«Οι μόνες εταιρείες που δεν χρεοκοπούν είναι εκείνες που δεν έχουν ακόμη χρεοκοπήσει. Αυτή είναι η φύση της προόδου, της αλλαγής, της αγοράς». Πρόκειται για λόγια του Φώτη Κοκοτού, στελέχους μεγάλου τουριστικού ομίλου στην Ελλάδα. Ο κ. Κοκοτός, που ρωτήθηκε για τις εξελίξεις με την Thomas Cook σε σχέση με τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, είπε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Το σύστημα, ανέφερε, «έχει πολλές ασφαλιστικές δικλίδες, και όσοι δεν τις χρησιμοποιούν (π.χ. για να ασφαλίσουν διαφυγόντα έσοδα ή να αντασφαλιστούν σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου, όπως όταν μια εταιρεία ανακοινώνει μεγάλες ζημίες), τότε παίρνουν και την ευθύνη των πράξεών τους». Επομένως, πρόσθεσε, αν το κράτος θέλει να βοηθήσει κάποιους, να «βοηθήσει τα αθώα θύματα, τους καταναλωτές και τους εργαζομένους, αλλά όχι τη χρεοκοπούσα οντότητα».
Άρα κάθε ένας από την πλευρά του θα έπρεπε να φροντίσει να είναι ασφαλισμένος έναντι των πιθανών κινδύνων. Και οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την Thomas Cook ήταν ορατοί εδώ και αρκετούς μήνες. Πριν ακόμα ξεκινήσουν η εαρινή και θερινή περίοδος του τουρισμού. «Δείτε την τιμή της μετοχής (εννοούσε της Thomas Cook) πώς καταρρέει τους τελευταίους 6 μήνες», απάντησε το στέλεχος της Ελούντα Α.Ε. που λειτουργεί το φημισμένο θέρετρο στην Κρήτη, όταν ρωτήθηκε εάν «υπήρχαν μηνύματα που προϊδέαζαν για μια τέτοια εξέλιξη;».
Μηνύματα όμως για την κατάρρευση της Thomas Cook φαίνεται να υπήρχαν και πιο πρόσφατα και θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ενέργειες προληπτικά ή μια καλύτερη προετοιμασία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτορείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, η Thomas Cook «είχε μέχρι τον Ιούνιο καλυμμένες όλες τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, πριν από δύο μήνες, οι Βρετανοί στα αεροδρόμια της Κρήτης προετοίμαζαν την κατάσταση γι’ αυτό που θα ερχόταν». 
Στην Ελλάδα όμως την έπαθαν, όπως κι εμείς εδώ στην Κύπρο. Διότι, πρώτο, δεν φρόντισαν να αντασφαλιστούν έναντι των πιθανών κινδύνων και, δεύτερον, όπως λέει και ο κ. Βλατάκης, επειδή «δεν πιστεύαμε ότι θα άφηναν τον κολοσσό αυτό να καταρρεύσει». Μια χαρακτηριστική προσέγγιση ερασιτεχνών…