Ο Δήμος Αγλαντζιάς ενέκρινε την ανέγερση τριώροφης οικοδομής πάνω από το πολιτιστικό κέντρο «Σκαλί Αγλαντζιάς», παρά τη διαφωνία του Τμήματος Πολεοδομίας και παρά την αρχική διαφωνία της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου.
 
Της ψηφοφορίας προηγήθηκε πρόσκληση και παρουσία του εργολάβου ενώπιον της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο με πλειοψηφία (ψήφοι ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ και δημάρχου) τάχθηκε θετικά στην υλοποίηση της ανάπτυξης. Θέση άλλαξαν και δύο από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής τα οποία αρχικά τάχθηκαν εναντίον.
 
Από το περιβάλλον του εργολάβου μάς ελέχθη πως είτε με δύο είτε με τέσσερις ορόφους ο συντελεστής θα είναι ο ίδιος, όπως και ο αριθμός των διαμερισμάτων. Μας ελέχθη επίσης πως όταν προτάθηκε στην εταιρεία η αγορά του υπό ανάπτυξη τεμαχίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Αγλαντζιάς, ο οποίος βρήκε καλή την ιδέα, αν και παρατήρησε πως το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και έγινε. Κατόπιν τούτου, η εταιρεία αγόρασε το τεμάχιο και υπέβαλε αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας η οποία απερρίφθη από την Πολεοδομία, κάτι το οποίο οδήγησε στην υποβολή ιεραρχικής προσφυγής κατά της υπό αναφορά απόφασης.
 
Από πλευράς της εταιρείας μάς ελέχθη επίσης πως με την πρόταση του δήμου θα υπάρχει περισσότερο πράσινο, ενώ θα τηρηθεί και απόσταση έξι μέτρων από το Σκαλί αντί το κτήριο να ακουμπήσει σε αυτό. 
 
Δημοτικοί σύμβουλοι θεωρούν, πάντως, πως το θέμα δεν είναι ο ένας ή δύο επιπλέον όροφοι για τους οποίους ίσως δεν υπήρχε ένσταση αν η ανάπτυξη προτεινόταν σε κάποια μη ευαίσθητη περιοχή του δήμου.
 
Σημειώνεται πως η Εκτελεστική Επιτροπή διαφώνησε με την ανέγερση δύο επιπλέον ορόφων (πέραν των δύο που επιτρέπονται στην περιοχή) για τους εξής λόγους:
  • Η επιπλέον ανέγερση δύο ορόφων στο ύψωμα επί της χαρακτηριστικής κορυφογραμμής του χώρου όπου είναι οι εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Γεωργίου και ο πολιτιστικός χώρος «το Σκαλί» θα επηρεάσει αρνητικά την αισθητική τόσο των μνημείων όσο και του χώρου «το Σκαλί». 
  • Η τετραώροφη πολυκατοικία θα επηρεάσει δυσμενώς τις ανέσεις των περιοίκων και της περιοχής.
  • Η κορυφογραμμή, που είναι χαρακτηριστικό της παλιάς Αγλαντζιάς, πρέπει να προστατευτεί από οικοδομικές αναπτύξεις που ξεπερνούν τα όρια του ύψους που καθορίζονται στο Τοπικό Σχέδιο.
Παράκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής ήταν όπως ζητηθούν οι απόψεις του δήμου στην περίπτωση που υποβληθεί αίτηση για Πολεοδομική Άδεια, έστω και για έναν πρόσθετο όροφο πέραν του προβλεπόμενου στο Τοπικό Σχέδιο.Οι πιο πάνω θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίας της στις 31/5/2019. Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέτρεψε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου στις 30 Ιανουαρίου τρέχοντος.
 
Οι απόψεις του δήμου ζητήθηκαν από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο εξέτασης της ιεραρχικής προσφυγής της εταιρείας.
 
