Με το νέο MINI Cooper SE, η Βρετανική μάρκα για μία ακόμη φορά δίνει νέα μορφή στην μετακίνηση. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρικό ΜΙΝΙ στην ιστορία της, 60 χρόνια μετά τη δημιουργία του θρυλικού μοντέλου. Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό πολυτελές μικρό αυτοκίνητο προσφέρει γνήσια αίσθηση MINI με οδήγηση μηδενικών ρύπων. Η φιλοσοφία του βασίζεται στο 3θυρο MINI με τις διαστάσεις του να βασίζονται στην έκδοση με συμβατικό κινητήρα, το οποίο εξελίχθηκε με γνώμονα την επέκταση της γκάμας με ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο.

Η άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα των 135 kW/184 hp, το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα εμπρός κίνησης και το καινοτόμο σύστημα δυναμικής οδήγησης με έλεγχο ολίσθησης των τροχών χαρίζουν στο νέο MINI Cooper SE μοναδική ευελιξία, τη γνωστή ως αίσθηση ‘go-kart’. Η μέγιστη ροπή των 270 Nm είναι ήδη διαθέσιμη από στάση, όπως σε όλους τους ηλεκτροκινητήρες. Η κινητήρια ισχύς μεταδίδεται στους τροχούς μέσω ενός κιβωτίου με διάταξη ενός σταδίου και ενσωματωμένο διαφορικό. Το αμιγώς ηλεκτρικό MINI επιταχύνει από στάση στα 7,3 δλ. ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται από τον ηλεκτρονικό κόφτη στα 150 km/h.

Η ειδική μπαταρία ιόντων λιθίου παρέχει αυτονομία 235 – 270 km και είναι χαμηλά τοποθετημένη στο πάτωμα, ώστε να μην περιορίζεται η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών συγκριτικά με του 3θυρου MINI με συμβατικό κινητήρα.

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό MINI επιτρέπει επίσης στον οδηγό να προσαρμόζει τις ρυθμίσεις του οχήματος στις τρέχουσες οδικές συνθήκες και στις προσωπικές τους προτιμήσεις. Τα MINI Driving Modes δίδουν τη δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει από τέσσερα προφίλ (Sport, MID, GREEN και GREEN+). Παράλληλα, το νέο MINI Cooper SE είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο του BMW Group στο οποίο ο οδηγός μπορεί να επηρεάζει την απόδοση ανάκτησης ενέργειας. Ένας διακόπτης toggle προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής υψηλού ή χαμηλού επιπέδου ανάκτησης ενέργειας με τη σχετική επίδραση στην επιβράδυνση, ανεξάρτητα από τα MINI Driving Modes.

Το νέο MINI Cooper SE φορτίζεται από το δίκτυο ηλεκτρισμού, στο οποίο μπορεί να συνδεθεί μέσω συμβατικής ηλεκτρικής πρίζας, του MINI ELECTRIC Wallbox ή ενός δημόσιου σταθμού φόρτισης. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για φόρτιση τόσο AC όσο και DC χρησιμοποιώντας πρίζες Type 2 και CCS Combo 2. Η μονάδα φόρτισης του νέου MINI Cooper SE είναι σχεδισμένη για μέγιστη ισχύ φόρτισης 50 kW, επιτρέποντας το 80% της φόρτισης να επιτυγχάνεται σε 35 λεπτά.
Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ηλεκτρικό ΜΙΝΙ αναμένεται στους εκθεσιακούς χώρους του Ομίλου Πηλακούτα περί τα τέλη Μαρτίου.
 
Σε συνεργασία με το autokinito.com.cy