To Top
00:44 Κυριακή
24 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Η ευνοϊκότερη συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" Η ευνοϊκότερη συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία
  18 Μαρτίου 2017, 9:30 πμ  

Από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ με την απόρριψη του Σχ. Ανάν, επικρατεί η ευνοϊκότερη συγκυρία υπέρ μας. Το τότε εχθρικό κλίμα δυστυχώς τροφοδοτούσαν Κύπριοι πολιτικοί, με πρωτοστάτη τον Ν. Αναστασιάδη (ως πρόεδρος ΔΗΣΥ) που την επομένη του δημοψηφίσματος, απέστειλε επιστολή-καταγγελία στην ΕΕ εναντίον της Κυπριακής Κυβέρνησης. Πάντως, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εκβίαζαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στην ίδια κατεύθυνση πίεζαν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και Ελλ. Κυβέρνηση. Υπό εκείνες τις περιστάσεις, εκχωρήθηκε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, χωρίς να εξυπακούεται ένταξή της. Προσωπικά διαφώνησα και δημόσια. Είναι υποκριτικό όμως να εμφανίζονται σήμερα ως πύρινοι επικριτές εκείνης της απόφασης, όσοι πίεζαν φορτικά τον Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο για παραχώρηση ημερομηνίας ενταξιακών στην Τουρκία! Παρεμπιπτόντως, αργότερα ο Ν. Αναστασιάδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, επισκέφτηκε τον…«συνετό ισλαμοδημοκράτη» Ερντογάν! 


Σήμερα έχουμε μια ευνοϊκή ευκαιρία να επαναφέρουμε το Κυπριακό απέναντι στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής. Η συμπεριφορά του Ερντογάν και η σύγκρουσή του με την ΕΕ, υποχρέωσε πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Ήδη, το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας έχει νεκρώσει, όπως ομολογεί η συντριπτική πλειοψηφία δημόσια και ιδιωτικά στην ΕΕ. Άλλωστε, το καθεστώς Ερντογάν δεν επιθυμεί ένταξη με προσαρμογή στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως κάθε άλλο κράτος. Μπροστά στο αδιέξοδο, επιχειρείται εναλλακτική διέξοδος που προωθεί η Κομισιόν ικανοποιώντας κάποιους και αφήνει ενθουσιασμένη την Τουρκία. Τις προάλλες, εν μέσω της τουρκικής υστερίας κατά της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ δεν ανέφερε λέξη στο Ευρ. Κοινοβουλίου για το τέλμα στις τουρκικές ενταξιακές, αλλά φροντίζει να προωθείται η προτεινόμενη αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας που αφορά τις οικονομικές σχέσεις με Τουρκία όπως συμφέρει σε μερικά κράτη. 


Το περιβάλλον σήμερα είναι επανάληψη του 2005, με την Τουρκία να καίγεται αυτή τη φορά για την Τελωνειακή Ένωση καθώς η οικονομία της καταποντίζεται. Με τη διαφορά όμως ότι ο Ερντογάν οδήγησε την Τουρκία στη γωνιά και αναζητεί Ευρωπαϊκό σωσίβιο στην Τελωνειακή Ένωση. Από τον Μάρτιο 2016 με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, με υπογραφή Ν. Αναστασιάδη, που σημείωσε «με ικανοποίηση τις εργασίες για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης”, ο Πρόεδρος συναινεί διά της σιωπής, χωρίς η Τουρκία να έχει εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και χωρίς καν αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο ενδεχόμενα είναι, ο Πρόεδρος να αποδεχτεί την έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά στην Κύπρο θα παρουσιάζεται ότι «έναρξη διαπραγματεύσεων, δεν σημαίνει συμφωνία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας»… Μάλιστα, κάποιος επικοινωνιολόγος μπορεί να εφεύρει και διεκδικητικό λεκτικό π.χ. «ο Πρόεδρος θα διαπραγματευτεί για να επιβάλει τους όρους του».         


Σημείωση: Ο Β. Κυβ. Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε «εκείνους που θα έπρεπε να απολογούνται σήμερα επειδή απέρριψαν την πρόταση του Πρώτου Eurogroup» για κούρεμα επί όλων των καταθέσεων, που πρότεινε η Κυβέρνηση και περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι €100.000. Ο Μ. Ντράγκι (ΕΚΤ), μετά τα γεγονότα, εξήγησε ότι το πρώτο κούρεμα «άγγιζε» τις εγγυημένες καταθέσεις, δεν γινόταν αποδεκτό για σοβαρούς λόγους και την επόμενη μέρα (17 Μαρτίου 2013) έγινε τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ στην οποία διορθώθηκε το λάθος και ακυρώθηκε το κούρεμα των εγγυημένων καταθέσεων. Αυτά συνέβηκαν πριν την απόφαση της Κυπριακής Βουλής και ουδέποτε γνωστοποιήθηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Με τον ίδιο τρόπο εξήγησε τα συμβάντα ο Αλ. Μιχαηλίδης (σύμβουλος τότε του Προέδρου) και αναφερόμενος στη Βουλή, έγραψε ότι απέρριψε το πρώτο κούρεμα διότι «αν περνούσε (από τη Βουλή ως νόμος), κανένας δεν θα μπορούσε να τον αναιρέσει και το λάθος δεν θα μπορούσε να διορθωθεί». 

* Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D). costas.mavrides@europarl.europa.eu. 

  Κώστας Μαυρίδης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.