Έφυγε  ένας ακόμη στυλοβάτης του κυπριακού Τύπου. Ο Τάκης Κουνναφής απεβίωσε στα 77 του χρόνια τις πρωινές ώρες μετά από μακρά δοκιμασία της υγείας του, αφήνοντας πίσω του μια ιστορία στον «Φιλελεύθερο», στα «Νέα» της ΕΔΕΚ, στο κυπριακό Παρασκήνιο, στην Μάχη, στην ενημέρωση στον ελληνικό χώρο με τις ανταποκρίσεις του στα Νέα των Αθηνών και στην ΕΡΤ.

Ο Τάκης, αρχισυντάκτης του Φιλελεύθερου από το 1990 μέχρι την αφυπηρέτηση του, έγραψε ιστορία στη νέα εποχή της εφημερίδας μας αλλά και του κυπριακού Τύπου, βίωσε από την πρώτη γραμμή όλες τις μεγάλες στιγμές της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντα μάχιμος και αφοσιωμένος στη δημοσιογραφία και στην ελευθεροτυπία, στην πατρίδα και στην ελευθερία, στον άνθρωπο και στη βελτίωση της ζωής του.

Με την στιβαρότητα της πέννας του, την σκληρή κριτική του, την εκπαίδευση ουκ ολίγων δημοσιογράφων νεώτερων γενιών στο τι είναι είδηση, τι άποψη, τι το παρασκήνιο και τι η επόμενη μέρα. Μια στρατιά δημοσιογράφων βίωσαν τη δημοσιογραφία της έντυπης ενημέρωσης μέσα από τις συμβουλές, τις παρατηρήσεις και την σοφή καθοδήγηση του Τάκη Κουνναφή.

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, εμείς όλοι εδώ στο Φιλελεύθερο, είναι αδύνατο να περιγράψουμε τα συναισθήματα μας για την απώλεια ενός εκλεκτού ανθρώπου, ενός ακριβού φίλου, που μόνο αγάπη και βοήθεια πρόσφερε στους γύρω του.

Ο Τάκης καταγόταν από την Τύμπου και κατοικούσε στο Στρόβολο.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη, στις 3 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη.

Για τον Τάκη Κουνναφή έγραφε το 2004 σε συνέντευξη του στο OMIKΡΟΝ η δημοσιογράφος Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου:

« Η δημοσιογραφία, είπαν, είναι η τέταρτη εξουσία. Άρα κι ο άνθρωπος που βρίσκεται επικεφαλής της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας, είναι ο τέταρτος πιο σημαντικός άνθρωπος στον τόπο. Αν το πεις αυτό στον Τάκη Κουνναφή, θα σε κοιτάξει απαξιωτικά και θα σε ρωτήσει «σε εμένα μιλάτε;» Όσοι δεν γνωρίζετε τον αρχισυντάκτη του «Φιλελεύθερου» ίσως τον φαντάζεστε ως έναν κύριο ατσαλάκωτο με γραβάτα και κοστούμι, σοβαρό κι απρόσιτο κλεισμένο στο γραφείο του να κινεί τα νήματα από τηλεφώνου με τους διάφορους παράγοντες του τόπου. Καμία σχέση. Καταρχήν το γραφείο του δεν έχει πόρτα και μάλλον η γκαρνταρόμπα του δεν διαθέτει κοστούμι. Και σε ένα γραφείο δίχως πόρτα, εν μέσω όλων των συντακτών σου, πώς να κινήσεις τα νήματα και να κάνεις παρασκήνια, ν΄ ανεβάσεις και να κατεβάσεις ανθρώπους; Αυτό βέβαια το κάνει, αλλά στο προσκήνιο. Στην σελίδα 5 του κυριακάτικου «Φιλελεύθερου», όπου με τη γραφή του, τουλάχιστον στη συνείδηση των αναγνωστών του ανεβάζει και κατεβάζει ανθρώπους του δημόσιου βίου αναλύοντας χωρίς περιστροφές και αναστολές, πράξεις και φαινόμενα. Κατά τα άλλα κινεί τα νήματα σαν μαέστρος που κατευθύνει μια ομάδα δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα αυτά που διαβάζουμε κάθε μέρα στον «Φιλελεύθερο» Κι όσο κι αν θελήσουμε να ανιχνεύσουμε άλλα στοιχεία της προσωπικότητάς του, λίγα περιθώρια μας άφησε. Ξέροντας καλά το παιχνίδι των συνεντεύξεων, φρόντισε να είναι από τους πιο δύσκολους συνεντευξιαζόμενους. Λιτός έως και κοφτός στις απαντήσεις του, δεν αφήνει την παραμικρή χαραμάδα να δεις πέρα από αυτές, κάτι που ο ίδιος κρίνει περιττό να φανεί προς τα έξω. Εξάλλου, πιστεύει πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι σταρ για να δίνουν συνεντεύξεις και να μιλά για τον εαυτό του. Απλά μας κάνει τη χάρη στο πλαίσιο της συναδελφικότητας, αφού το ζητήσαμε επίμονα…»

