Το καλοκαίρι που πέρασε απέδειξε με τον πιο ανησυχητικό τρόπο ότι βιώνουμε μια τεράστια περιβαλλοντική κρίση η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με λήψη δραστικών μέτρων για να σταματήσει η καταστροφική πορεία με τα γνωστά αποτελέσματα της. Ζήσαμε το πιο ζεστό καλοκαίρι, ειδικότερα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, σε ολόκληρο τον πλανήτη και βέβαια δεν θα είναι το μοναδικό.
 
Οι καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ελλάδα μέχρι τον Αμαζόνιο και η λογική αποδάσωσης για σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης ή άλλως πως ,συμβάλουν τα μέγιστα στην υπερθέρμανση του πλανήτη αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για παγκόσμια συμμαχία αναστροφής της σημερινής κατάστασης. Η ενεργοποίηση για πρώτη φορά του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU στις πυρκαγιές στην Ελλάδα με αποστολή αεροπλάνων και ελικοπτέρων πυρόσβεσης αποδεικνύει στην πράξη ότι πέραν της κοινοτικής αλληλεγγύης υπάρχει και άμεση ανάγκη για συλλογική ενεργοποίηση πέραν των συνόρων. Η απαράδεκτη και απαξιωτική αντίδραση του Προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρου ο οποίος δεν αποδέχτηκε εξωτερική βοήθεια για την κατάσβεση των χιλιάδων πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, δεν πρέπει να έχουν θέση σε στιγμές όπου θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές και διάθεση για άμεσα και δραστικά μέτρα. Οι πολίτες,  σε περιπτώσεις όπου οι κυβερνήσεις λειτουργούν με ανάλγητο και απαξιωτικό τρόπο στην προοπτική διάσωσης του πλανήτη ,πρέπει να μπαίνουν μπροστά γιατί δεν είναι θέμα που αφορά τον όποιο πρόσκαιρο διαχειριστή της εξουσίας αλλά όλους μας και ειδικότερα τις νεότερες γενιές.
 
Το πεδίο των αερομεταφορών βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων από τα αεροπλάνα με τη χρήση εναλλακτικών τρόπων ενέργειας χωρίς την μετακύλιση του κόστους στους επιβάτες. Στόχος είναι μέχρι το 2050 το 75% των αεροπλάνων να φέρουν καθαρές τεχνολογίες και να χρησιμοποιούν καθαρά καύσιμα .Το σύστημα CORSIA που υπάγεται στον διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας (ICAO) έχει ήδη θέσει άμεσους στόχους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροπλάνα από το επόμενο έτος 2020.Η επικείμενη συνέλευση του ΟΗΕ θα ασχοληθεί εκτεταμένα ελπίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σε θεωρητικές προσεγγίσεις αλλά σε εφαρμοσμένες πρακτικές που θα δώσουν ανάσα στο περιβάλλον και ελπίδα στις νεότερες γενιές.
 
Στην Κύπρο είναι ελπιδοφόρα η κινητοποίηση των πολιτών για να φυτευτούν εκατομμύρια δέντρα, ωστόσο δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται το κράτος να αναμορφώσει τις υπηρεσίες του για να μπορέσει να υπηρετήσει αυτή την κοινωνική διάθεση με τις υποδομές του. Επίσης, έχουμε να διανύσουμε αρκετό δρόμο σε σχέση με την διαχείριση των αποβλήτων, ένα θέμα όπου δείχνουμε σημαντική υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ένα θέμα που αναδεικνύει την απουσία στρατηγικής και την ανάλογη κρατική ευαισθησία.
 
Έφτασε η ώρα μηδέν. Η ώρα να παρθούν μέτρα σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο διαφορετικά οι ταινίες που βλέπαμε στο σινεμά που μιλούσαν για καταστροφή του πλανήτη από φυσικά φαινόμενα θα γίνουν δυστυχώς πραγματικότητα .
 
* Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής S&D ,Κ.Σ ΕΔΕΚ.