η καλοπροαίρετη πρωτοβουλία θα σκοτωθεί εν τη γενέσει της. Και διερωτήθηκε πόσο καιρό θα διαρκέσει η κατά άρθρο συζήτηση του εν λόγω κώδικα όταν για 10 σελίδες νομοθεσία η Επιτροπή Νομικών συνεδριάζει για τρεις ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΣΚ: Πλήγμα στην ενημέρωση ο υπό διαμόρφωση κώδικας δεοντολογίας της Βουλής

Αφήνοντας ξεκάθαρα να νοηθεί, ότι αυτός ο ογκωδέστατος κώδικας συντάκτηκε για να μην εφαρμοστεί ποτέ. Το ΑΚΕΛ ζήτησε την απόσυρση του κώδικα δεοντολογίας που κατέθεσε ο κ. Συλλούρης και πρότεινε διαβούλευση με όλα τα κόμματα για ετοιμασία μια κοινής πρότασης. Με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να κακίζει, παράλληλα, το γεγονός, ότι ο κ. Συλλούρης έδωσε τον κώδικα στη δημοσιότητα προτού ενημερωθούν σχετικά τα κόμματα για το περιεχόμενό του. 

Υπάρχουν πρόνοιες στον κώδικα που μας προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, δήλωσε από την πλευρά της η βουλευτής και αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Αρκετές επιφυλάξεις διατηρεί και το Κίνημα Οικολόγων. Ο Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τον κ. Συλλούρη για τον τρόπο και τη μέθοδο που επέλεξε να τον παρουσιάσει δημόσια. «Διαφωνούμε σε πολλά σημεία με την πρόταση Συλλούρη, μεταξύ των οποίων αυτά που υποδεικνύει και η προχθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών», είπε. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βάζει φίμωτρο στους βουλευτές

Συζήτηση τον Μάρτη

Η άποψη που επικράτησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής είναι όπως ο προτεινόμενος κώδικας δεοντολογίας για τους βουλευτές παραπεμφθεί για συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, όπου το κάθε κόμμα και οι βουλευτές ξεχωριστά θα καταθέσουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους για προσθαφαιρέσεις προνοιών στον υπό εξέταση κώδικα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ζαχαρία Ζαχαρίου, η εξέταση του κώδικα θα αρχίσει περί τα μέσα Μαρτίου. Έπονται οι διακοπές του Πάσχα και όπως εκτιμάται, η συζήτηση και η εξέταση του δεν θα ολοκληρωθεί ως τις διακοπές του καλοκαιριού. 

Διευκρινίσεις Συλλούρη για τους δημοσιογράφους

Μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από την Ένωση Συντακτών, ότι αποτελεί πλήγμα στην ενημέρωση ο υπό διαμόρφωση κώδικας δεοντολογίας της Βουλής, μιας και απειλούνται με κυρώσεις οι βουλευτές που θα διατηρούν επαφές με μεμονωμένους δημοσιογράφους(!), ο κ. Συλλούρης διαβεβαίωσε πως ουδεμία πρόθεση υπάρχει για κάτι τέτοιο. Διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών, Γιώργο Φράγκο, ότι στη συζήτηση του εν λόγω κώδικα δεοντολογίας, θα δοθεί η ευκαιρία στην Ένωση Συντακτών να εκφέρει τις απόψεις της.