To Top
21:04 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ας ξαναβρούμε τις αξίες μας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" Ας ξαναβρούμε τις αξίες μας
  19 Απριλίου 2017, 10:50 πμ  

Οι απανταχού χριστιανοί εορτάζουμε αυτές τις μέρες το μέγιστο γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας μετά τη Γένεση. Την εορτή των εορτών και την πανήγυρι των πανηγύρεων. Την Ανάσταση του Θεανθρώπου, τη συντριβή του θανάτου, το εγκαίνιο του παραδείσου, την ανακαίνιση της κτίσης. «Τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια» ψάλλει ο υμνωδός στης Εκκλησίας. Το φως της Αναστάσεως φωτίζει όλη τη κτίση.

Η χαρά είναι ανεκλάλητη. Ιδιαίτερα γι’ αυτούς που φρόντισαν να προετοιμαστούν κατάλληλα για το μέγιστο αυτό γεγονός. Για όσους εκμεταλλεύτηκαν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή για να αγωνιστούν πνευματικά κατά το μέτρο των δυνάμεων τους, όπως όρισαν οι Αγιοπνευματοφόροι πατέρες της Εκκλησία μας. Ακόμη περισσότερο, για όσους επέλεξαν να ακολουθούν τον Χριστό σε ολόκληρη τη ζωή τους, απαρνούμενοι τον εαυτό τους και σηκώνοντας αγόγγυστα τον σταυρό που η αγάπη του Θεού και Πατέρα τους εναπόθεσε στοργικά στους ώμους, προσμένοντας με χαρά τη δική τους ανάσταση.

Τα πνευματικά μηνύματα της Εορτής είναι βαθύτατα και σύνθετα. Το απόσταγμά τους όμως είναι απλό και ευκατανόητο. Προβάλλεται επανειλημμένα στις ιερές ακολουθίες όλου του ενιαυτού, ιδιαίτερα όμως των προηγούμενων ημερών. Αφορά την πεμπτουσία της υποδειγματικής επίγειας παρουσίας του Κυρίου ως τέλειου ανθρώπου. Τη συνταγή την οποία εφάρμοσε ο Θεάνθρωπος για να συντρίψει τον θάνατο. Την παρακαταθήκη που άφησε σε αυτούς που πιστεύουν σε Αυτόν και Τον ακολουθούν. Το τρίπτυχο της αγάπης, της ταπείνωσης και της θυσίας.

Ο κάθε χριστιανός καλείται στην επίγεια ζωή του να μιμηθεί τον Σωτήρα κατά το μέτρο των δυνάμεών του. Καλείται να αγαπήσει τον συνάνθρωπό του ως εαυτόν, να ταπεινώσει τον εαυτό του και να θυσιάσει κάποιες από τις αμέτρητες δωρεές που του χάρισε ο Πατέρας προς όφελος των αδελφών του. Να δώσει φαγητό στους πεινασμένους, να ποτίσει τους διψασμένους, να φιλοξενήσει τους ξένους, να ντύσει τους γυμνούς, να περιθάλψει τους ασθενείς και να επισκεφθεί και φυλακισμένους. Ως τέλειος πατέρας, δεν ζήτησε κάτι για τον εαυτό Του, αλλά για τα πάσχοντα παιδιά Του. Κάτι απλό, προσιτό και εύκολο για τον καθένα, πλούσιο και πτωχό, υγιή και ασθενή, μορφωμένο και αμόρφωτο. Κάτι που δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από την αγαθή προαίρεση, τη θέληση, το ήθος και το έθος.

Αυτά τα χαρίσματα στόλιζαν για αιώνες το λαό μας, συνέθεταν το αξιακό του σύστημα και αποτελούσαν την ασπίδα του ενάντια στους πολλούς κατακτητές που περνώντας επιδίωκαν τον αφανισμό του. Η αγάπη, η ταπείνωση, η απλότητα, η φιλαλληλία και η φιλοξενία ήταν βαθιά ριζωμένα στο γονότυπό μας. Σιγά-σιγά όμως μεταλλάχθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα στο χάος που προκάλεσε ο σίφουνας της παγκοσμιοποίησης και του υλιστικού πνεύματος της νέας τάξης πραγμάτων που σάρωσε τις ψυχές, το ήθος, τις αξίες και την παράδοση μας. 

Οι σύγχρονοι Άγιοι της Εκκλησίας μας αναγνώριζαν ότι η πολυδιάστατη κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας έχει πνευματικές ρίζες και διακήρυτταν με παρρησία ότι η αναγέννηση του Έθνους μας προϋποθέτει την πνευματική ανακαίνιση του. Και επειδή η κατάσταση ενός συνόλου εξαρτάται από την κατάσταση των μονάδων που το συνθέτουν, προέτρεπαν τον κάθε πιστό να εργαστεί για την δική του πνευματική ανακαίνιση. Επιτυγχάνοντας την, τότε η οικογένεια, η γειτονιά, η κοινότητα, η εργασία και η πόλη του θα μπολιάζονταν και θα είχαμε το ποθούμενο.

Ας ευχηθούμε η φετινή Ανάσταση να σηματοδοτήσει την αρχή της πνευματικής ανακαίνισης μας και κατά συνέπεια της αναγέννησης του λαού μας και ολόκληρου του έθνους μας.

Χριστός Ανέστη!

*Ο Άθως Κοιρανίδης είναι πρόεδρος της Κίνησης Πνοή Λαού.

  Άθως Κοιρανίδης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.