Πανεπιστήμιο αποκλειστικά για Λεμεσιανούς τείνει να μετατραπεί το ΤΕΠΑΚ, καθώς όπως αναδεικνύεται δεν υπάρχουν προσιτές και άφθονες στέγες για τους φοιτητές του. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ, Βασίλης Πρωτοπαπάς, οι διαθέσιμες κλίνες των εστιών του ΤΕΠΑΚ και της Αρχιεπισκοπής δεν αρκούν για να λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα. Ενδεικτικό της κατάστασης, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στους 1.000 φοιτητές, οι οποίοι ψάχνουν το πού θα μείνουν, αντιμετωπίζοντας τις εξωφρενικές τιμές της αγοράς και τις παράλογες απαιτήσεις ιδιοκτητών.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα «φιλοξένησε φοιτητές», αντιγράφοντας αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Βέβαια, στις χώρες όπου υλοποιείται προσφέρονται ψηφιακές πλατφόρμες που «συνδέουν» τους ενδιαφερόμενους με τους ιδιοκτήτες. Εντούτοις, στην περίπτωση της Κύπρου μέλη της Υπηρεσίας Σπουδών του ΤΕΠΑΚ, πρόκειται να επισκέπτεται τους υποψήφιους οικοδεσπότες, προκειμένου να εξακριβώσουν αν είναι κατάλληλες οι συνθήκες φιλοξενίας, καθώς και αν οι οικοδεσπότες προσκομίζουν λευκό ποινικό μητρώο. Επιπλέον, θα μελετάται το προφίλ των οικοδεσποτών και των φιλοξενούμενων ώστε να καταλήγουν μαζί άτομα που ταιριάζουν.    

Οι φοιτητές καλούνται να καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες €200, ώστε να καλύψουν τα βασικά μηνιαία τους έξοδα. Από την πλευρά τους οι οικοδεσπότες θα πρέπει να παρέχουν ιδιωτικό δωμάτιο εξοπλισμένο με κατάλληλη επίπλωση, κλιματισμό και θέρμανση. Ο φιλοξενούμενος θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους και συσκευές του σπιτιού. Για τις δύο πλευρές έχουν θεσπιστεί κανόνες, καθώς και κώδικας συμπεριφοράς που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Διευκρινίζεται ότι η φιλοξενία μπορεί ανά πάσα στιγμή να τερματιστεί όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, ενώ υπάρχει τηλεφωνική γραμμή άμεσης ανταπόκρισης. Μέχρι στιγμής περίπου 15 φοιτητές από Ελλάδα και Κύπρο, εξέφρασαν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα φιλοξενίας όπως και λίγοι περισσότεροι οικοδεσπότες. Πρόκειται, κυρίως, για ηλικιωμένους που θέλουν παρέα, διαζευγμένους που διαθέτουν επιπλέον δωμάτια, οικογένειες που έχουν φοιτητές σε άλλες πόλεις.

Πάντως, όσο καινοτόμα και αν φαντάζει η εν λόγω πρωτοβουλία, μια σίγουρη και μονιμότερη λύση θα ήταν η συνεργασία του Πανεπιστημίου και της Πολιτείας για να ενοικιαστούν ξενοδοχεία της περιοχής (κατόπιν προκήρυξης) που θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης φοιτητών. Μια άλλη λύση, θα ήταν να δημιουργηθεί πλατφόρμα όπως γίνεται και στο εξωτερικό για τέτοιο πρόγραμμα, ώστε να αναφέρονται εκεί τα σπίτια των ιδιωτών μαζί με φωτογραφίες του δωματίου και των κοινόχρηστων χώρων. 

Χρειάζεται άμεσα λύση, διότι είναι αδιανόητο το πρόβλημα να παραμένει και να χωλαίνει μέχρι να είναι έτοιμες (σε τρία χρόνια) οι νέες εστίες του ΤΕΠΑΚ. Εξάλλου, ακόμη και όταν παραδοθούν αυτές οι 500 κλίνες και πάλι κάποιοι φοιτητές θα πρέπει να αναζητήσουν στέγη στην αγορά της Λεμεσού.