Η οικογένεια του Φιλελεύθερου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Τι έγραψε γι’ αυτόν ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδημήτρης: 

Ο Τάκης Κουνναφής είναι ανάμεσα στους δημοσιογράφους που υπηρέτησαν για δεκαετίες από τη θέση του Αρχισυντάκτη σε ημερήσια εφημερίδα.

Ανέλαβε αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Τα Νέα” της ΕΔΕΚ μετά το 1970 και συνέχισε στον “Φιλελεύθερο” μέχρι το 2013 με ένα μικρό διάλειμμα ως πολιτικός συντάκτης.

Στη διάρκεια αυτής της μακράς θητείας του στη δημοσιογραφία έχει να επιδείξει μεγάλη προσφορά και ήταν ο μοναδικός Κύπριος δημοσιογράφος που είχε την πληροφορία και τη δημοσίευσε μάλιστα, ότι θα γινόταν απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου στις 8 Μαρτίου 1970.

Την ημέρα δηλαδή που γινόταν η απόπειρα εναντίον του Κυπρίου Προέδρου ο Τάκης Κουνναφής δημοσίευε στην εφημερίδα “Μάχη” την πληροφορία ότι την ημέρα εκείνη θα γινόταν η απόπειρα.

Η δημοσίευση της είδησης, αφηγείται ο ίδιος, έγινε εντελώς τυχαία, παρά το γεγονός ότι την κατείχε για κάποιες ώρες.

Το απογευμα της παραμονής της απόπειρας ο Τάκης Κουνναφής βρισκόταν στις πηγές των ειδήσεων, όπως λέγαμε. Βρέθηκε στην Πύλη Πάφου, όπου επικεφαλής του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων ήταν ο Κύπρος Μουρουζίδης.

Εκείνη τη στιγμή  έφθασε η πληροφορία ότι αύριο , δηλαδή την Κυριακή 8 Μαρτίου, θα γίνει απόπειρα εναντίον του Προέδρου Μακαρίου καθ’ οδόν προς τον Μαχαιρά, όπου θα τελούσε το μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου.

Εφυγε σαν σίφουνας για τα γραφεία της “Μάχης” όπου υπεύθυνος της έκδοσης εκείνη την ημέρα ήταν ο Φιφής Ιωάννου.

Του ανέφερε τις πληροφορίες του αλλά εκείνος τον απέτρεψε να τις δημοσιεύσει, λέγοντας του ότι δεν ήταν σοβαρά πράγματα, γιατί ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, δεν μπορούσε να κυκλοφορούσε με τέτοιο τρόπο.

Ο Κουνναφής επέμενε για την εγκυρότητα της πληροφορίας του, αλλά ο Φιφής Ιωάννου ήταν αμετάπειστος.

Δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τη δημοσίευση μιας τέτοιας πληροφορίας, η οποία φοβόταν ότι την επομένη, αν δεν επιβεβαιωνόταν, θα προκαλούσε χλεύη ανάμεσα στους συναδέλφους του και τους αναγνώστες της εφημερίδας.

Ωστόσο, ενώ προχωρούσε ή ώρα και έπρεπε να παραοδθούν οι σελίδες προς εκτύπωση, ο Φιφής Ιωάννου χρειαζόταν μια μικρή είδηση για να ολοκληρώσει την έκδοση και υποχώρησε. Ετσι είπε στον Τάκη Κουνναφή να γράψει την πληροφορία του, την οποία δημοσίευσε με μικρά γράμματα στην τελευταία σελίδα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο και την επιφύλαξη του για την πληροφορία.

Την επομένη πρωί, πρωί, ο Τάκης Κουνναφής επιβεβαιωνόταν. Εγινε η απόπειρα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, αλλά στη Λευκωσία, στο χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ενώ απογειωνόταν το ελικόπτερο που θα μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο στον Μαχαιρά.

