To Top
19:26 Κυριακή
18 Μαρτίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι Στάβλοι του Αυγεία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" Οι Στάβλοι του Αυγεία
  09 Νοεμβρίου 2017, 12:12 μμ  

Μετά το εθνικό μας πρόβλημα, ίσως το μεγαλύτερο θέμα που έχει τεράστιες διαστάσεις, είναι αυτό της παραβίασης των θεσμών και των αξιών, η διαφθορά και η διαπλοκή στον δημόσιο βίο, με τις ανάλογες καταλυτικές επιπτώσεις πάνω στο ευρύτερο αξιακό σύστημα στην κυπριακή κοινωνία και την Πολιτεία ευρύτερα. Η περιφρόνηση και η καταστρατήγηση των θεσμών και των αξιών είναι συνυφασμένη και χρονολογείται από την εποχή της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και φτάνει μέχρι των ημερών μας, αφού συντηρείται από τις εκάστοτε εξουσίες και τα κυκλώματα των πολιτειακών αρχόντων του τόπου μας και διαιωνίζονται με την ανοχή -και κάποτε με τη συνδρομή- των ίδιων των πολιτών.
Η νοοτροπία «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αφού έτσι είναι το κατεστημένο» και η αντίληψη «σιώπα να περάσουμε, ίσως επωφεληθούμε και εμείς από το σύστημα» συντηρεί ή αφήνει ανενόχλητα τα κυκλώματα και τους πάτρωνές τους που χτίζουν γύρω τους τις πελατειακές σχέσεις που τους εξοπλίζουν με τη δυνατότητα της διαχείρισης της κάθε λογής και μορφής εξουσίας. 
Αν ανατρέξουμε διαχρονικά τη σύντομη δημόσια ζωή στην πατρίδα μας, θα βρούμε ελάχιστα και ασήμαντα δείγματα ευαισθησίας, παρέμβασης και αντίδρασης από δημόσια πρόσωπα, τα οποία τάχθηκαν από την πολιτεία να προασπίζονται τους θεσμούς και τις αξίες και να υπερασπίζονται με σθένος και παρρησία τη δημιουργία και εμπέδωση μιας ευνομούμενης Πολιτείας.
Για να καταδείξω του λόγου μου το αληθές θα επαναφέρω το πιο κάτω απόσπασμα άρθρου μου στον ημερήσιο Τύπο της Κύπρου με ημερομηνία 28/2/1997.
«...Τον Μάιο του 1986 είχα διαπιστώσει ότι τεράστια τεμάχια τουρκοκυπριακών περιουσιών αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών ευρισκόμενα σε κεντρικά και νευραλγικά σημεία της Λάρνακας κατακρατούνται παράνομα από πολλούς αυθαίρετους πολίτες για εμπορικούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς –ανέγερση παράνομων υποστατικών, γραφείων πωλήσεως αυτοκινήτων και μηχανημάτων κ.λπ. 
Η αυθαιρεσία των παρανομούντων έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε με την πάροδο του χρόνου οι παράνομοι αυτοί οικειοποιούνται τις περιουσίες αυτές και μάλιστα τις “πωλούν” ή τις “μεταβιβάζουν” ή τις “ενοικιάζουν” σε άλλους πολίτες εισπράττοντας ταυτόχρονα ηγεμονικά ποσά. Από τον Μάιο 1986 μέχρι και σήμερα κατάγγειλα κατά διαστήματα το γεγονός αυτό με επιστολές μου σε όσους θεώρησα ότι ήσαν υπεύθυνοι ή αρμόδιοι: Στον δήμαρχο Λάρνακας, στον υπουργό Εσωτερικών, στον Επίτροπο Διοικήσεως, στους βουλευτές της Λάρνακας και μόλις πρόσφατα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και ζητούσα ό,τι πιο απλό και ωραίο μπορεί να ζητήσει ένας πολίτης από το κράτος: Την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την επιβολή της Δικαιοσύνης. Περιττό να πω ότι από το 1986 μέχρι και σήμερα, όχι μόνο ο νόμος και η τάξη δεν επιβλήθηκαν, αλλά αντίθετα η κατάσταση γίνεται καθημερινά και χειρότερη αφού η ανοχή των παρανομούντων έχει βρει πλήθος μιμητών».
Αυτά έλεγα εν έτει 1997 και όμως τότε ουδείς συγκινήθηκε και ουδείς αντέδρασε για να αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη. 
Μετά παρέλευση 20 ολόκληρων χρόνων, η ρηξικέλευθη παρέμβαση του δημάρχου της Πάφου έφερε ξανά στην επιφάνεια το μεγαλύτερο αυτό σκάνδαλο στην ιστορία του τόπου μας και ταρακούνησε αυτή τη φορά τους κυβερνώντες και τους πολιτειακούς άρχοντες.
Ο κυπριακός λαός θα περιμένει να διαπιστώσει αν όλα αυτά τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ήταν απλά για το θεαθήναι και για λαϊκή κατανάλωση, ιδιαίτερα ενόψει εκλογών! 
Η παρουσία, η δραστηριοποίηση, ο βίος και η πολιτεία δύο διακεκριμένων δημόσιων ανδρών, του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, συνιστούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία στον δημόσιο βίο της Κύπρου και αποτελούν τη μοναδική αχτίδα φωτός προς την κατεύθυνση της τιμωρίας όλων των ενόχων αλλά και δυνητικά της εξάλειψης της διαπλοκής και της διαφθοράς του κυπριακού κράτους και της εξυγίανσης του ρυπαρού διαχρονικού κατεστημένου.
Στην επιδίωξή τους να εξυγιάνουν τον εξαθλιωμένο και αιμορραγούντα δημόσιο βίο της Κύπρου, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Γενικός Ελεγκτής ευρίσκονται σε αντιπαράθεση -που πολλές φορές πλησιάζει τα όρια της σύγκρουσης κατά μέτωπο- με πολιτειακούς αξιωματούχους και γενικότερα με τους φορείς εξουσίας, αλλά και με τα κυκλώματα που τους υπερασπίζονται. 
Είναι νωπή ακόμα στη μνήμη μας η συνταρακτική εκείνη φράση του Κώστα Κληρίδη «Ντροπή κύριε Πρόεδρε» και είμαστε μάρτυρες των αντιπαραθέσεων και των διαξιφισμών του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με υπουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους κάθε φορά που ο Γενικός Ελεγκτής επιχειρεί να βάλει μια τάξη στα κακώς κείμενα. Όλο το «σύστημα» συνωμοτεί εναντίον του! 
Οφείλουν οι κυβερνώντες (σημερινοί και αυριανοί) και όλοι οι πολιτειακοί αξιωματούχοι να αφήσουν απερίσπαστους και ανενόχλητους τους δύο διακεκριμένους δημόσιους άνδρες -οι οποίοι συνιστούν μια μοναδική και ευτυχή συγκυρία- να επιτελέσουν στο ακέραιο το έργο που ανέλαβαν και εκτελούν με ζήλο και αφοσίωση και να καθαρίσουν τους Στάβλους του Αυγεία που δημιουργήθηκαν διαχρονικά και με την ανοχή όλων μας. 
Να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να αφαιρέσουν τα αποστήματα και τα καρκινώματα που έχουν κατασπαράξει το εξασθενημένο κορμί της πατρίδας μας. Διαφορετικά, δεν θα έχουμε καμιά ελπίδα σωτηρίας!

*Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Κίνημα Αλληλεγγύη.

  Ανδρέας Μορφίτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.