Η σύνοδος της Ομάδας των 7 (G7) που ξεκινάει αργότερα το Σάββατο, θα είναι “μια δύσκολη δοκιμή για την ενότητα και την αλληλεγγύη”, έπειτα από έναν χρόνο στη διάρκεια του οποίου οι ηγέτες των πλούσιων χωρών δυσκολεύτηκαν να βρουν μια κοινή γλώσσα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε επίσης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Μπιαρίτς της Γαλλίας, ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ανάμεσα στις επτά χώρες-μέλη της G7 θα υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την μεταξύ τους εμπιστοσύνη. Όπως είπε ο ίδιος, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλο τους δασμούς θα είναι επικίνδυνο για όλο τον κόσμο.

«Πρόθυμοι να ακούσουμε τις προτάσεις Τζόνσον, αν είναι ρεαλιστικές»

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε, επίσης, ότι η ΕΕ “είναι πρόθυμη να ακούσει” τις ιδέες του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για το Brexit αν είναι “ρεαλιστικές” και πρόσθεσε ότι “δεν θα συνεργαστεί σε ένα σχέδιο για έξοδο χωρίς συμφωνία”.

Ο Τουσκ πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Τζόνσον αύριο Κυριακή για να συζητήσουν για το Brexit.

Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Τζόνσον επιμένει ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Όπως είπε ο Τουσκ, ο Τζόνσον είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας που θα έχει συναντήσει από τον Ιούνιο του 2016 όταν το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισε υπέρ της εξόδου.

“Η ΕΕ ανέκαθεν υπήρξε ανοιχτή σε συνεργασία. Σε ένα πράγμα δεν θα συνεργαστώ, στην έξοδο χωρίς συμφωνία”, είπε ο Τουσκ. “Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε ιδέες που είναι λειτουργικές, ρεαλιστικές και αποδεκτές σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Εξακολουθώ να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον δεν θα θελήσει να μείνει στην ιστορία ως ο Κύριος Καμία Συμφωνία”.

Έφτασε στο Μπιαρίτς ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έφθασε στη χώρα για να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7).

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε το μεσημέρι στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Στη συνέχεια ο Τραμπ θα επιβιβαστεί με ένα μικρότερο αεροσκάφος για να μεταβεί στην Μπιαρίτς.

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από απόψε στην πόλη Μπιαρίτς της Γαλλίας υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη: τον εμπορικό πόλεμο, το Ιράν, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

 
Πηγή: philenews/protothema.gr