To Top
22:46 Κυριακή
20 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
BREXIT: Λάθος; ή Διόρθωση Λάθους;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" BREXIT: Λάθος; ή Διόρθωση Λάθους;
  18 Απριλίου 2017, 12:49 μμ  

Όταν η Βρετανία για πρώτη φορά ζήτησε να ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ, πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο στρατηγός Ντε Γκολ και πρωθυπουργός (καγκελάριος) της Γερμανίας ο Κόνραντ Αντενάουερ. Οι δυο χώρες την αντιμετώπισαν με ψυχρότητα και επιφυλακτικότητα για να μην πω αρνητικά. Γιατί όμως;
Νομίζω ότι οι δυο μεγάλοι ηγέτες, όσο και οι δημιουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήθελαν να κάνουν μια Ευρώπη ενωμένη, ανεξάρτητη από επιρροές τρίτων, η οποία θα ακολουθούσε το δικό της δρόμο. Το δρόμο της οικοδόμησης της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανάπτυξης και της ευημερίας και δικαιοσύνης. Και βέβαια το όραμα της καλής γειτονίας και της συνεργασίας με τις χώρες της γειτονιάς τους πρώτα και με όλες τις χώρες κατ' επέκταση.
Ας μην ξεχνούμε ότι τότε ήταν η εποχή του ψυχρού πολέμου και ότι Η.Π.Α. και Βρετανία πρωτοστατούσαν στην απομόνωση της Σοβιετικής Ένωσης, τόσο με τη φρενήρη κούρσα των εξοπλισμών όσο και με άλλα μέσα.
Κατά συνέπεια έβλεπαν οι Ντε Γκολ και Αντενάουερ την ένταξη της Βρετανίας στην Ένωση ως πρακτόρευση των αμερικανικών συμφερόντων και προσπάθεια χειραγώγησης της Ευρώπης από τους Αμερικανούς που ήδη με τα διάφορα σχέδια οικονομικής βοήθειας (σχέδιο Μάρσαλ) είχαν υπό εξάρτηση τη Δυτική Ευρώπη.
 Όμως οι Αμερικανοί έβλεπαν πιο μακριά. Κάποτε η οικονομία της Ευρώπης θα ανάκαμπτε και η οικονομική εξάρτηση από τις ΗΠΑ δεν θα υπήρχε. Χρειαζόντουσαν λοιπόν έναν ισχυρό πολιτικό βραχίονα εντός της Ένωσης για να μπορούν να χειραγωγούν τις πολιτικές της.
Δεν ήταν μάλιστα καθόλου τυχαίο ή δυσεξήγητο το γεγονός ότι ΗΠΑ και Βρετανία προσπάθησαν πάση θυσία να εντάξουν στην Ένωση και την Τουρκία. Τον έτερο πιστό σύμμαχο της τότε εποχής (σήμερα άλλαξαν τα πράγματα) για να ολοκληρώσουν την άλωση της Ευρώπης, από τα δυτικά με την Αγγλία και από ανατολικά με την Τουρκία.
Κύριος στόχος της Αμερικής ήταν η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, για λόγους ιδεολογικούς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως διατείνονταν, αλλά και η καπιταλιστική Ρωσία έναντι της οποίας ακολουθούν την ίδια πολιτική όπως και για τη Σοβιετική Ένωση.
Και βεβαίως, πρωτοστατούσης της Βρετανίας και μερικών νέων κρατών μελών της Ε.Ε., πρώην κομμουνιστικών, η Ε.Ε. ακολούθησε και ακολουθεί μια πολιτική έναντι της Ρωσίας κόντρα στα δικά της συμφέροντα.
Και ποιο συμφέρον έχει η Ε.Ε. να υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τις πολιτικές της εις βάρος των δικών της συμφερόντων; Γιατί στην πράξη αυτό ακριβώς γίνεται.
Η ένταξη της Βρετανίας στην Ε.Ε. αποτέλεσε κατά τη γνώμη μου τη μεγαλύτερη γεωπολιτική στρέβλωση του 20ού αιώνα. Μια στρέβλωση που αποτελεί, το λιγότερο, τροχοπέδη για την πορεία της Ευρώπης προς τον προορισμό που έταξαν οι ιδρυτές της και που ονειρεύονται οι πολίτες της.
Το Brexit ήρθε να διορθώσει τη στρέβλωση που ταλανίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το θέμα είναι αν οι ηγεσίες της Ευρώπης μπορούν να πάρουν το μήνυμα και να το διαχειριστούν σωστά. Κι όχι μόνο το Brexit αλλά και γενικότερα τις ανακατατάξεις που εξελίσσονται στη γειτονιά της. 

 

  Δώρος Θεοδώρου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.