Δεν γνώσθηκαν πολλές λεπτομέρειες ή δεν αφέθηκαν να γνωσθούν πως ο Μακάριος, εναντίον του οποίου θα γινόταν η απόπειρα δολοφονίας, αφέθηκε μόνος ουσιαστικά στη Λευκωσία με ένα αστυνομικό φρουρό στην Αρχιεπισκοπή.

Ετσι όταν ανέβηκε στο ελικόπτερο με πιλότο τον Ελλαδίτη Ζαχαρία Παπαδογιάννη δεν υπήρχε κανένας από τη φρουρά του δίπλα του ή ακόμα, κατά περίεργο τρόπο, και ο Σωματοφύλακας του Ελλαδίτης αξιωματικός της Αστυνομίας Πουλλίτσας, μέλος των συνωμοτών.

Για την ιστορία αναφέρω ότι ο Μακάριος σώθηκε ως εκ θαύματος ενώ τρυματίστηκε κρίσιμα ο πιλότος του από τις δολοφονικές σφαίρες, αλλά κατόρθωσε να περάσει το πληγέν ελικόπτερο «από την τρύπα του βελονιού», κυριολεκτικά, όπως λέχθηκε, και το αφού πέρασε μέσα από ηλεκτροφόρα σύρματα, το προσγείωσε σε κενό οικόοεδι παρά την Αρχιεπισκοπή. 

Κι έτσι σώθηκε ο Μακάριος.

Η αλήθεια για την αποκλειστική είδηση του Τάκη Κουνναφή μαθεύτηκε πολύ αργότερα.

Ενας από τους συνωμότες ήταν Ο Ελλαδίτης αρχηγός των ΛΟΚ της Εθνικής Φρουράς, Δημήτρης Παπαποστόλου, ένας, είχε διαρρεύσει σκόπιμα την πληροφορία στην Αστυνομία ότι θα γινόταν απόπειρα εναντίον του Μακαρίου, με τη διαφορά ότι ανέφερε ότι αυτή θα γινόταν καθ’ οδόν προς την ιερά Μονή Μαχαιρά κι όχι στη Λευκωσία.

Ετσι όλη η Αστυνομία πήρε μέτρα ασφαλείας καθ’ όλη τη διαδρομή και άφησε ουσιαστικά ακάλυπτη την Αρχιεπισκοπή και τον Μακάριο.

Ετσι βρήκαν την ευκαιρία οι υποψήφιοι δολοφόνοι του Μακαρίου να δράσουν.

Ο Τάκης Κουνναφής μπήκε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα το 1963 ως διορθωτής στην εφημερίδα “Μάχη”.

Μετά έφυγε για την Αθήνα μέχρι το 1969-70 και έκτοτε ανέλαβε αρxισυντάκτης στην εφημeρίδα της ΕΔΕΚ “Tα Nέα” όπου εργάζονταν οι Λύσαντρος Τσιμίλλης και Ανθος Λυκαύγης.

Το Γεννάρη του 1990 προσελήφθη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ως πολιτικός Συντάκτης  συνεργαζόμενος με τους Σταύρο Αγγελίδη και Ανθο Λυκαύγη

Σε κάποιο στάδιο ο τότε διευθυντής Χριστόφορος Παττίχης του ανέθεσε τη θέση του αρχισυντάκτη μαζί με τον Ανθο Λυκαύγη.

Στα 2003 ο Τάκης Κουνναφής ήταν ο αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης ημερήσιας εφημερίδας της Κύπρου με μια κυκλοφορία που έφθανε μέχρι και τις 70,000 φύλλα ημερησίως, ένας αριθμός κυκλοφορίας που τον ζήλευαν ακόμα και οι αθηναίκές εφημερίδες.

Ο Ανθος Λυκαύγης έγινε αυτή την περίοδο Διευθυντής Σύνταξης αλλά σύντομα με την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2003 έφυγε για την Αθήνα, όπου ανέλαβε επί του Τύπου εκπρόσωπος στην πρεσβεία της Κύπρου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Τάκης Κουνναφής έμεινε στο επάγγελμα μέχρι το 2013 που αφυπηρέτησε, αλλά δεν αποχώρησε, όπως όλοι οι δημοσιογράφοι, από την ενεργό υπηρεσία.

Παρέμεινε συνεργάτης του “Φιλελεύθερου” διατηρώντας ειδική στήλη κάθε Κυριακή και ενεργώντας ως σύμβουλος σε διάφορα θέματα.