Στη διενέργεια προκαταρκτικής μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και ειδικής οικολογικής αξιολόγησης προχώρησε ο Δήμος Αγίας Νάπας για μερική αποκατάσταση των επεμβάσεων εντός της Ζώνης Προστασίας της παραλίας στην τοποθεσία Άμμος του Καμπούρη, περιοχή στην οποία, όπως διαπιστώθηκε, πρόσφατα αγόρασε έπαυλη αξίας €5 εκατ. ο Μαλαισιανός καταζητούμενος Jho Taek Low για την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου.
 
Οι εν λόγω μελέτες έχουν υποβληθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή για περαιτέρω προώθηση και εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών/ εγκρίσεων για την υλοποίηση του έργου που αναμένεται να κοστίσει γύρω στις €100 χιλ.
Σημειώνεται ότι η Πολεοδομική Αρχή εξέδωσε ειδοποίηση επιβολής, στις 8/7/2015, η οποία με βάση την πολεοδομική νομοθεσία διατάσσει τη διακοπή παράνομων εργασιών. Το θέμα ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου και ο Δήμος Αγίας Νάπας και σήμερα βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου.
 
Με βάση τη μελέτη προτείνεται η αποκατάσταση της παραλίας στα υψόμετρα που βρισκόταν πριν τις επεμβάσεις που έγιναν σε αυτή. Συγκεκριμένα, θα γίνει επίχωση με κατάλληλο υλικό μέχρι 30 cm κάτω από το υψόμετρο που ήταν το έδαφος αρχικά. Η τελική επιφάνεια θα επιχωθεί με υλικά της γύρω περιοχής ώστε να προσομοιάζει στον μέγιστο εφικτό βαθμό με το φυσικό περιβάλλον. Στην ακτογραμμή θα γίνει θωράκιση με φυσικούς ογκόλιθους που θα ληφθούν από τη γύρω περιοχή. Σημειώνεται ότι δεν είναι εφικτή η αποκατάσταση του συμπαγούς βράχου που αφαιρέθηκε.
 
Η υφιστάμενη αλλοίωση της γεωμορφολογίας της περιοχής και ο εκβραχισμός της ακτής έχουν δημιουργήσει έναν τεχνητό ορμίσκο, ο οποίος έχει ανώτατο μήκος 50 μέτρων και ανώτατο πλάτος 75 μέτρων. Προτείνεται να γίνει αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης, ζώνης προστασίας της παραλίας, θαλάσσιων υδάτων σε μορφή που προσομοιάζει της κατάστασης πριν τις επεμβάσεις.
 
Μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι για πρώτη φορά τοπική Αρχή προχωρεί σε αποκατάσταση παράνομου εκβραχισμού σε παραλία. Σημείωσε ότι το έργο αποτελεί αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε όσο το δυνατόν μορφή που να προσομοιάζει το αρχικό φυσικό περιβάλλον. Ο χώρος της αποκατάστασης βρίσκεται στη Ζώνη Προστασίας (Δα1) της παραλίας. Στην περιοχή μελέτης εκβάλλει αργάκι, το οποίο προέρχεται από το Δάσος της Αγίας Νάπας, κατευθυνόμενο από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά και καταλήγει στον χώρο αποκατάστασης.
 
Ο Δήμος Αγίας Νάπας αναφέρει ότι έχει προκληθεί μεγάλη καταστροφή στο ανάγλυφο της βραχώδους παραλίας και δημιουργήθηκε με μια μεγάλης έκτασης εκσκαφή ένας τεχνητός κλειστός κόλπος.
 
Η περιοχή μελέτης εμπίπτει στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ CY3000002, Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Κάβο Γκρέκο. Το μοναδικό είδος άγριου πτηνού καθορισμού της περιοχής ΖΕΠ (CY3000002) είναι το βραχοπλουμίδι (Charadrius leschenaultii). Με την αλλοίωση της γεωμορφολογίας της περιοχής και τον εκβραχισμός της ακτής, η βιοποικιλότητα της περιοχής έχει ήδη διαταραχθεί, οπότε κατά το στάδιο κατασκευής της αποκατάστασης, εκτιμάται ότι δεν θα προκληθεί επιπρόσθετος επηρεασμός.