Μέτωπο κατά των τουρκικών μεθοδεύσεων στο μεταναστευτικό στήνουν Κύπρος και Ελλάδα, συντονίζοντας τα βήματα τους στις Βρυξέλλες ενόψει και της σημερινής μετάβασης του Τούρκου Προέδρου στην καρδιά της ΕΕ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ» στο ρεπορτάζ του Παύλου Ξανθούλη, ταξιδεύει με σκοπό την αποκόμιση οφέλους και κεφαλαιοποίηση της κρίσης που ο ίδιος έχει δημιουργήσει στα σύνορα με της Ελλάδα, εκβιάζοντας μεταξύ άλλων «ξεπάγωμα» και των ενταξιακών κεφαλαίων της χώρας του. Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες δέχονται σφοδρές πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές και τον οργανωμένο πόλεμο που υφίστανται από πλευράς της Τουρκίας, συντονίζουν τα βήματα και τις ενέργειες τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν αφενός τις τουρκικούς εκβιασμούς και αφετέρου να μεταφέρουν το πρόβλημα προς την ΕΕ ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 
Χθες το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το μεταναστευτικό και την πολιτική της Τουρκίας στο θέμα, καθώς και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιέλ με τον οποίο συζήτησε το μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση του κ. Μισιέλ στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Από πλευράς του ο κ. Μισιέλ διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ερντογάν.
 
Στην επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στάθηκε στις χθεσινές του δηλώσεις και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως υπάρχουν ομόφωνες και δεσμευτικές αποφάσεις, που καθορίζουν πολλά από τα θέματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει προς όφελος του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
 
Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση εγγράφου από τον «Φ» για τις διεκδικήσεις του Τούρκου Προέδρου κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «τόσο στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών αλλά και αυτό των υπουργών Εσωτερικών, που προηγήθηκε, ήταν ξεκάθαρο ότι η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και των μεταναστών για πολιτικά οφέλη είναι απαράδεκτη και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ».
 
Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ένα – δυο κράτη-μέλη της ΕΕ που θεωρούν ότι η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, με αφορμή το μεταναστευτικό, θα την οδηγήσει στο να μην υιοθετεί πολιτικές όπως τις βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βουλγαρία, είτε στην Κύπρο.
 
«Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων, αντίθετα θα οδηγήσει σε επιβεβαίωση της πολιτικής του κ. Ερντογάν», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι «η θέση της ΕΕ, των κρατών-μελών, είναι ξεκάθαρη ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τα προβλήματα».
 
Αντίθετα, σημείωσε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε έτσι ώστε «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους δυσκολίες, από πλευράς του ο κ. Ερντογάν να αξιοποιεί τον ανθρώπινο πόνο, να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, για ν` αποκομίζει πολιτικά οφέλη».
 
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει θέματα προς όφελος της ενταξιακής πορείας της χώρας του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και μάλιστα συλλογικές αποφάσεις, που για να ληφθούν χρειαζόταν ομοφωνία, που καθορίζουν πολλά από τα θέματα που ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επιδιώξει από πλευράς ΕΕ».
 
Επανέλαβε δε τη θέση ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκ των κρατών-μελών που επιθυμεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», ενώ την ίδια ώρα τόνισε πως «για να προχωρήσει εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία».
 
«Άρα, η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί, έτσι ώστε να προχωρήσει και η ενταξιακή της πορεία, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν κοινές αποφάσεις, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σε επίπεδο αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων και αυτές οι αποφάσεις δεσμεύουν όλους», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και κατά πόσο η ΕΕ θα βοηθήσει την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε θετικά και υπενθύμισε πως ο υπουργός Εσωτερικών έχει προβεί σε αρκετές ενέργειες τις τελευταίες μέρες, τόσο στο εσωτερικό αλλά και προς την ΕΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις. 
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, είναι μια χώρα που δεν επιθυμεί να δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκες και συμπλήρωσε ότι «ο πραγματικός λόγος που χρειάζεται η βοήθεια από πλευράς ΕΕ είναι έτσι ώστε αυτοί που χρειάζονται διεθνή προστασία, ναι, να μπορεί να τους δοθεί, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων μας».
 
Αυτοί που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις, χωρίς να χρήζουν διεθνούς προστασίας, σημείωσε, θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ», το τουρκικό ΥΠΕΞ απέστειλε έγγραφο οδηγιών προς τις τουρκικές πρεσβείες, στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ζητώντας να θέσουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε λίφτινγκ της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016 και αφορούν ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης από την ΕΕ, επενδύοντας παράλληλα σε επικαιροποίηση των διεκδικήσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων αλλά και για επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της χώρας, κάτι που προϋποθέτει ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.
 
Δύναμη 22 ατόμων στην Ελλάδα
 
Δύναμη η οποία αποτελείται συνολικά από 22 άτομα των Σωμάτων Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναχώρησε ψες για ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων στον Έβρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε στην Ελλάδα μια πλήρη αντιδιαδηλωτική ομάδα της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) της Αστυνομίας Κύπρου.
Η μετάβαση της αντιδιαδηλωτικής ομάδας έγινε με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας.  Η αντιδιαδηλωτική ομάδα της Αστυνομίας Κύπρου η οποία αποτελείται από 22 άτομα, θα αναλάβει αμέσως καθήκοντα στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο, σε συνεργασία με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η απόφαση για την αποστολή της ειδικής ομάδας αποφασίστηκε μετά τη χθεσινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κατά την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αποστείλει στην Ελλάδα δύναμη αποτελούμενη από μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης. 
Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. 
 
Θέμα δημόσιας υγείας τα οδοφράγματα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κλήθηκε, επίσης, να τοποθετηθεί επί των επεισοδίων το Σάββατο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε δηλώσεις «που ενισχύουν την προσπάθεια κάποιων να παρουσιάσουν το όλο θέμα ως πολιτικό, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει καμία πολιτική διάσταση».

Διαμηνύοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται καθαρά της δημόσιας υγείας, προέτρεψε όλους να δουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ διερωτήθηκε γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει εξουσία ή αρμοδιότητα να αποφασίζει για θέματα δημόσιας υγείας.

Σε σχόλιο ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως ήταν μια ειρηνική εκδήλωση και έπρεπε να υποδεχθούμε τους Τουρκοκύπριους με κλάδους ελαίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα η Αστυνομία χθες για το τι έχει συμβεί και επανέλαβε ότι «η πολιτικοποίηση του θέματος μέσα από τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν παρουσιάζει την ορθή εικόνα. Η ορθή εικόνα αφορά αποκλειστικά θέμα δημόσιας υγείας».