To Top
05:30 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) χωρίς φορολογίες;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ "Φ" Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) χωρίς φορολογίες;
  31 Δεκεμβρίου 2017, 11:34 πμ  

Είναι ένα ερώτημα η απάντηση του οποίου δεν είναι εύκολη, είναι όμως δυνατή. Όπως δυνατή είναι και η υλοποίησή-του.
Σε μια εποχή βαριών φορολογιών που επιβλήθηκαν στους πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά και την ασυδοσία που επέδειξε με πολιτικές πλάτες ο τραπεζικός τομέας, οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετη φορολογία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Συγκεκριμένα, 2,65% οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, 4% οι αυτοεργοδοτούμενοι, 2,9% οι εργοδότες και 4,7% το κράτος η εισφορά του οποίου είναι και πάλι από τους φόρους που επιβάλλει στους πολίτες. Στην ουσία το σύνολο της φορολογίας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα την καταβάλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι πολίτες.
Η σημασία αλλά και η αξία του ΓεΣΥ είναι:
- Να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο.
- Να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση του πολίτη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε να προσφέρεται γρήγορη, αποτελεσματική και προληπτική θεραπεία με στόχο να αποφεύγεται η επιβάρυνση της υγείας και η μείωση των δαπανών.
- Να δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου.
Η ΕΔΕΚ από τον Φεβρουάριο του 2016 κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρωμένη πρόταση πως είναι δυνατή η υλοποίηση του πιο πάνω στόχου, χωρίς την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στους πολίτες.
Συγκεκριμένα, η εφαρμογή μπορεί να γίνει κατά φάσεις στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Η α' φάση να περιλαμβάνει τη μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. 
Όσοι από τους δικαιούχους δωρεάν περίθαλψης στα νοσοκομεία αντί να επισκέπτονται τα Εξωτερικά Ιατρεία ή τις Πρώτες Βοήθειες να έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται στον ιδιωτικό τομέα τον γιατρό της επιλογής-τους καταβάλλοντας συγκεκριμένο ποσό ως συμπληρωμή της επίσκεψης. Το υπόλοιπο ποσό στο πλαίσιο σφαιρικού προϋπολογισμού, θα καταβάλλεται από το κράτος κάθε τρεις μήνες με βάση το ποσό που σήμερα δαπανά για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Σε αυτή τη φάση μαζί με την επίσκεψη θα περιλαμβάνεται και η χορήγηση φαρμάκων. Για κάθε κατηγορία φαρμάκων θα υπάρχει καθορισμένο ποσό που θα καταβάλλεται από το κράτος. Εάν το φάρμακο που θα χορηγηθεί είναι πιο ακριβό τη διαφορά θα την καταβάλλει ο ασθενής. Με αυτό το σύστημα θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής φαρμάκου, και η αγορά θα διαθέτει επάρκεια τόσο σε είδος όσο και σε αριθμό.
Όσοι από τους δικαιούχους επιθυμούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων θα μπορούν να το πράττουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση
Η εφαρμογή της α' φάσης θα: 
- Καταργήσει τις ουρές αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία.
- Αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.
- Θα τονωθεί και θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, και τέλος
- Ο ασθενής δεν θα ταλαιπωρείται και θα εξυπηρετείται άμεσα
Στη β' φάση θα ενταχθούν στο σύστημα οι εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις.
Ταυτόχρονα, ο δημόσιος τομέας θα μπορέσει να αναδιοργανωθεί, να καλύψει τις ανάγκες-του σε ιατρικά μηχανήματα και κλινικές με σωστή κατανομή παγκύπρια ώστε να προχωρήσει η σωστή αυτονόμηση σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο για να μπορέσει ρεαλιστικά και αποτελεσματικά, χωρίς ακροβασίες και πειραματισμούς να εφαρμοσθεί το ΓεΣΥ σε ολόκληρη την έκτασή-του και ταυτόχρονα να τεθούν και οι βάσεις ώστε επιτέλους η Κύπρος να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών. 

* Προέδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

 

  Μαρίνος Σιζόπουλος   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.