Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να καταστήσει, μεταξύ άλλων, τη χώρα του πυρηνική δύναμη. Προ ημερών, αξίωσε την απόκτηση πυρηνικών πυραύλων. Είπε συγκεκριμένα: «Ορισμένοι έχουν πυρηνικούς πυραύλους. Αλλά μας λένε ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στα δικά μου χέρια; Δεν το δέχομαι αυτό». Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι η  Τουρκία ασκεί πιέσεις στην ρωσική Rosatom για να ολοκληρώσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Άκιουγιου μέχρι το 2023, ώστε να περιλάβει το έργο στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του νέου τουρκικού κράτους. Το 2023, όπως έχει εξαγγείλει ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να γιορτάσει τα 100χρονα με μεγαλύτερη Τουρκία. Με περισσότερα, δηλαδή, εδάφη από ότι κατέχει σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Θα φανεί στη συνέχεια.
ΠΕΡΑΝ από τις υπερβολές του Ερντογάν, το κυνήγι του εντυπωσιασμού στο οποίο αρέσκεται, υπάρχουν και δεδομένα σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό στο Άκιουγιου που θα έπρεπε να προβληματίσουν αλλά και να κινητοποιήσουν κράτη και πολίτες. Πρωτίστως τις γειτονικές με την Τουρκία χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Είναι γνωστό πως το Άκιουγιου βρίσκεται επάνω σε σεισμογόνο περιοχή και σε μια κανονική χώρα δεν θα επιλεγόταν αυτή η περιοχή για την κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού. Ως γνωστό, το Άκιουγιου βρίσκεται εβδομήντα χιλιόμετρα από την Κύπρο και διακόσια πενήντα χιλιόμετρα από το Καστελόριζο. Μερικές φορές είναι να απορεί κανείς γιατί δεν υπήρξε και δεν υπάρχει αντίδραση. Δεν σημειώθηκε καμία κινητοποίηση κατά της κατασκευής του. Σημειώνεται συναφώς, πως η κυπριακή Βουλή είχε υιοθετήσει ψήφισμα διατυπώνοντας τις ανησυχίες του Σώματος, μεταξύ άλλων, λόγω και της εγγύτητας του υπό κατασκευή τουρκικού πυρηνικού σταθμού στα παράλια της Κύπρου. Υπενθυμίζεται πως μετά το ψήφισμα, δόθηκαν και διαβεβαιώσεις από τη Μόσχα ότι ο σταθμός είναι ακίνδυνος. Διαβεβεβαιώσεις που δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές, καθώς είναι γνωστά τα δεδομένα και τα επιστημονικά ευρήματα και τα όσα ισχύουν σε σχέση με τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών. Ψήφισμα υιοθέτησε και η  Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι προφανές πως με τα ψηφίσματα δεν γίνεται τίποτε. 
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ πως τον Απρίλιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα προχωρούσε στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος, σε ό,τι αφορά την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου της Τουρκίας από ρωσική εταιρεία. Η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν έγινε με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία.
«Η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα της Επιτροπής», δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι σκοπός της Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού είναι σύμφωνη με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη συνθήκη Euratom.
ΔΕΝ γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια ώρα, δεν έχουμε εντοπίσει πουθενά οποιαδήποτε αντίδραση της ΕΕ στην ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θέλει να καταστήσει την Τουρκία πυρηνική δύναμη.