To Top
09:40 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτικός πολιτισμός με φόντο τις προεδρικές
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" Πολιτικός πολιτισμός με φόντο τις προεδρικές
  07 Νοεμβρίου 2017, 11:51 πμ  

Με πολλή θλίψη διαπιστώνουμε πως μεσούντος του προεκλογικού αγώνα, ο πολιτικός πολιτισμός στον τόπο μας δέχεται ισχυρά πλήγματα. Στις πλείστες περιπτώσεις βλέπουμε τους πολιτικούς αντιπάλους, αντί τεκμηριωμένου λόγου, να επιχειρούν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αυτή η κατάσταση ανησυχεί εντονότατα τους πολίτες, οι οποίοι μετά την οικονομική τραγωδία για την οποία μέγιστη ευθύνη φέρει το πολιτικοκομματικό σύστημα, θα ανέμεναν περισσότερη υπευθυνότητα και πειστικό λόγο από τα επιτελεία των υποψηφίων. Σε καίρια κοινωνικοοικονομικά θέματα, οι πλείστες τοποθετήσεις τους ηχούν σαν ανέκδοτο, καθώς ξεχνούν ότι με τις πολιτικές τους πράξεις ή παραλείψεις βύθισαν στην απελπισία χιλιάδες συμπολίτες μας εξαποστέλλοντας τη νέα γενιά στην ανεργία και την περιθωροποίηση. Στο Εθνικό, οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν περιστρεφόμενες γύρω από το δίπτυχο, μειοδότης – προδότης, κάτι που δεν μας τιμά ως χώρα και ως λαό.
Με την κορύφωση του προεκλογικού αγώνα ο λαός προσδοκεί να δει αναστροφή αυτής της πορείας. Θέλει να δει ηγέτες και στελέχη που να προτάσσουν θέσεις με πειστικά επιχειρήματα, προάγοντας το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Η πατρίδα αιμορραγεί κοινωνικά κι εθνικά. Η φτώχεια είναι εδώ την ώρα που κάποιοι τρώνε με χρυσά κουτάλια. Ο εισβολέας αποθρασύνεται μέρα με τη μέρα την ώρα που οι κομματικές αναθυμιάσεις δηλητηριάζουν το πολιτικό τοπίο, χωρίζοντας, ηθελημένα ή όχι, τον πληθυσμό σε πατριώτες και προδότες. Κοντολογίς, φρονούμεν ότι σε μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή δεν αρμόζει το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού το οποίο βιώνουμε αυτή την περίοδο. 
Εν μέσω αυτής της απογοητευτικής εικόνας, θα θέλαμε να εκφράσουμε στην πολιτική ηγεσία την κραυγή αγωνίας μας για το αύριο. Διαμηνύουμε στους υποψηφίους ότι έχουν υποχρέωση να σεβασθούν τους πολίτες διατυπώνοντας θέσεις τεκμηριωμένες και υποσχέσεις υλοποιήσιμες. Στέλλουμε στα προεκλογικά επιτελεία το μήνυμα πώς η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε τους επικοινωνιακούς μάγους, ούτε τους κάθε λογής λαϊκιστές που κύρια έγνοιά τους είναι η παραπληροφόρηση των ψηφοφόρων με εύηχα συνθήματα.
Ζητούμε λοιπόν από τους υποψηφίους και τα στελέχη τους να αλλάξουν ρότα έστω και τώρα, προτού απαξιωθούν πλήρως στη συνείδηση των πολιτών αναβαθμίζοντας το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας σε όλα τα επίπεδα. Επιπρόσθετα, τους καλούμε να συνάψουν άτυπη συμφωνία κυρίων προσεγγίζοντας στο ελάχιστο τρεις βασικές παραμέτρους που άπτονται των ζωτικών συμφερόντων του τόπου:
1. Το Κυπριακό να μην τύχει της παραμικρής εκμετάλλευσης προς άγραν ψήφων.
2. Η οικονομία που κινείται σε πορεία ανάκαμψης, να αντιμετωπισθεί χωρίς κομματικές παρωπίδες, ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και ιδιοτελή συμφέροντα.
3. Οι σχέσεις με την Ελλάδα να διαφυλαχθούν σαν κόρη οφθαλμού διατηρώντας στον μέγιστο βαθμό τη λαϊκή ομοψυχία και την εθνική ενότητα.
Σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε ως χώρα και ως λαός, καλούνται οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι υποψήφιοι να προστατεύσουν όλως ιδιαιτέρως την κυπριακή οικονομία και να περιορίσουν την παραφιλολογία και την κινδυνολογία γύρω από τα οικονομικά δρώμενα. Η κυπριακή οικονομία –παρά την πρόοδο των τελευταίων μηνών– εξακολουθεί να βρίσκεται σε εύθραυστο, κρίσιμο και οριακό σημείο. Γι’ αυτό, πρέπει να τύχει σεβασμού και όχι να πέσει θύμα προεκλογικών σκοπιμοτήτων και κομματικών ακροτήτων.
Πέραν τούτου, οι υποψήφιοι και οι επιτελείς τους καλό θα είναι να θέσουν ενώπιον των πολιτών ξεκάθαρες θέσεις που θα στοχεύουν στο ξερίζωμα του δίδυμου διαπλοκή - διαφθορά σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πολιτικός λόγος των υποψηφίων αλλά και των κομμάτων που τους στηρίζουν, θα είναι κενός περιεχομένου. Το δε αποτέλεσμα θα είναι τραγικό: Η κοινωνία των πολιτών και ιδίως οι νεολαίοι μας όχι μόνον θα αδιαφορήσουν για τις Εκλογές αλλά και θα περιφρονήσουν πλήρως την ιδέα της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά. Αυτή η κατάληξη θα είναι ό,τι τραγικότερο μπορεί να συμβεί σε μια αιμάσσουσα χώρα που αγωνίζεται για τη φυσική κι εθνική της επιβίωση.

*Δημοσιογράφος.

  Ξενής Ξενοφώντος   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.