To Top
07:02 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Από παραλήρημα σε παραλήρημα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" Από παραλήρημα σε παραλήρημα
  19 Μαρτίου 2017, 9:00 πμ  

Το  παραλήρημα του Ερντογάν κορυφώνεται όσο πλησιάζει η μέρα του τουρκικού δημοψηφίσματος. Οξύνει την αντιπαράθεση με Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία. Καταγγέλλει την ΕΕ για  συμπεριφορά που θυμίζει  «φασίστες και Ναζί». Συγκρίνει τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους  με τη συμπεριφορά των Ναζί έναντι των Εβραίων στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Στηλιτεύει την αυξανόμενη τουρκοφοβία και τη δήθεν ισλαμοφοβία. Καγχάζει πως «η Ευρώπη θα πνιγεί στους φόβους της για τους μουσουλμάνους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Εκβιάζει πως θα αθετήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό και θα αφήσει ανεξέλεγκτες τις μεταναστευτικές ροές να κατακλύσουν την Ευρώπη. Κι όλα αυτά για να συσπειρώσει οπαδούς,  εξασφαλίζοντας τη θετική τους ψήφο. Εμφανέστατα ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα, αφού στις 16 Απριλίου κρίνεται το πολιτικό του μέλλον.

Η τυχοδιωκτική του συμπεριφορά  εύλογα προκαλεί τη δυσφορία Ευρωπαίων πολιτών. Επαυξάνει τις φωνές που ζητούν διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας. Ωστόσο, σε επίπεδο ηγετών, η ΕΕ φαίνεται απρόθυμη να προβεί σε κάτι τέτοιο. Τα γεωστρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που αμφίδρομα διέπουν τις  σχέσεις των δύο μερών, είναι μεγάλα. Η ΕΕ δύσκολα θα  διαφοροποιηθεί από την ανεκτικότατη μέχρι σήμερα στάση της έναντι της Τουρκίας. Μπορεί να παρεμποδίζει Τούρκους αξιωματούχους να προπαγανδίζουν υπέρ του Ερντογάν, με προεκλογικές συγκεντρώσεις στην καρδιά της Ευρώπης, ωστόσο είναι φειδωλή στην άσκηση αποτελεσματικών κυρώσεων. Δεν τις άσκησε παρά τις μόνιμες τουρκικές αυθαιρεσίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το συγκρουσιακό κλίμα που μονίμως συντηρεί η Τουρκία στο Κουρδικό, το Κυπριακό και στις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες. Οι κατά καιρούς λεκτικές αντιπαραθέσεις σε ψηλούς τόνους, τεχνηέντως εξυπηρετούν αφενός τις τουρκικές προεκλογικές σκοπιμότητες και την ατζέντα Ερντογάν. Αφετέρου συνιστούν και ένα  επικοινωνιακό παιχνίδι σκοπιμότητας, αφού η σκλήρυνση της στάσης κάποιων ευρωπαϊκών χωρών κατά της Τουρκίας σαφώς επηρεάζει τις κρίσιμες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις που σήμερα διεξάγονται σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Θα ξεχαστούν, πιστεύω, όταν οι εκλογές περάσουν. Μακάρι να υπήρχε συνέχεια.

Το δικό μας διακύβευμα ωστόσο, είναι να αξιοποιήσουμε αυτή την περίοδο, την περιστασιακή κατακραυγή των Ευρωπαίων κατά των μηχανορραφιών Ερντογάν. Να κινήσουμε γη και ουρανό, ώστε να αντιληφθούν πόσο παράλογο και ανεδαφικό  είναι το τουρκικό αίτημα για υιοθέτηση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο. Τέτοιες ελευθερίες αποδίδονται μόνο σε υπηκόους χωρών που  έχουν εναρμονιστεί και πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αποκτώντας δικαιώματα αλλά και αναλαμβάνοντας την υλοποίηση υποχρεώσεων έναντι της Ε.Ε. Να κατανοήσουν επίσης  πως με  προσχηματικές  αποχωρήσεις  του κ. Ακιντζί από τις συνομιλίες, εκβιαστικά διλήμματα και διαρκείς υπαναχωρήσεις της τ/κης πλευράς στη βάση χωριστικών λογικών, απομακρύνουν την όποια  προοπτική λύσης, όσο κι αν επιμένουν περί του αντιθέτου, ο Άιντε και οι Βρετανοί άσπονδοι φίλοι μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία  δεν μπορεί να είναι το βαποράκι προώθησης δικαιωμάτων τούρκων πολιτών ούτε να αυτοακρωτηριαστεί απεμπολώντας τα ισότιμα δικαιώματα που έχει κατακτήσει ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, υιοθετώντας ειδικές διευθετήσεις μόνο για την επανενωμένη Κύπρο. Κάτι τέτοιο θα  δημιουργούσε παράγωγα δικαιώματα τα οποία επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη κατά παράβαση των Συνθηκών της ΕΕ.  Ας κωφεύσουν λοιπόν στο διαρκές παραλήρημα του Ερντογάν γιατί αποτελεί παραφωνία, αναχρονισμό και ύβρη σε ένα θέατρο του παράλογου.

Η Ευρώπη οφείλει να ξυπνήσει. Να αντισταθεί στο διασυρμό και το συστηματικό  βιασμό των θεμελιωδών αρχών της.

* Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ, τέως ευρωβουλευτής. 

  Αντιγόνη Παπαδοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.