Εντείνονται οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Δήμο Ιδαλίου για τα ρυπογόνα εργοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή, επηρεάζοντας δυσμενώς την ποιότητα ζωής των δημοτών. Σε γενική συνέλευση της Κίνησης Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ με αθρόα προσέλευση κατοίκων, αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα, τα οποία κινούνται σε δύο κατευθύνσεις, ενώ κατέστη σαφές ότι σε περίπτωση που δεν ανακοινωθούν χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των δύο ρυπογόνων εργοστασίων το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της διυπουργικής επιτροπής, θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων.
 
Ως πρώτο μέτρο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας εκδήλωσης διαμαρτυρίας των κατοίκων, στις 7 Μαρτίου, έξω από το ένα εκ των δύο εργοστασίων παραγωγής ασφάλτου, που γειτνιάζουν με την οικιστική περιοχή, εάν μέχρι τότε δεν εξαγγελθούν χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των βιομηχανικών μονάδων.
 
Το δεύτερο μέτρο, το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την τελική έκβαση της υπόθεσης, εξαγγέλθηκε διά στόματος του Δημάρχου Ιδαλίου, Λεόντιου Καλλένου και αφορά την πρόθεση του Δήμου να εξετάσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο λήψης νομικών μέτρων, με στόχο την προστασία της υγείας των δημοτών. Για το θέμα αυτό ο Δήμος Ιδαλίου, σε συνεννόηση και με την Κίνηση Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής των Κατοίκων, έχει ήδη προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με νομικό οίκο, ενώ το ζήτημα θα απασχολήσει και την επόμενη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Καλλένος διαβεβαίωσε τους δημότες ότι βρίσκεται στο πλευρό τους και ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση δυο Επιτρόπων για τους ρύπους στο Δάλι
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των δύο μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, στο μικροσκόπιο βρίσκεται και το ενδεχόμενο αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Υπενθυμίζεται ότι για το πρόβλημα των εργοστασίων έχει συσταθεί διϋπουργική επιτροπή, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους βιομήχανους, με στόχο την απομάκρυνση δύο συγκεκριμένων μονάδων από την περιοχή.
 

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος της Κίνησης Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής, Γιώργος Ολυμπίου προέβη σε μια ανασκόπηση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, ενώ ενημέρωσε τους κατοίκους και για την μελέτη του γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η οποία αφορά την περιβαλλοντική επιβάρυνση με έμφαση στην ποιότητα του αέρα στην περιοχή των πέντε βιομηχανικών ζωνών και των εφαπτόμενων οικιστικών περιοχών. Σημειώνεται ότι το κόστος της εν λόγω μελέτης θα καλυφθεί από κοινού από τους προϋπολογισμούς του Δήμου Ιδαλίου και των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Γεωργίας. Δέον να τονιστεί ότι η διενέργεια της μελέτης αποτελεί μία παράλληλη διαδικασία, που αφορά τον αποχαρακτηρισμό των δύο ζωνών οχληράς βιομηχανίας σε τουλάχιστον ελαφράς βιομηχανίας ζώνες και δεν διασυνδέεται με την μετακίνηση των δύο ασφαλτικών εργοστασίων.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Δάλι πνίγεται και οι αρμόδιοι κωφεύουν
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, Κυριάκος Κυριάκου ενημέρωσε τους κατοίκους για την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας μαθητών στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και για την επίδοση υπομνήματος, στο οποίο επεξηγείται το πρόβλημα που υπάρχει στον αέρα του σχολείου, ενώ μετέφερε την αποφασιστικότητα γονέων, μαθητών, αλλά και διδακτικού προσωπικού για κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση κατά την οποία δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.