Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε, και η Βασίλισσα αποδέχτηκε αναστολή των λειτουργιών της Βουλής από τις 9 (ή και 12) Σεπτεμβρίου, μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου. Γεγονός που, όπως λέγεται πια ανοικτά από όλες τις πλευρές, αφαιρεί χρόνο από τους βουλευτές που δεν επιθυμούν σκληρό Brexit, Πρωθυπουργό να πετύχει έξοδο με συμφωνία.
 
Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία που έδωσε η ΕΕ στη Βρετανία να αποδεχτεί ή να απορρίψει την συμφωνία των 27 που είναι ήδη στο τραπέζι. Ο Τζόνσον δεν την θέλει αυτήν την συμφωνία, και είναι έτοιμος, όπως λέει, να πάει σε απευθείας σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Στο δικό του το οπλοστάσιο, φαίνεται πως αυτή τη στιγμή παίζεται μόνο το σενάριο της ολοκληρωτικής εξόδου.  Πιστεύει πως τις δύσκολες συνέπειες αυτής της πράξης, θα τις εξισορροπήσει με την άμεση σύναψη συμφωνιών με τις ΗΠΑ του Τράμπ, πιθανώς και με χώρες του ασιατικού τόξου.
 
Η απόφασή του να κλείσει, ουσιαστικά, τη Βουλή σε ένα τόσο κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα του, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως πράξη στα όρια της κατάλυσης της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Τζόν Μπέρκοου, που συνήθως δεν σχολιάζει επίσημες ανακοινώσεις,  μίλησε ευθέως για «συνταγματική εκτροπή».
 
Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε ότι η αναστολή εργασιών της Βουλής είναι «μη αποδεκτή», και ότι ο Πρωθυπουργός προβαίνει σε μια καθαρά αντιδημοκρατική πράξη προκειμένου να επιβάλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.  
 
Μόλις μαθεύτηκε η είδηση εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Ουέστμινστερ φωνάζοντας «Σταματήστε το πραξικόπημα». Κρατούσαν σημαίες και πλακάτ της Βρετανίας και της Ενωμένης Ευρώπης.

Στο διαδίκτυο διοργανώθηκε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών εναντίον του «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος» του Μπόρις Τζόνσον, και ως αργά χθες το βράδυ το ψήφισμα είχε την υποστήριξη πέραν των 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων.
 
Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Συντηρητικών, Τζέϊκομπ Ρης Μογκ, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός προέβη «σε μία καθόλα συνταγματική διαδικασία, την οποία και ενέκρινε το Παλάτι». Το στοιχείο αυτό, δηλαδή ο ρόλος της Βασίλισσας, προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις, που είναι βέβαιο ότι θα πάρουν μεγάλες διαστάσεις τις επόμενες μέρες.
Η στερλίνα κατέγραψε πτώση κατά 0,6% έναντι του ευρώ και του δολαρίου έπειτα από τις ανακοινώσεις, που ενισχύουν την υπόθεση ενός σκληρού Brexit.
 
Πηγη: Philenews/ BBC