Την πεποίθηση ότι το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος Πιρογίου έχει πλέον τοποθετηθεί πάνω σε μια νέα βάση εκφράζει ο δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς. Μιλώντας στον «Φ» και σχολιάζοντας το θέμα του επικείμενου νέου κύκλου της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Καρεκλάς χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκφρασθείσα στάση του Προέδρου έναντι του ζητήματος.

Συγκεκριμένα αυτό που διεμήνυσε προς όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες που ασχολούνται με τα ζητήματα των ΜΟΕ και των συνομιλιών είναι ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί στο εξής τη διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων, εάν δεν ανοίξουν πρώτα αυτά στο Πιρόγι και στα Κόκκινα. Θέση που ως γνωστό εξέφρασε και δημόσια μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ. Ακιντζί. Πρόκειται, είπε ο κ. Καρεκλάς, για θέσεις που μας ικανοποιούν, στο πλαίσιο ασφαλώς μιας λογικής που μέσα από τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να αρχίσουν, θα γίνει η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

Από την άλλη, όμως, επισήμανε ο κ. Καρεκλάς, δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος που επωμίστηκε η Αθηένου τα τελευταία 45 χρόνια, εξαιτίας της απώλειας της όδευσης προς Λευκωσία, μέσω του δρόμου Πιρογίου.

Μια απόσταση 8 – 10 λεπτών τριπλασιάστηκε σε χιλιόμετρα και χρόνο, (ίσως και πιο πολύ), με τους Αθηενίτες συχνά να πηγαίνουν δυο και τρεις φορές την ημέρα στη Λευκωσία για τις δουλειές τους. Για 45 χρόνια, πρόσθεσε, η Αθηένου παραμένει αποκλεισμένη σε σχήμα πετάλου και ο κόσμος της μαζί με τις Τοπικές Αρχές πιστεύουν ότι είναι κάτι περισσότερο από ώριμες οι συνθήκες, να γίνει πλέον η διάνοιξη του οδοφράγματος Πιρογίου. Και υπάρχουν τρόποι και διευθετήσεις για να υπερπηδηθεί το πρόβλημα της στρατιωτικής περιοχής (δύο περίπου χιλιομέτρων) που επικαλείται η άλλη πλευρά παρεμποδίζοντας ώς τώρα τη διάνοιξη. (Η υπόλοιπη απόσταση προς τη Λευκωσία είναι νεκρή ζώνη). Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι από τη διάνοιξη του οδοφράγματος Πιρογίου, οφέλη θα προκύψουν και για τους Τ/κ κατοίκους στην περιοχή της Λουρουτζίνας. 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο δήμαρχος Αθηένου έκανε αναφορά στο Σχέδιο Αναζωογόνησης Ακριτικών Περιοχών που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και κυρίως προβλέπει την παροχή σημαντικών κινήτρων σε νεαρά ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικία σε ακριτικές περιοχές. Όπως δηλαδή ο Δήμος Αθηένου. Στην περίπτωση του δήμου, πρόσθεσε, υπήρξε πολύ σημαντικός αριθμός αιτήσεων από δικαιούχους. Ωστόσο, επισήμανε, φαίνεται πως υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά αριθμό αιτητών που είχαν αρχίσει την ανέγερση της κατοικίας τους, πριν τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο. (Πιθανόν γιατί πίστευαν ότι αυτό θα τίθετο σε εφαρμογή πριν από την 1η Ιουλίου). Με αποτέλεσμα οι αρμόδιες Υπηρεσίες να έρχονται τώρα και να αποκλείουν τις αιτήσεις αυτών  των αιτητών. Θέση του δήμου και ταυτόχρονα παράκληση προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να δουν θετικά και ανθρωπιστικά αυτό τον αριθμό αιτήσεων, δήλωσε ο κ. Καρεκλάς.

Μια σειρά από έργα βρίσκονται στο στάδιο της προώθησης προς υλοποίηση αυτό το διάστημα στον Δήμο Αθηένου. Με πρώτο αυτό της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, η οποία είναι παρόμοια με αυτή που υπάρχει στην κατεχόμενη Μόρφου. (Η διαδικασία προσφορών είχε ακυρωθεί για διάφορους λόγους στο πρόσφατο παρελθόν). Σύμφωνα με τον κ. Καρεκλά, ο νέος κύκλος προσφορών που προκήρυξε το Τμήμα Πολεοδομίας για ανάπλαση του κτηρίου, λήγουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Ελπίζουμε, τόνισε, αυτή τη φορά να υπάρξει ενδιαφέρον από τους εργολάβους και να μπορέσει αυτό το έργο να υλοποιηθεί, ενώ αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους να αρχίσει η ανάπλαση. 

Προχωρούν επίσης η διαδικασία της ανάπλασης της πλατείας των εκκλησιών/ πρώτη φάση ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργία μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων. Προχωρεί ακόμη η δημιουργία εκδρομικού χώρου στο εκκλησάκι του Αρχαγγέλου .