Ε, ναι, κύριε κυβερνητικέ Εκπρόσωπε, ακόμα και η απάντησή σας προς το ΑΚΕΛ, αναδεικνύει αυτό για το οποίο σας κατηγορεί. Μιλά ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, για «τον αυταρχισμό και ετσιθελισμό της Κυβέρνησης», η οποία «προτιμά να συγκρουστεί με τους πάντες για να επιβάλει τον κ. Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ;» και η απάντηση της Κυβέρνησης μέσω του Μάριου Πελεκάνου είναι ακριβώς η αλαζονεία της: «Η Κυβέρνηση που εφάρμοσε το ΓεΣΥ μετά από δεκαετίες άγονων συζητήσεων, ξέρει καλύτερα από τον καθένα πώς να το υπερασπιστεί. Πολύ καλύτερα από το ΑΚΕΛ».

Όταν καλούσε ο Πρόεδρος την ηγεσία του ΑΚΕΛ στο Προεδρικό για να το παρακαλέσει να ψηφίσει το ΓεΣΥ -αποδεχόμενος, ο Πρόεδρος, το μονοασφαλιστικό σύστημα στο οποίο επέμενε το ΑΚΕΛ– ώστε να περηφανεύεται ο Νίκος Αναστασιάδης προσωπικά γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση, σίγουρα δεν θα περίμενε κανείς ότι θα ερχόταν η ώρα να του λέει ότι ξέρει καλύτερα από τον καθένα και από το ΑΚΕΛ, να υπερασπίζεται το ΓεΣΥ.

Διότι, όλος ο κόσμος ξέρει πως ο Πρόεδρος δεν μπορούσε να στηριχθεί στο δικό του κόμμα και στηρίχθηκε στο ΑΚΕΛ το οποίο ειδικά για το ΓεΣΥ δεν ακολούθησε τη μηδενιστική αντιπολίτευση που εφάρμοζε σε όλα τα άλλα για μεγάλο διάστημα (τουλάχιστον, μετά το Κραν Μοντάνα). Το ΑΚΕΛ, λοιπόν, έχει κάθε λόγο να υπερασπίζεται το ΓεΣΥ διότι έβαλε ράχη για να εφαρμοστεί την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης δεν ήταν σίγουρος ότι είχε τη ράχη του δικού του κόμματος. Αυτά, για να μην κοροϊδευόμαστε.

Λέει, όμως, κάτι συγκεκριμένο τώρα ο κ. Κουκουμάς. Ότι «η Κυβέρνηση του Συναγερμού περιφρονεί προκλητικά τους συνδέσμους των ασθενών, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινήματα και φορείς, την κοινωνία ολόκληρη, ακόμα και δύο τέως υπουργούς της». Είναι ένα γεγονός που βλέπει όλος ο κόσμος. Και επειδή δεν υπάρχει απάντηση, ούτε δικαιολογία, ούτε λογική εξήγηση, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος το ρίχνει στη φιλοσοφία. «Το ΓεΣΥ δεν κινδυνεύει από το διορισμό ενός εκ των 13 μελών του Δ.Σ. του ΟΑΥ. Κινδυνεύει από το λαϊκισμό και τις ανεύθυνες κορώνες όσων ισχυρίζονται ότι το στηρίζουν».

Τι στο καλό νομίζουν εκεί στο λόφο του Προεδρικού; Ότι είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται για το ΓεΣΥ; Οι σύνδεσμοι ασθενών, οι συντεχνίες, οι 14 οργανώσεις της «Κοινωνικής Συμμαχίας», οι πρώην υπουργοί Υγείας, οι γιατροί του ΓεΣΥ, νομικοί, κόμματα, ο πρόεδρος του ΟΑΥ, η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης που παραιτήθηκε… κάνουν όλοι λαϊκισμό και μόνο ο Πρόεδρος ξέρει να προστατεύει το ΓεΣΥ; Ε, αυτό ακριβώς σας λέει ο κ. Κουκουμάς. Αυταρχισμός και ετσιθελισμός. Τίποτε άλλο.

Κατάφερε η Κυβέρνηση να προκαλέσει τέτοια αναστάτωση, που να είναι κατηγορούμενη -δικαίως κατηγορούμενη- ακόμα και για το πιο σημαντικό επίτευγμά της, το Σύστημα Υγείας. Και γιατί; Για έναν άνθρωπο, τον Πέτρο Αγαθαγγέλου, και για να ικανοποιηθεί το πείσμα των εργοδοτικών οργανώσεων. Μπορεί να κατηγορηθεί το ΑΚΕΛ όταν ρωτά «τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό τον αυταρχισμό και ετσιθελισμό της Κυβέρνησης;». Αφού όλη η κοινωνία αυτό ρωτά, ακόμα να το καταλάβουν στο Προεδρικό;

 

Του σχοινιού και του χαλλουμιού

Προς τι και διατί πανηγυρίζουν όλοι για τη συμφωνία του χαλλουμιού, δύσκολο να το αντιληφθεί η κοινή λογική. Πήγαμε στην Ευρώπη και παλεύαμε χρόνια και χρόνια ώστε να κατοχυρωθεί το παραδοσιακό μας προϊόν με την πρόνοια «το πρόβειο ή αιγινό γάλα ή μίγμα αυτών πάντοτε πρέπει να υπερέχει ποσοτικά του αγελαδινού γάλακτος». Αυτό λέει το κατοχυρωμένο ΠΟΠ. Κι έπρεπε να εφαρμοστεί πριν ένα χρόνο. Μετά ζητήσαμε γνωμάτευση του Εισαγγελέα ο οποίος απεφάνθη ότι οποιοδήποτε προϊόν δεν τηρεί αυτή την πρόνοια απαγορεύεται να ονομάζεται χαλλούμι. Και τελικά, κάλεσε η Κυβέρνηση τους εμπλεκόμενους κι αντί να τους πει αυτό θα κάνετε κι αν δεν σας αρέσει κακό του κεφαλιού σας, τους έβαλε και συμφώνησαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το χαλλούμι που θα τρώμε θα έχει μόνο 10% αιγοπρόβειο γάλα και μετά θα ζητήσουν πενταετή παράταση ώστε μέχρι το 2029 να φτάσει το 50%. Υπάρχει περίπτωση να μας πάρει κανένας στα σοβαρά;