ΟΙ τοποθετήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, για θέματα που αφορούν στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουν πάντα ενδιαφέρον και θα πρέπει να αξιολογούνται με προσοχή από πλευράς της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να επισημανθεί πως δεν μπορεί η αμερικανική στάση εν γένει, να αντιμετωπίζεται είτε με υπερβολές, ούτε και να υποβαθμίζεται. Προ ημερών, όπως είναι γνωστό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προβεί σε δηλώσεις -μετά από ερώτηση που του είχε υποβληθεί- για τη νέα ανακάλυψη στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Η τοποθέτηση του Αμερικανού αξιωματούχου κρίνεται θετική, υπάρχει όμως στη δήλωση μια (γνωστή) ουρά, που δεν μπορεί παρά να τύχει σχολιασμού. Αυτό επιβάλλεται να γίνεται κάθε φορά που επαναλαμβάνεται.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα όσα ειπώθηκαν, θετικές εμφανίζονται οι ΗΠΑ στην ανάπτυξη πόρων μετά τις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο θαλασσοτεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Το ξεκαθαρίζει τούτο η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος επισήμανε πως μια τέτοια εξέλιξη θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θα δυναμώσει τα θεμέλια για ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την περιοχή. Σημαντικό, επίσης, αν και αυτονόητο, είναι πως επαναλαμβάνεται  στην ίδια δήλωση ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό, όπως έχουμε αναφέρει, είναι αυτονόητο και αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους, ακόμη και αυτές οι χώρες, που έχουν γείτονα την κατοχική Τουρκία

ΠΑΝΤΑ, όμως, διαχρονικά, μετά από μια τέτοια αναφορά, για το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπάρχει και η εξής διατύπωση στις δηλώσεις των Αμερικανών: «Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Πώς καθορίζεται το «δίκαια», ο διαμοιρασμός εν γένει και γιατί αυτό αφορά στις ΗΠΑ; Το θέμα αυτό αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, που θα αξιοποιήσει το φυσικό της πλούτο στο σύνολό του και προς όφελος του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Δεν διαχωρίζεται το αέριο σε δικοινοτικό, φυλετικό. Ανήκει σε όλους. Κι έτσι θεωρούμε πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κυριαρχικό δικαίωμα συνδέεται και με την εξόρυξη και με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη, ισχύει και για το κυπριακό κράτος.