Η ακρίβεια, το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση στους μισθούς που εντείνεται κάθε μήνα, άλλαξε τους υπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να τραβούν σιγά-σιγά πίσω στη ζήτηση δανείων. Η ενεργειακή κρίση που ενισχύθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις στα περισσότερα προϊόντα, έβαλε σταδιακά σε δεύτερες σκέψεις τους εν δυνάμει δανειζόμενους. Όπως είχε γράψει ο «Φ» τον Μάρτιο και αρχές Απριλίου υπήρχε κινητικότητα στη ζήτηση δανείων, κυρίως για στεγαστικά και αγορά αυτοκινήτου. Το μήνυμα που έβγαινε πριν από ενάμιση μήνα από τις τράπεζες ήταν ότι επικρατούσε μια σχετική ευφορία για δανεισμό, κάτι που επιβεβαιωνόταν και από τα στοιχεία, αλλά δεν έλειπε και ο προβληματισμός αν η κινητικότητα θα συνεχιστεί.  

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τα στοιχεία για νέες χορηγήσεις τα οποία αποτυπώνουν τον συντηρητισμό που άρχισαν να εμφανίζουν σταδιακά οι Κύπριοι. Τον Απρίλιο του 2022 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν μείωση και έφτασαν στα €264,5 εκατ., σε σύγκριση με €506,7 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν στα €13 εκατ., σε σύγκριση με €14,1 εκατ. τον Μάρτιο. Τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας παρουσίασαν μείωση στα €73,1 εκατ., σε σύγκριση με €205,1 εκατ. τον Μάρτιο. Τα νέα δάνεια προς εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. σημείωσαν μείωση στα €51  εκατ., σε σύγκριση με €79,3 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Τα νέα δάνεια προς εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. κατέγραψαν μείωση στα €120,5 εκατ., σε σύγκριση με €199,9 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Tον Μάρτιο η εικόνα που παρουσίαζε ο δανεισμός ήταν τελείως διαφορετική. Τα συνολικά νέα δάνεια να παρουσίασαν αύξηση και έφθασαν στα €506,7 εκατ., σε σύγκριση με €437,4 εκατ. τον Φεβρουάριο. Οι τράπεζες προς το παρόν, αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις και  παρακολουθούν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αναγνωρίζοντας ότι η αβεβαιότητα και η ακρίβεια, δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για μεγάλα δανειοδοτικά ανοίγματα, αλλά ούτε υπάρχει και αυξανόμενη ζήτηση. Αυτό που κάνουν σχεδόν κάθε μέρα είναι να μετρούν τους κινδύνους των χαρτοφυλακίων τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα καταναλωτικά δάνεια και κυρίως τα στεγαστικά. Τα τραπεζικά στελέχη προβληματίζονται πως θα ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων όταν όλα τα έξοδα λόγω της ακρίβειας είναι αυξημένα και οι μισθοί χάνουν μέρος της αξίας τους λόγω πληθωρισμού. 

Το γεγονός ότι οι τράπεζες ήταν πολύ προσεχτικές στα δάνεια που έδωσαν την τελευταία δεκαετία ενισχύει την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη, όπως άλλωστε είχε τονίσει και ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η συντηρητική στάση των Κυπρίων για δανεισμό γίνεται σε μια περίοδο που τα επιτόκια, τουλάχιστον για τον Απρίλιο είχαν μια μικρή άνοδο. Το μέσο επιτόκιο αγοράς για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε στο 2,20%, σε σύγκριση με 2,16% τον Μάρτιο. Το επιτόκιο για δανεισμό εταιρειών για ποσό μέχρι €1 εκατ. παρουσίασε αύξηση στο 3,16%, σε σύγκριση με 3,14% τον Μάρτιο. Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια σημείωσε μείωση στο 3%, σε σύγκριση με 3,06% τον Μάρτιο.