Την 1η Νοεμβρίου 2019, η Εκτελεστική Επιτροπή ενημερώθηκε σχετικά με την ιεραρχική προσφυγή και για σχετική επιστολή του αιτητή και αφού έλαβε υπόψη την Έκθεση που ετοιμάστηκε από την υπηρεσία του δήμου, αποφάσισε όπως ενημερώσει την Υπουργική Επιτροπή ότι οι απόψεις του δήμου παραμένουν οι ίδιες.
 
Δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι επικοινώνησαν με τον «Φ», υπέδειξαν πως τουλάχιστον σε πρώτη φάση δεν ενημερώθηκαν για το όλο θέμα. Τόνισαν επίσης πως η εταιρεία που αγόρασε το προς ανάπτυξη οικόπεδο γνώριζε πως λόγω του ευαίσθητου της περιοχής δεν μπορούσε να κτίσει πέραν των δύο ορόφων και διερωτήθηκαν κατά πόσο δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την αρχή ότι θα μπορούσε να ανατραπεί το Τοπικό Σχέδιο για να εξυπηρετηθεί.
 
Πολυβραβευμένο
 
Το Σκαλί κέρδισε πρώτο Κρατικό Βραβείο στην κατηγορία Αξιόλογου Αρχιτεκτονικού Έργου το 1995, ενώ περιελήφθη στη Μικρή Λίστα Παγκόσμιων Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο RICS, 2000. Εξάλλου, κέρδισε διάκριση στην 7η Παγκόσμια Τριενάλε Αρχιτεκτονικής στη Σόφια το 1994.
 
Καμάρι της Αγλαντζιάς και του δήμου
 
Τι είναι το Σκαλί για την Αγλαντζιά; Ο ίδιος ο Δήμος Αγλαντζιάς, όπως προκύπτει και από σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, θεωρεί το Σκαλί ως ξεχωριστό έργο. Συγκεκριμένα, καταγράφεται πως «το Πολιτιστικό Κέντρο “Το Σκαλί” είναι το πλέον δυναμικό έργο και καμάρι του δήμου και η βασική υποδομή για την πολιτιστική αναβάθμιση της Αγλαντζιάς». Στην ανάρτηση προστίθεται πως «αποτελεί την πολιτιστική ταυτότητα της Αγλαντζιάς και σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο». Παράλληλα, αναφέρεται πως το Σκαλί πέτυχε τον σκοπό και την αποστολή του που είναι η ποιοτική πολιτιστική προσφορά προς τους δημότες, η αναβίωση της Παλιάς Αγλαντζιάς και η επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
 
Στην ανάρτηση του δήμου γίνεται αναφορά και στο τι περιλαμβάνει το έργο και συγκεκριμένα καταγράφονται τα εξής: «Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη βαθμιδωτή μορφολογική διάρθρωση του εδάφους της περιοχής, όλες οι λειτουργίες του κέντρου (υπαίθρια πλατεία, αμφιθέατρο, “σπηλιές”, εκθεσιακός χώρος, εστιατόριο, μπαράκι, εκκλησίες Αγίου Γεωργίου και Παναγίας, παλιό κοιμητήριο Αγλαντζιάς, χώρος στάθμευσης) είναι ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον, προσαρμοσμένες σε βαθμιδωτά επίπεδα, με επίκεντρο την καρδιά του συγκροτήματος, την υπαίθρια πλατεία».
 
Τέλος, αναφέρεται πως οι αρχιτέκτονες προσπάθησαν να διατηρήσουν τη μορφολογία του φυσικού υλικού των σπηλιών αμιγή, διατηρώντας τη φυσική τους κατάσταση, χωρίς πολλές επεμβάσεις, χρησιμοποιώντας λιτά υλικά όπως μπετόν, τερακότα και γυμνό γυαλί. Η τεχνητή εισαγωγή νερού στις σπηλιές προσθέτει μεταφυσική αίσθηση στον χώρο.