Κινήσεις οι οποίες θέλουν να επηρεάσουν αρνητικά τη νέα κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο φαίνεται να ετοιμάζει η Άγκυρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι στην Άγκυρα, παραγνωρίζοντας για άλλη μια φορά τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
Η ενέργεια του Τούρκου προέδρου λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του ταξιδιού Λουτ στην Κύπρο δεν θεωρείται άσχετη με το Κυπριακό. 
 
Τατάρ και Οζερσάι εμφανίζονται στα κατεχόμενα ως οι εκφραστές της νέας τουρκικής προσέγγισης στο Κυπριακό. Αμφότεροι προβάλλουν συνεχώς τη θέση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίσουν από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσης, υποστηρίζουν, όπως και η Άγκυρα, ότι στο τραπέζι θα πρέπει να μπουν κι άλλες μορφές λύσης του Κυπριακού πέραν από τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ιδιαίτερα στο δεύτερο είναι εμφανής η διάσταση απόψεων με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εμφανίζεται υπέρμαχος της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. 
 
Επίσης, δεν αποκλείεται από το δίδυμο Τατάρ-Οζερσάι να προκύψει μια νέα κίνηση και στην Αμμόχωστο. Αμφότεροι, «πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών» είχαν πρωταγωνιστήσει στο σόου που στήθηκε μαζί με τον κατοχικό στρατό όταν επισκέφθηκαν την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. 
 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να προσκαλέσει τον Ερσίν Τατάρ να πάει τώρα στην Άγκυρα, ως την πρώτη «επίσημη επίσκεψη» ως «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος. Θα τον συνοδεύει και ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι. 
 
Το ταξίδι των δύο στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα και δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες. Όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης αρχικά θα συναντηθούν Ερντογάν, Τατάρ και Οζερσάι. Ακολούθως θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο γεύματος εργασίας.
 
Παρά τα όσα ετοιμάζει η Άγκυρα, η Λευκωσία συνεχίζει να ελπίζει ότι από πλευράς Τουρκίας θα γίνουν εκείνα τα βήματα που χρειάζονται προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. 
 
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος και ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε στις νέες διαβουλεύσεις που ξεκινούν σε περίπου ένα δεκαήμερο με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ.
 
 
«Ευελπιστούμε ότι με την εδώ παρουσία της και με τις συζητήσεις που θα γίνουν, θα γίνει το απαιτούμενο βήμα, αυτό που περιμένει και ο ΓΓ, ούτως ώστε να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό», είπε.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «η ριζική λύση στην αποσταθεροποιητική δραστηριότητα, την οποία αναλαμβάνει η Τουρκία, θα είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των όσων ισχύουν για ευρωπαϊκή χώρα».
 
Με αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε, θα μπούμε σε μια νέα βάση σχέσεων, ενώ ανέφερε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνάδει με το ότι θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τότε και ένα διαφορετικό κλίμα.
 
«Περιμένουμε -αυτή ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου από την πρώτη στιγμή και μετά τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη- ότι στον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα ανταποκριθεί και η Τουρκία σε αυτό που αναμένεται, πρώτον τη βούληση για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», κατέληξε.

Διαπιστευτήρια πριν το ταξίδι

 
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, ο Ερσίν Τατάρ έσπευσε να δώσει εκ νέου διαπιστευτήρια προς την Τουρκία. Ο Τατάρ υποστήριξε ότι Τουρκία και κατοχικό καθεστώς θα συνεχίσουν μαζί «για τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους και του τουρκοκυπριακού λαού».
 
Τα δικαιώματα αυτά, σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό» του κατοχικού καθεστώτος, αφορούν στον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. 
 
Μιλώντας κατά την επίσκεψή του στη Μερσίνα, ο Τατάρ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την τουρκική κυβέρνηση για τις αποφάσεις που έλαβε «προκειμένου να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας». Ανέφερε ακόμα ότι Τουρκία και κατοχικό καθεστώς εργάζονται μαζί για «αυτό που ονομάζουμε γαλάζια πατρίδα». 
 
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε και τα εξής: «Πόλεμοι ή αντιπαραθέσεις για τους υδρογονάνθρακες, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε ευτυχείς που η Τουρκία, η μητέρα πατρίδα είναι σθεναρή προς αυτή την κατεύθυνση. Πραγματοποιούνται γεωτρήσεις χάρη στην αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης. […] Ο αγώνας που διεξάγουμε ως ‘τδβΚ’ μαζί με την τουρκική κυβέρνηση για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο την οποία όλοι ονομάζουμε ”γαλάζια πατρίδα” είναι πολύ σημαντικό για το έθνος και τον λαό μας».