Την ώρα που ψάχνουν με το κερί κελιά στην Αστυνομία, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου έχουν πάνω από 10 κελιά άδεια και παραμένουν κλειστά, αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε υπόδικοι να μεταφερθούν από την Αμμόχωστο σε κελιά στην Πόλη Χρυσοχούς, επειδή δεν υπήρχαν άδεια άλλα κελιά σε άλλες επαρχίες. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να μεταφέρονται πρόσωπα από τη μια άκρη της Κύπρου στην άλλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θέσαμε το θέμα της μη χρησιμοποίησης των κελιών στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου επίσημα στην Αστυνομία, όπου μας αναφέρθηκε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να λειτουργήσουν γιατί χρειάζονται αρκετοί αστυνομικοί ώστε να στελεχώσουν τις βάρδιες. Επίσης, μας ειπώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για εξεύρεση του κατάλληλου προσωπικού ώστε το επόμενο διάστημα να υπάρξει η στελέχωση που θα επιτρέψει τη λειτουργία των κρατητηρίων. Προγραμματίζεται, όπως μας λέχθηκε, με τις νέες προσλήψεις στην Αστυνομία, κάποιοι να στελεχώσουν τη συγκεκριμένη Διεύθυνση κάτι που θα επιτρέψει εν τέλει τη λειτουργία των κελιών. 

Θα μπορούσε, ωστόσο, να δοθεί μια προσωρινή λύση με υπερωριακό καθήκον για να λειτουργήσουν τα κελιά, παρά να στέλνονται στην άλλη άκρη της Κύπρου με το χάσιμο εργατοωρών και καυσίμων για να μεταφερθούν υπόδικοι στην Πόλη Χρυσοχούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις Φυλακές κοιμούνται εκ περιτροπής – Κραυγή απόγνωσης

Σημειώνεται ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου μεταστεγάστηκε στο νέο της κτήριο το 2019 κοντά στο Παραλίμνι και τα κελιά που κατασκευάστηκαν πληρούν όλες τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ και η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Λόγω αυξημένης εγκληματικότητας αλλά και της παράνομης μετανάστευσης, τα κελιά στους Αστυνομικούς Σταθμούς είναι υπερπλήρη, με αποτέλεσμα να ψάχνουν κελιά για να κρατήσουν τους παράνομους αλλοδαπούς. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και αναμένεται ότι με τη διαχείριση που προωθείται για τους παράτυπους μετανάστες και τον περιορισμό τους στο Κέντρο «Λίμνες» στη Μεννόγεια, θα υπάρξει αποσυμφόρηση των κελιών της Αστυνομίας. Στον προγραμματισμό που γίνεται είναι όπως όσοι εντοπίζονταν να βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο θα μεταφέρονται στο προαναχωρησιακό κέντρο στις «Λίμνες» και μόλις βρεθεί πτήση θα στέλλονται πίσω στις χώρες τους.