Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να μειώσει τα απροσδόκητα κέρδη από παραγωγούς ΑΠΕ, πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενιαία πολιτική για όλα τα συστήματα φωτοβολταϊκών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο μετά το 2013. Αποτέλεσμα, οι παραγωγοί ΑΠΕ που μέχρι τον περασμένο Ιούνιο πωλούσαν στην ΑΗΚ στην τιμή των 25 σεντ ανά κιλοβατώρα, και πλέον πωλούν την ενέργεια που παράγουν στα 11 σεντ την κιλοβατώρα, βρήκαν παραθυράκι να συνεχίσουν να λαμβάνουν ακόμα καλύτερες τιμές, μέσω της προσωρινής ρύθμισης. Μέσα σε ένα δίμηνο, μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ (24/6/2022), να προσχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, οι παραγωγοί που έβγαζαν υπερκέρδη, εκμεταλλευόμενοι το «παραθυράκι» που άφησε η ΡΑΕΚ για όσους συμβαλλόμενους τερματίσουν τη σύμβαση με την ΑΗΚ – Προμήθεια, εξακολουθούν να αποκομίζουν καλύτερες τιμές. Αποτέλεσμα βγήκαν από το Σχέδιο που είχαν σύμβαση με την ΑΗΚ και έγιναν οι ίδιοι προμηθευτές ενέργειας, εξακολουθώντας να έχουν υπερκέρδη με αυτό τον τρόπο. 

Με βάση τα στοιχεία που ίσχυσαν μέχρι τις 24/6, στο Σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ενταγμένα 73,3 MW εγκατεστημένης ισχύος έργα ΑΠΕ, τα οποία ήταν συμβεβλημένα με την ΑΗΚ – Προμήθεια. Μετά την εφαρμογή τής ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ έχουν αιτηθεί τερματισμό της σύμβασης και έχουν αποχωρήσει από το Σχέδιο εταιρείες που είχαν ισχύ 38,7 MW. Δηλαδή, αποχώρησαν από τη σύμβαση με την ΑΗΚ το 52,7%. Αυτό συνεπάγεται ότι όσοι παρέμειναν στο Σχέδιο της ΑΗΚ εξακολουθούν να απολαμβάνουν 11 σεντ ανά κιλοβατώρα, ενώ οι υπόλοιποι που έφυγαν λαμβάνουν 16-18 σεντ ανά κιλοβατώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη τιμή Αγοράς από ΑΠΕ ήταν 4,46 σεντ ανά κιλοβατώρα (Απρίλιος 2016) και η μέγιστη 25,85 σεντ (Απρίλιος 2022) ενώ η μέση τιμή της δεκαετίας ήταν περίπου 11 σεντ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις σχετικές Τεχνοοικονομικές Μελέτες που συνόδευαν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων προς τη ΡΑΕΚ για την έκδοση των σχετικών Αδειών και Εξαιρέσεων από Άδεια Κατασκευής των έργων για ένταξή τους στο εν λόγω Σχέδιο, η αναμενόμενη τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία τα έργα που συμμετέχουν στο Σχέδιο θα αμείβονται και θα είναι βιώσιμα κυμαίνεται από τα 7 στα 11 σεντ ανά κιλοβατώρα, με μέσο όρο στα 8,61 σεντ.

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι το κόστος αποφυγής των 11 σεντ είναι πολύ υψηλό και θα έπρεπε να κυμανθεί στα 6 σεντ. Χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική να πληρώνει ο καταναλωτής 25 σεντ την κιλοβατώρα, από αυτά να λαμβάνει τα 11 ο παραγωγός και τα υπόλοιπα να μην επιστρέφουν προς όφελος των ευάλωτων κατηγοριών καταναλωτών. 

Όπως εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη-μέλη να περιορίσουν τα απροσδόκητα κέρδη συγκεκριμένων παραγωγών από τις αυξημένες τιμές ηλεκτρισμού προς όφελος του καταναλωτή, δεν προέβη σε τέτοια ενέργεια η ΡΑΕΚ. 

Περαιτέρω, ανέφερε ότι εκτός από τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στη μεταβατική αγορά, εξυπηρετούνται και οι προμηθευτές που αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές. Σημείωσε ότι οι προμηθευτές αγοράζουν από τους παραγωγούς με 10% χαμηλότερη τιμή του κόστους αποφυγής, οι οποίοι με τη σειρά τους εφαρμόζουν ανάλογες εκπτώσεις για τους πελάτες τους. Αποτέλεσμα είπε όσοι έφυγαν από το σχέδιο αντί 11 σεντ πωλούν πέραν των 16 σεντ ανά κιλοβατώρα.