Εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται στη Βουλή η πρόταση νόμου που αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την απέστειλε η εκτελεστική εξουσία, μαζί με σχετικές προτάσεις για κανονιστικές ρυθμίσεις. Έχουν, ήδη, υποβάλει αναλυτικά τις απόψεις τους οι δήμοι –μέσω της Ένωσης Δήμων– καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Θα ανέμενε κάποιος να επικρατούσε οργασμός εργασιών στη Βουλή για το νομοσχέδιο αυτό, ώστε να είχαμε ήδη έναν σύγχρονο νόμο που θα εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, με πρώτη και κύρια θετική επίπτωση το οικονομικό κομμάτι παροχής φθηνότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών στον κόσμο. Δυστυχώς, το αντίθετο συμβαίνει, καθώς η σιωπή της Βουλής είναι εκκωφαντική. Περνούν οι μήνες με απραξία, μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο, οσονούπω θα κλείσει η Βουλή και όλα παραμένουν στάσιμα, ενώ θα έπρεπε να είχαν ήδη εξευρεθεί οι συγκλήσεις και κοινές συνισταμένες, που θα βάζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εποχή της μεταρρύθμισης, που είναι απολύτως αναγκαία αλλά και επείγουσα.
Οι δήμοι ασφυκτιούν σήμερα μέσα σε πέλαγος προβλημάτων που επιδεινώθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Βρίσκονται σε αυστηρό καθεστώς μνημονίου από το 2013, με πληθώρα περιοριστικών όρων –που αναιρούν την αυτονομία τους– με τις κρατικές χορηγίες να είναι καθηλωμένες μέχρι το 2020 αλλά με ταυτόχρονη αύξηση των υποχρεώσεων των δήμων, που συναρτώνται με τεράστια έξοδα (π.χ. κόστος οδικού φωτισμού). Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη αυτή η ανισορροπία, αφού οι δήμοι πρέπει να μπουν σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και να συντηρήσουν, συν τοις άλλοις, τις υποδομές τους, που έχουν παραμεληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια των δραματικών περικοπών. Και είναι γνωστό ότι για όσο δεν συντηρείς τις υποδομές αυτές, θα σε εκδικούνται με διάφορους τρόπους…
Είναι άμεση αναγκαιότητα να καθορισθεί από τώρα συγκεκριμένο και ταχύρρυθμο χρονοδιάγραμμα δράσης της Βουλής και αμέσως μετά τις εκλογές να αρχίσει η υλοποίησή του, ώστε μέσα στους πρώτους μήνες του νέου χρόνου να ξέρουμε πού οδηγούνται και πού καταλήγουν τα πράγματα. Εάν θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση σύγχρονη και αποτελεσματική, πρέπει να τελειώνουμε με τον νέο νόμο. 

*Δήμαρχος Έγκωμης