Την ώρα που η Ευρώπη κι ο υπόλοιπος κόσμος βιώνουν μια έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κίνα κατευθύνεται προς μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά την εφαρμογή επί ενάμισι μήνα δρακόντειων περιοριστικών μέτρων.
 
«Η μέρα που όλος ο κόσμος περίμενε, δεν πρέπει να απέχει και τόσο πολύ», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της κινεζικής κυβέρνησης, Ντινγκ Σιαντζιάνγκ. Εδώ και μερικές εβδομάδες καταγράφεται στους στατιστικούς πίνακες μια εντυπωσιακή υποχώρηση της επιδημίας στη χώρα, που κατέγραψε μόλις 19 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, έναντι 15.133 στις 13 Φεβρουαρίου. Κινεζικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η χώρα και κυρίως η περιοχή της Γιουχάν άρχισε να επιστρέφει σιγά σιγά σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ κάποιοι περιορισμοί έχουν ήδη αρθεί ύστερα από ενάμισι μήνα αυστηρής καραντίνας. 
 
 
«Τα χειρότερα ίσως πέρασαν για την Κίνα», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ και την επιτυχία της στρατηγικής της Κίνας στο χειρισμό της επιδημίας του κορωνοϊού, υπογράμμισε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Κατάφεραν να αλλάξουν την πορεία μιας πανδημίας χωρίς εμβόλιο, πράγμα εξαιρετικό», τόνισε ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, σύμβουλος του ΓΓ του ΠΟΥ. Παρά την έκταση της κρίσης και την υψηλή μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, οι Κινέζοι εμπόδισαν τη διάδοσή του εφαρμόζοντας μια στρατηγική τοποθέτησης σε καραντίνα μερικών μεγάλων πόλεων και επιστρέφοντας σε βασικές πολιτικές δημόσιας υγείας.
 
 
Τη στιγμή όμως που η Κίνα επιστρέφει σταδιακά στους ρυθμούς της, ο κορωνοϊός φαίνεται ότι έχει «γονατίσει» την Ευρώπη, η οποία δείχνει να αντιμετωπίζει μία αυξημένη κρίση τα τελευταία 24ωρα, με τον ιό να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, τα κρούσματα να αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό και τα θύματα που θρηνεί η γηραιά ήπειρος να είναι όλο και περισσότερα. Συνολικά μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη και 930 (μέχρι χθες) έχουν χάσει τη ζωή τους.   
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος