Το Δικαστήριο Εκποιήσεων βγάζουν από τα συρτάρια της Βουλής ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, καθώς την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η συναφής πρόταση νόμου των δύο κομμάτων. Αρχικά, την  πρόταση νόμου, με την οποία τροποποιείται ο νόμος περί Δικαστηρίων, έτσι ώστε στη δικαιοδοσία του Επαρχιακού Δικαστηρίου να υπαχθεί νέα ειδική δικαιοδοσία εκδίκασης διαφορών που προκύπτουν από ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις ή αξιογράφων, την είχε καταθέσει η ΕΔΕΚ και στη συνέχεια τη συνυπέγραψε το ΔΗΚΟ.

Ουσιαστικά, στην πρόταση νόμου αποτυπώνεται το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο είχαν αποσύρει τον Απρίλιο του 2021 τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, καθώς τα κόμματα με τις τροπολογίες τους τού είχαν αλλάξει τα φώτα. Όπως είχε υποστηρίξει το Υπουργείο Οικονομικών, το αρχικό νομοσχέδιο κατέληξε μέσω τροπολογιών να μοιάζει με εργαλείο για την πλήρη αναστολή των διαδικασιών εκποίησης, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να το αποσύρει. Με την υποστήριξη, όμως, της πρότασης νόμου και από το ΔΗΚΟ, αυτή αποκτά δυναμική, καθώς πιθανόν να έχει την στήριξη και των υπόλοιπων αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο τραπέζι και Δικαστήριο Εκποιήσεων

Αύριο στην Επιτροπή είναι δεδομένο πως η κυβερνητική πλευρά θα επιμείνει στο αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου που ετοιμάζει. Πάντως, σε προηγούμενη τοποθέτησή τους, οι τράπεζες είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε σχέση με ενδεχόμενες τροποποιήσεις, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις. Όπως είχαν υποστηρίξει, αλλαγές στο πλαίσιο για τις εκποιήσεις θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες, στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην πιστοληπτική διαβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι το νέο νομοσχέδιο να προωθηθεί στο Κοινοβούλιο προτού τεθεί προς έγκριση ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως το Δικαστήριο θα επιλαμβάνεται, πέραν από τις διαφορές σε σχέση με το χρεωστικό υπόλοιπο της πιστωτικής διευκόλυνσης, και οποιασδήποτε άλλης διαφοράς για πιστωτικές διευκολύνσεις, εγγυήσεις και εξασφαλίσεις. Δηλαδή, θα εκδικάζει διαφορές σε σχέση με υπερχρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα καλύπτουν τους πρωτοοφειλέτες, τους εγγυητές και τους παρόχους εξασφάλισης, που έχουν ως εξασφάλιση στο δάνειο που έλαβαν την κύρια κατοικία, με εκτιμημένη αξία που δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ. Επιπρόσθετα, θα εξετάζει και διαφορές που αφορούν τη διαδικασία εκποίησης ενυπόθηκου ακινήτου, το οποίο αποτελεί εξασφάλιση, καθώς και διαφορές αναφορικά με τα αξιόγραφα πιστωτικών ιδρυμάτων που αποκτήθηκαν μεταξύ 2008 και Μαρτίου 2013. Η εκδίκαση των υποθέσεων θα γίνεται εντός 60 ημερών. Τον περασμένο Ιούλιο το θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο όταν συζητούνταν τα νομοσχέδια για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Στο ψυγείο οι εκποιήσεις

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση συνεχίζει τις διαδικασίες για την ετοιμασία της πρότασης νόμου με την οποία θα δοθεί παράταση στο πάγωμα των εκποιήσεων. Τέλος του μήνα λήγει η αναστολή του νόμου που είχε δώσει τον περασμένο Ιούλιο η πλειοψηφία της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι στην επόμενη Ολομέλεια θα καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου, με την οποία θα συνεχίζεται το πάγωμα το εκποιήσεων από την 1η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Τα τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα επέλεξαν τρίμηνη αναστολή του νόμου, για να συνάδει με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο είχε κρίνει ως συνταγματική παλαιότερη απόφαση του Κοινοβουλίου για στοχευμένη και προσωρινή αναστολή. Πέραν της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, τα συγκεκριμένα κόμματα επιμένουν στην επαναφορά και των υπολοίπων 13 προτάσεων που τροποποιούν το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, οι οποίες εκκρεμούν από τον Απρίλιο του 2021 στην Επιτροπή Οικονομικών.

ΑΠΟΡΙΑ

Υπό όρους και αυτός ο προϋπολογισμός;

Τα τελευταία χρόνια, όποτε πλησιάζει η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, επανέρχεται το δικαστήριο των εκποιήσεων. Τον Δεκέμβριο του 2020, όταν είχε καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021, η ΕΔΕΚ το είχε απαιτήσει ως προαπαιτούμενο για να υπερψηφίσει. Το νομοσχέδιο εκκρεμούσε στη Βουλή από το 2019 αλλά τον Απρίλιο του 2021 αποσύρθηκε από την Κυβέρνηση. Τον περασμένο Ιούλιο το θέμα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο όταν συζητούνταν τα νομοσχέδια για τις εταιρείες διαχείρισης δανείων. Όπως φαίνεται, η αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει τη σύσταση του δικαστηρίου ως μοχλό πίεσης και για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2023. Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που ανακινά το θέμα.